Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Φόροι με... δόσεις – Προκαταβολή το 25% και αποπληρωμή σε βάθος διετίας

Μέχρι τώρα ξέραμε για δάνεια με δόσεις, αλλά δεν αποκλείεται να καταλήξουμε τελικά και σε φόρους με δόσεις, αν λάβει κανείς υπόψιν τα σημεία της προγραμματικής σύγκλισης της κυβέρνησης καθώς και τη πραγματικά τολμηρή σχετική πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εφοριακών.

Πριν φτάσει, λοιπόν, στη Βουλή το κείμενο της κυβέρνησης, με οποίο προτείνεται μεταξύ άλλων η πληρωμή μόνο του 25% των φορολογικών οφειλών για φέτος και αποπληρωμή του υπολοίπου σε βάθος διετίας, οι εφοριακοί προτείνουν τη θεσμοθέτηση πλαφόν μηνιαίας πληρωμής φόρων, με αποκλειστικό κριτήριο το ύψος του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος, αφού αφαιρεθεί η δαπάνη για ενοίκιο ή για δόση στεγαστικού δανείου.

Ειδικά για τα πολύ χαμηλά καθαρά εισοδήματα των 650 ευρώ, οι εφοριακοί προτείνουν «πάγωμα» των πληρωμών φόρου, ενώ για εισοδήματα από 651 έως 2.000 προτείνουν πληρωμή σε ποσοστό από 10% έως 20%, στη λογική ότι είναι καλύτερο να εισπράττεις έστω λίγα παρά καθόλου.

Ανάλογη πρόταση υπάρχει και για τις επιχειρήσεις που οφείλουν στο Δημόσιο, που τους οφείλει το Δημόσιο αλλά και έχουν οφειλές μεταξύ τους. Η πρόταση συνίσταται στη «κυκλοφορία» αυτών των χρεών. Ειδικότερα:

1. Κάθε επιχείρηση (μετά από αίτημά της) λαμβάνει ειδική (ηλεκτρονική) βεβαίωση, που περιγράφει το ποσό που της οφείλει το Δημόσιο ή γενικά φορέας του (Αυτοδιοίκηση κλπ).

2. Η βεβαίωση κοινοποιείται σε συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία ανοίγει σχετικό λογαριασμό, στο όνομα της επιχείρησης.

3. Η επιχείρηση μπορεί να αποπληρώσει (με ειδική τραπεζική εντολή) χρέη της προς άλλες επιχειρήσεις, ή το Δημόσιο ή φορέα του (Δήμος, ΙΚΑ, ΔΕΗ κλπ) ή φυσικά πρόσωπα, (εφ΄ όσον στην πληρωμή αυτή συμφωνεί ο αποδέκτης).

4. Η επιχείρηση που λαμβάνει (από την άλλη) την τραπεζική εντολή, την μεταβιβάζει σε άλλες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, για αποπληρωμή αποκλειστικά υποχρεώσεων (χρεών) προς το Δημόσιο, με συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος (π.χ. 10 ημέρες).

Αυτοί είναι 60 οργανισμοί του Δημοσίου που θα κλείσουν μέσα στο καλοκαίρι

Οι αποκρατικοποιήσεις και η αναδιάρθρωση του Δημοσίου είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα της κυβέρνησης αφού μόνο με την πραγματοποίηση τους θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι αλλαγές στο Μνημόνιο.

Στο πλαίσιο αυτά θα έρθουν μαζικά λουκέτα σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου με σκοπό να μειωθεί άμεσα και κατά χιλιάδες το προσωπικό, αλλά και να «πέσει» το λειτουργικό κόστος. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κλείσουν 60 οργανισμοί στο Δημόσιο και πλέον το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τους 3.000 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το Εθνος το σχέδιο για τα λουκέτα βρίσκονται οργανισμοί που υπάγονται κυρίως στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης.

Πρόκειται για την Εταιρεία Έρευνας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Σύνθεση», την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας «Αθήνα», το Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες,Κοινωνικές Συνετεριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων «Εδρα», την Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αλθαία», το Αθλητικό Κέντρο Χανίων,ο ΟΚΕ, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ, το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ο «Συν-ειρμός», το Ωδείο Αθηνών, ο Φορέας Διαχείρισης Δρυμού Σαμαριάς, η Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, η ΙΑΣΙΣ, η Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών, το Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής Περίθαλψης, το Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Κέντρο Έρευνας Περίθαλψης Σακκχαρώδη Διαβήτη.

Τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν το ΣΕΦ που θα συγχωνευθεί με το ΟΑΚΑ, η Μονάδα Διαχείρισης Οικονομικών Προγραμμάτων με 1.200 άτομα προσωπικό, ο ΕΟΦ, ο ΕΦΕΤ το Κέντρο Αιμοδοσίας, αρκετά Μουσεία, αλλά και οι σχολές Δημόσιας Υγείας, Δικαστικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Με τα λουκέτα όμως έρχεται και η απομάκρυνση των εργαζομένων. Οι μόνιμοι υπάλληλοι θα μεταταχθούν σε άλλον οργανισμό του Δημοσίου, με την μετάταξη τους να είναι υποχρεωτική, αλλιώς σε περίπτωση που δεν δεχθούν προβλέπεται απόλυση.

Για ακόμη μία φορά οι άτυχοι είναι οι συμβασιούχοι, οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους καθώς οι συμβάσεις τους, αφού λήξουν δεν θα ανανεώνονται.

Το πλεονάζον προσωπικό που δεν θα μεταταχθεί θα μπαίνει σε καθεστώς εφεδρείας για ένα χρόνο λαμβάνοντας το 60% του μισθού και στη συνέχεια θα απολύεται.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Τι κι αν πλήρωσε όλες τις οφειλές του, ήθελαν να τον συλλάβουν!

Μάρτυρες σε ένα "εκρηκτικό" επεισόδιο έγιναν το πρωί δεκάδες πολίτες που βρέθηκαν στην ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής.
Υπάλληλοι της εφορίας κάλεσαν την αστυνομία για να συλλάβει φορολογούμενο που διαμαρτυρόταν –άκουσον άκουσον- όχι επειδή δεν είχε να πληρώσει τα χρέη του από φόρους, αλλά επειδή τα είχε πληρώσει όλα εμπρόθεσμα και παρά ταύτα δεν του έδιναν φορολογική ενημερότητα τετράμηνης διάρκειας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο πολίτης που πιθανότατα λειτουργούσε ως εκπρόσωπος εταιρίας ζητούσε φορολογική ενημερότητα από το τμήμα εσόδων της ΔΟΥ, αλλά ο υπάλληλος δεν του έδινε παρά για έναν μόνο μήνα –όπως επιτρέπουν πολλές και ΔΟΥ και στους μικροφειλέτες- επειδή στο σύστημα TAXIS φαινόταν πως πρέπει να πληρωθεί μέχρι 30 Ιουνίου 2012 μία μικρή δόση του ΕΤΑΚ.
Ο φορολογούμενος όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τους έδειξε την απόδειξη πληρωμής της οφειλής, που την είχε σε κάνει σε τράπεζα ήδη από τις 20 Ιουνίου. Πιθανότατα η πληρωμή αυτή δεν είχε προλάβει ακόμα να εμφανιστεί στο σύστημα TAXIS, είτε γιατί η τράπεζα δεν είχε αποδώσει ακόμα τα χρήματα στο δημόσιο, είτε ενδεχομένως από κάποια καθυστέρηση των υπηρεσιών του υπουργείου.
Οι διάλογοι που ακολούθησαν ήταν ζωηροί καθώς ο φορολογούμενος θεωρούσε έως και προσβλητικό να μη του χορηγείται η φορολογική ενημερότητα όπως την είχε ανάγκη, στο βαθμό τουλάχιστον που είναι από τους λίγους συνεπείς φορολογούμενους που μπορούν ακόμα να αντέχει στα φορολογικά βάρη που επωμίζονται.
Όπως υποστήριζε μάλιστα, και άλλη φορά προσφάτως τού είχε έρθει στο σπίτι απειλητική επιστολή κατάσχεσης από την εφορία, για χρέος όμως που επίσης είχε εξοφλήσει εμπρόθεσμα, πριν καν την καταληκτική διορία που του έδινε το υπουργείο Οικονομικών.
Στην παρατήρησή του όμως πως «με αυτά που κάνετε, καλά κάνουν και αυτοί που έρχονται εδώ με όπλα», ξύπνησαν μνήμες και πάθη από την προ τριμήνου εισβολή οπλοφόρου που πυροβολούσε μέσα στη ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής κατά δικαίων και αδίκων. Άμεσα αντέδρασε τότε ένα υπάλληλος που χωρίς άλλη συζήτηση κάλεσε την αστυνομία για να συλληφθεί επ’αυτοφώρο ο πολίτης, ζητώντας του και να περιμένει εκεί για να παραδοθεί.
Παρά την ενθάρρυνση του κόσμου να παραμείνει και να κάνει και αυτός μηνύσεις, ο πολίτης αποχώρησε τελικά πριν έρθει η αστυνομία, έχοντας προφανώς και άλλες πιο επείγουσες υποθέσεις του να προλάβει.
protothema.gr

Καλπάζει η φοροδιαφυγή - Πάνω από 50 δισ. αφορολόγητα στις τσέπες αετονύχηδων

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία αλλά πενήντα ολόκληρα δισεκατομμύρια, εξακολουθούν να κινούνται στη «γκρίζα» ζώνη της παραοικονομίας, στην Ελλάδα των άδειων δημόσιων ταμείων, των ταλαιπωρημένων συνταξιούχων που ξεροσταλιάζουν σε ουρές για τα φάρμακα τους, των διαρκώς αυξανόμενων νοικοκυριών που περνάνε στη ζώνη της φτώχειας!

Σύμφωνα με τη σχετική Έκθεση της Κομισιόν, το ποσοστό της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται στο «ημίφως» υπολογίζεται στο 24,3% του ΑΕΠ, έναντι 19,2% του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η λίστα της σχετικής λίστας και πάνω από εμάς βρίσκονται μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία (που αποτελούν για τους δανειστές μας το... πρότυπο), η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία (άλλο πρότυπο), η Κύπρος, η Μάλτα και η Πολωνία. Πέρα από τα 50 δισ ευρώ της παραοικονομίας, δεκάδες άλλα δισεκατομμύρια προερχόμενα από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση- και βέβαια από την Ελλάδα- βρίσκονται... «ασφαλή» σε υπεράκτιες εταιρίες, μακριά από τις Φορολογικές Αρχές των κρατών- μελών.

Ένα επιμέρους στοιχείο που «ξεγυμνώνει» την Ελλάδα, είναι τα έσοδα που πραγματικά εισπράττονται από ΦΠΑ, σε σχέση με τους συντελεστές που επιβάλλονται σε προϊόντα και υπηρεσίες. Στη χώρα μας εισπράττεται, λοιπόν, μόλις το 37% εκείνων που θα μπορούσαν να εισπραχθούν από ΦΠΑ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη πρώτη θέση αυτής της λίστας της ντροπής.

Όσον αφορά στη συνταγή για την αντιμετώπιση αυτού του φαινόμενου, η Κομισιόν επισημαίνει ότι το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει σε εθνικό επίπεδο με τη βελτίωση των ελεγκτικών- εισπρακτικών υπηρεσιών, στη συνέχεια θα πρέπει να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία (ανταλλαγή πληροφοριών) και τέλος θα πρέπει να υπάρξει ενιαία γραμμή απέναντι σε τρίτες χώρες που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι για όλα αυτά τα δισεκατομμύρια αδήλωτων εισοδημάτων από νόμιμες και παράνομες πηγές...

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τι πραγματικά συμβαίνει με τον Άκη;


Περίπου δύο μήνες μετά την προφυλάκισή του στις φυλακές Κορυδαλλού ο πρώην ισχυρός υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο που τον φέρουν να εμφανίζει «διαταραγμένη συμπεριφορά» εντός της φυλακής. Τι πραγματικά συμβαίνει και πως ξεκίνησαν οι φήμες περί κλονισμού της ψυχολογίας του άλλοτε κραταιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ που προβληματίζει, μάλιστα, κατά τα δημοσιεύματα, και την διοίκηση των φυλακών; 

Όλα ξεκίνησαν  το περασμένο Σάββατο όταν ο πρώην  υπουργός, που κρατείται στην 6η πτέρυγα του Κορυδαλλού, έκανε μπάνιο στον χώρο που διαθέτουν οι φυλακές για αυτό τον σκοπό. «Ξαφνικά η πόρτα άνοιξε και μάλλον κάποιος συγκρατούμενός του πέρασε και τον είδε ημίγυμνο. Από το σημείο αυτό άρχισε ένα απίστευτο «γαϊτανάκι» φημών -που πέρασε την πύλη του Κορυδαλλού -και ήθελε τον Άκη Τσοχατζόπουλο να μην έχει σώας τα φρένας, να έχει παρανοήσει και άλλες αναλόγου περιεχομένου αναφορές…» τονίζει μιλώντας στο «protothema. gr» ανώτερος υπάλληλος των φυλακών, εκφράζοντας και ο ίδιος την έκπληξή του για το πώς ένα συμβάν που θα μπορούσε να έχει τύχει στον καθένα ερμηνεύτηκε σαν δείγμα αποκλίνουσας συμπεριφοράς! 

«Ο πρώην υπουργός, σαφώς και είναι ιδιαίτερα καταβεβλημένος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχασε τη λογική του» αναφέρει η ίδια πηγή. «Άλλωστε, ποιος δεν θα ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση όταν στερείται την ελευθερία του και δεν μπορεί να έχει επαφή με το παιδί του» σημειώνει. Και αυτό – όπως λέει - ανεξάρτητα από τη βαρύτητα των κατηγοριών που αντιμετωπίζει, ζητήματα για τα οποία θα αποφανθεί η δικαιοσύνη σε λίγους μήνες. 

«Ο Α. Τσοχατζόπουλος δείχνει να είναι βυθισμένος στις σκέψεις του και συνεχώς μελετά τα στοιχεία της δικογραφίας» αναφέρει η ίδια πηγή διευκρινίζοντας πως δείχνει να αρνείται να συνειδητοποιήσει τους κανόνες της φυλακής, κάτι που του πλήρωσε άλλωστε και  τον περασμένο Μάιο όταν οι υπάλληλοι των φυλακών του κατέσχεσαν ένα κινητό τηλέφωνο που είχε στην κατοχή του. «θα μπορούσαμε να πούμε απλά ότι είναι στον κόσμο του όχι όμως ότι εμφανίζει διαταραγμένη συμπεριφορά» επισημαίνει η ίδια πηγή διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις σχετικές αναφορές.

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Οι 8 φόροι που "καίνε" μέσα στο καλοκαίρι

Οι παραλήπτες που θα πάρουν τα ραβαάκια της εφορίας θα κληθούν να πληρώσουν έως και οκτώ φόρους για τα εισοδήματα του 2011.


«Βροχή» από φορο-ραβασάκια έρχεται για τους φορολογουμένους μέσα στο καλοκαίρι. Θα κληθούν να πληρώσουν έως και οκτώ φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 και την ακίνητη περιουσία τους, με το συνολικό ποσό των φόρων να υπερβαίνει τα 8 δισ. ευρώ.

Μπορεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να πήρε παράταση αλλά ήδη εκατομμύρια φορολογούμενοι ζουν με τον εφιάλτη της εκκαθάρισης, καθώς οι φόροι που θα προκύψουν αναμένονται δυσβάσταχτοι. Ήδη οι περισσότεροι που έχουν πάρει στα χέρια τους τα εκκαθαριστικά της εφορίας πρέπει να πληρώσουν φόρους από 300 έως 1500 ευρώ.

Το αφορολόγητο όριο από τα 12.000 ευρώ που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2010 μειώθηκε στα 5.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011, οι φοροαπαλλαγές περιορίστηκαν στο ελάχιστο, οι επιστροφές φόρου με τη συλλογή αποδείξεων κόπηκαν με το μαχαίρι, αλλά διατηρήθηκε η ποινή του έξτρα φόρου στην περίπτωση που λείπουν αποδείξεις.

Περισσότερο πλήττονται οι οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, μεταξύ των οποίων και πολλοί τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, καθώς θα κληθούν φέτος να πληρώσουν φόρους εισοδήματος αυξημένους έως και 1.960% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ειδικά οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2011 εισόδημα από εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα οφείλουν να καταβάλουν μαζί με το «φουσκωμένο» φόρο για το συνολικό εισόδημα του 2011, το «τέλος επιτηδεύματος» το οποίο θα είναι αυξημένο από 300 σε 400-500 ευρώ για κάθε επαγγελματική εγκατάσταση.

Όλοι, εξάλλου, οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2011 εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με την «ειδική εισφορά αλληλεγγύης», η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστές 1%-4%.

Όμως οι επιβαρύνσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στα εισοδήματα του 2011. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους και για την ακίνητη περιουσία που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου των ετών 2009, 2010 και 2011.

Επίσης πάνω από 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν, σε 5 δόσεις, με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Ιουλίου 2012-Μαρτίου 2013, το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων για το 2012.


Πιο συγκεκριμένα αμέσως μέσα στο καλοκαίρι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν:

Αυξημένο φόρο για τα εισοδήματα του 2011. Το φετινό καλοκαίρι πάνω από 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα υποχρεωθούν να καταβάλουν, με τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν μεγάλα ποσά φόρου λόγω:

Της μείωσης του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ. Το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και μέχρι το όριο του παλαιού αφορολογήτου των 12.000 ευρώ επιβαρύνεται πλέον με συντελεστή φόρου 10%.

Των αλλαγών στα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα τέκνα. Για τους φορολογούμενους με προστατευόμενα παιδιά, τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά αυξήθηκαν από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ για 1 τέκνο και από τα 3.000 στα 4.000 ευρώ για 2 τέκνα, αλλά μειώθηκαν από τις 11.500 στις 7.000 ευρώ για τα 3 τέκνα και από τις 13.500 στις 10.000 ευρώ για τα 4 τέκνα. Έτσι, τα συνολικά αφορολόγητα όρια που ισχύουν για τους φορολογουμένους με 1 έως 4 προστατευόμενα τέκνα έχουν, πλέον, μειωθεί από 13.500 ευρώ σε 7.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 1 τέκνο, από 15.000 σε 9.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 2 τέκνα, από 23.500 σε 12.000 ευρώ για τους τρίτεκνους, από 25.500 σε 15.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 4 τέκνα.

Των αυξήσεων στους φορολογικούς συντελεστές για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί στο κλιμάκιο ετήσιου εισοδήματος από τις 16.000 έως τις 22.000 ευρώ αυξήθηκε από 24% σε 25% και ο συντελεστής που αντιστοιχεί στο τμήμα εισοδήματος από τις 26.000 έως τις 32.000 ευρώ αυξήθηκε από 32% σε 35%.

Της αύξησης των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες κατά 33%-200%.

Των περικοπών στις εκπτώσεις δαπανών από το φόρο εισοδήματος.

Του νέου τρόπου υπολογισμού της αξίας των αποδείξεων που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο. Ο κάθε φορολογούμενος πρέπει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις δαπανών έτους 2011 αξίας ίσης με το 25% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού. Π.χ. για εισόδημα 2.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 500 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να μαζευτούν αποδείξεις 5.000 ευρώ, ενώ για εισόδημα 60.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 15.000 ευρώ! Αν δεν έχει καταφέρει ο φορολογούμενος να μαζέψει την απαιτούμενη αξία αποδείξεων τότε επί της διαφοράς που δεν έχει καλύψει θα πληρώσει φόρο 10%. Η έκπτωση φόρου που χορηγούνταν σε κάθε περίπτωση που ο φορολογούμενος μάζευε αποδείξεις αξίας μεγαλύτερης της απαιτούμενης για την κάλυψη του αφορολογήτου καταργήθηκε.

Αυξημένο τέλος επιτηδεύματος. Πάνω από 800.000 φορολογούμενοι που κατά τη διάρκεια του 2011 απέκτησαν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα θα πληρώσουν, μαζί με το φόρο για τα εισοδήματα του 2011 και το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2011, το οποίο θα είναι αυξημένο από τα 300 στα 500 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων. Για κάθε υποκατάστημα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσό τέλους επιτηδεύματος, ύψους 300 ευρώ. Τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος για το 2011 θα αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου για τα εισοδήματα του 2011.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Όσοι φορολογούμενοι θα δηλώσουν πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ύψους 1% έως 4%. Η πληρωμή της εισφοράς θα γίνει μαζί με το φόρο για τα εισοδήματα του 2011. Τα ποσά της εισφοράς θα αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος.

Ενιαίο Τέλος Ακινήτων έτους 2009. Ήδη έχουν αρχίσει να φθάνουν στους φορολογούμενους τα σημειώματα για την πληρωμή τους ΕΤΑΚ του 2009. Θα κληθούν να τον πληρώσουν το ΕΤΑΚ οι άγαμοι με ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και έγγαμοι με ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία του έτους 2009. Από το 1,28 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων που θα παραλάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα για το ΕΤΑΚ του 2009, όσοι κατείχαν την 1η-1-2009 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα κληθούν επιπλέον -με τα ίδια εκκαθαριστικά σημειώματα- να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως και 0,9% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους, μετά την αφαίρεση του ποσού των 400.000 ευρώ.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας έτους 2010. Πάνω από 200.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα παραλάβουν από τη ΓΓΠΣ κι άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2010. Ο ΦΑΠ του 2010 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 400.000 ευρώ. Η εξόφληση των ποσών πρέπει να γίνει εφάπαξ.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2011. Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν κι άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα από τη ΓΓΠΣ με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ.

Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών έτους 2012. Από τον Ιούλιο και μετά, πάνω από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν εκ νέου, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, το ειδικό τέλος για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που κατέχουν, το οποίο κυμαίνεται από 0,5 έως 20 ευρώ ανά τ.μ. Η εξόφληση του ειδικού αυτού τέλους για το έτος 2012 θα γίνει σε 5 δόσεις, με τους λογαριασμούς ρεύματος της περιόδου Ιουλίου 2012-Μαρτίου 2013.

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Συναγερμός για το δημογραφικό: Μέσα σε 10 χρόνια «χάθηκαν» ένα εκατομμύριο Έλληνες!

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την τελευταία απογραφή πληθυσμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα αφού όπως προκύπτει μέσα σε διάστημα δέκα ετών «χάθηκε» ένα εκατομμύριο Έλληνες στη χειρότερη περίοδο δημογραφικά από τη δεκαετία του 1940!

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού επισημαίνουν πως ακόμα και στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και παρά τη δημογραφική αιμορραγία των νεκρών της Κατοχής και του Εμφυλίου δεν καταγράφηκε πληθυσμιακή απώλεια ενός εκατομμυρίου Ελλήνων μέσα σε δέκα χρόνια.

Όπως αναφέρουν τα πρώτα προσωρινά στοιχεία της επίσημης απογραφής που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το 2011 καταγράφηκαν την Ελλάδα 10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι εκ των οποίων 5.303.690 άνδρες (ποσοστό 49,2% του γενικού πληθυσμού) και 5.484.000 γυναίκες (ποσοστό 50,8%)

Στη γενική απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της χώρας είχε καταμετρηθεί σε 10.964.020 άτομα, ενώ το 2009, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υπολογίσθηκε ότι ξεπέρασε τα 11.282.571 άτομα. Έτσι, μπορεί η επίσημη μείωση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή να είναι 190.000 άτομα, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι πενταπλάσια του εν λόγω αριθμού. Επιπλέον στα δημογραφικά στοιχεία πρέπει να συνυπολογιστεί ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών που ενώ το 2001 υπολογίζονταν σε 300.000 άτομα σήμερα ξεπερνούν το 1.300.000!

Φυσικά σε όλο αυτό το πλαίσιο είνα σημαντικό να ληφθεί υπόψιν η οικονομική κρίση που ωθεί όλο και περισσότερους Έλληνες να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Μόνο την τελευταία διετία υπολογίζεται πως ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 500.000 άτομα (συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών).

Από τα προσωρινά αποτελέσματα προκύπτει ότι οι πέντε Δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Δήμοι Καλλιθέας (21.067,6), Ν. Σμύρνης (20.740,6), Αθηναίων (16.830,4), Θεσσαλονίκης (16.703,3) και Νέας Ιωνίας (15.109,7). Ακόμη, οι πέντε Δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι Δήμοι Πρεσπών (3,05), Ζαγορίου (3,78), Παρανεστίου (3,85), Σφακίων (4,11) και Νεστορίου (4,27).

Με τον υπάρχοντα ρυθμό μείωσης του πληθυσμού υπολογίζεται ότι στα τέλη της δεκαετίας θα έχουμε φτάσει στα επίπεδα του 1970 με την Ελλάδα να αριθμεί μόλις 8 εκατομμύρια κατοίκους!

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Εφορία σε Νικόλα Άσημο: Βρε μπαγάσα... χρωστάς πολλά εκεί πάνω!

Τι και αν τόσο καιρό η χώρα είχε υπηρεσιακή κυβέρνηση και πολλοί εξέφραζαν φόβους πως τίποτα δεν λειτουργεί στο Δημόσιο, ήρθε η εφορία και οι ευσυνείδητοι υπάλληλοι της για να αποδείξουν ακριβώς το αντίθετο, αφού όπως φαίνεται δεν αφήσαν κανένα να ξεφύγει από την τσιμπίδα του υπουργείου Οικονομικών, ούτε καν τον διάσημο αυτόχειρα καλλιτέχνη Νικόλα Άσημο.

Με τα έσοδα του κράτους να βρίσκονται κυριολεκτικά στον πάτο και τα Ταμεία να είναι άδεια οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησαν να ξεσκονίζουν όλα τα βιβλία με όσους χρωστούν στο Δημόσιο, ακόμα με τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αν και δεν κόβουν αποδείξεις, δεν έχουν διακόψει τις εργασίες τους, οπότε θα πρέπει να καταβάλουν το τέλος επιτηδευματία.

Όπως δημοσιεύει σήμερα «το Ποντίκι», οι υπάλληλοι τις εφορίας έστειλαν ακόμα και στον Νικόλα Άσημο ειδοποιητήριο να τακτοποιήσει τις εκρεμμότητές του διότι «αν δεν έχει διακόψει τις εργασίες του ως ελεύθερου επαγγελματία, θα θεωρηθεί οτι άσκησε τη δραστηριότητά του και για το 2011 και θα πρέπει να καταβάλει το τέλος επιτηδεύματος».

Προφανώς ο υπάλληλος που συνέταξε και έστειλε το ειδοποιητήριο έχει άλλα μουσικά ακούσματα και δεν ξέρει από... ελληνικό ροκ, αφού ο στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής της ελληνικής ροκ σκηνής Νικόλας Άσημος είχε αυτοκτονήσει σε ηλικία 39 ετών στις 17 Μαρτίου του 1988, δηλαδή μόλις 24 χρόνια πριν.

Ενδεχομένως η εφορία να είχε θυμηθεί τον τραγουδιστή και την περίοδο που καλούσε τους φορολογούμενους που έχουν μπλοκάκι να περάσουν από περαίωση, αλλιώς έλεγχος και πρόστιμο...

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Σοκ – Η στιγμή που μαχαίρωσαν τον μετανάστη στο σταθμό του Μετρό [βίντεο]

Ένα ερασιτεχνικό βίντεο από το σταθμό του Μετρό στην Αττική που δείχνει άγνωστους να κυνηγούν και να ξυλοκοπούν και να μαχαιρώνουν το θύμα τους στα σκαλιά δίπλα στις αποβάθρες του προκαλεί σοκ για τις σκηνές ωμής βίας.

Στους διάλογους που ακούγονται οι δράστες φωνάζουν «φέρτον έξω, φέρτον πάνω». Ενώ το ανατριχιαστικό είναιο πως στο 1':00'' στο βίντεο ακούγεται ο εξής διάλογος «μαλάκα, του'μπηξες το μαχαίρι;», «μαλάκα,μπήκε μέσα του όλο».

Αν και στο σταθμό υπήρχαν αρκετοί πολίτες, ακόμα και ένα άντρας της εταιρείας σεκιούριτι, κανείς δεν αντέδρασε και δεν προσπάθησε να διώξει τους δράστες με τις μαύρες μπλουζες.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε επιχειρηματίες με δήθεν επιδοτήσεις

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε επιχειρηματίες και πολίτες, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά, υπόσχοντάς τους ότι θα ενταχθούν σε εθνικά ή κοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα.
Χθες (11-6-2012) το πρωί συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Οικονομίας της Οικονομικής Αστυνομίας, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, τα τέσσερα (4) μέλη του κυκλώματος (τρεις άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας 33, 34, 40 και 52 χρονών αντίστοιχα.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία δύο (2) χρόνια και υπόσχονταν σε διάφορους επιχειρηματίες και πολίτες τη χρηματοδότησή τους από εθνικά και κοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά αφορούσαν κυρίως την επέκταση επιχειρήσεων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, την ανακαίνιση ή επέκταση τουριστικών εγκαταστάσεων, την αγορά αλιευτικών σκαφών και τη δημιουργία κτηνοτροφικών μονάδων.
Τα μέλη του κυκλώματος εκμεταλλευόμενα την ανάγκη επαγγελματικής αποκατάστασης των εξαπατηθέντων πολιτών ή την επιδίωξη για βελτίωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, είχαν αποκομίσει μεγάλα χρηματικά ποσά, των οποίων το ύψος ξεπερνά τις 350.000 ευρώ.
Προκειμένου να γίνουν πειστικοί, παρουσιάζονταν είτε ως υπάλληλοι Υπουργείων ή Οργανισμών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, είτε ως πολιτικοί μηχανικοί ή αρχιτέκτονες και κατάφερναν να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά, για την υποτιθέμενη διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών και τη σίγουρη ένταξη και έγκριση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 22 περιπτώσεις εξαπάτησης, ενώ η αστυνομική έρευνα του Τμήματος Προστασίας Οικονομίας της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό και άλλων παρόμοιων περιστατικών εξαπάτησης.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, κακουργηματικού χαρακτήρα, αφορά στα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης που γίνονταν κατ’ εξακολούθηση.

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

«Der Spiegel»: ρεπορτάζ του περιοδικού για το ελληνικό κρασί

Ρεπορτάζ αφιερωμένο στην παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα δημοσιεύει το Γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»

«Στους Γερμανούς αρέσει το ελληνικό φαγητό, ο γύρος και το σουβλάκι. Αλλά περιφρονούν το ελληνικό κρασί. Η φήμη του είναι σαν τη φήμη της χώρας. Φιλόδοξοι οινοπαραγωγοί παλεύουν ενάντια στην κρίση και εξάγουν εξαιρετικά κρασιά στη Γερμανία» διαπιστώνει στην αρχή το «Der Spiegel». Και συνεχίζει:

«Ο Θάνος Καραθάνος καλλιεργεί αμπέλια στη Θεσσαλία και είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων. Έφυγε από την Αθήνα με την οικογένειά του πριν από τρία χρόνια, για να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καρδίτσα και να δοκιμάσει την τύχη του ως οινοπαραγωγός, δεδομένων και των σχετικών ειδικών σπουδών του. Παράλληλα διδάσκει οινολογία στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Καρδίτσας».


English: Cropped image of Cabernet Sauvignon g...
 (Photo credit: Wikipedia)
Αποσπάσματα από το ρεπορτάζ:

«Ζουν σε ένα στην πραγματικότητα χρεοκοπημένο κράτος, χωρίς εκλεγμένη κυβέρνηση, οι πολίτες του οποίου έχουν ‘κορώσει’ απίστευτα από τους παλιούς έλληνες πολιτικούς και δεν αντέχουν άλλο τα μέτρα λιτότητας. Πολίτες, που καλούνται και πάλι στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, που τιμωρούνται από τις αγορές και τη διεθνή πολιτική. Δεν περιμένουν τίποτα απ’ αυτό το κράτος, αυτό είναι και το σύνθημα του Θάνου Καραθάνου. Εκείνο που θέλει είναι να οργανώσει την επιβίωση και τη συνέχιση της ζωής του. Να ενθαρρύνει και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Μια ‘πρωτοκλασάτη αγροτική βιομηχανία’ πρέπει να αποκτήσει η Ελλάδα, η οποία μελλοντικά ‘θα σφραγίσει την ταυτότητα της χώρας’, έλεγε πέρσι ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου. Και ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θεωρούσε τη δυναμική αγροτική πολιτική ‘ασφαλή δρόμο’ για την έξοδο από την κρίση....Αυτά τα λόγια τα εξέλαβε ως ενθάρρυνση ο Θάνος Καραθάνος. Το κρασί ευδοκιμεί στην πατρίδα του. Καλό κόκκινο χώμα, καλή ποικιλία σταφυλιών...».

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρεται ότι δυστυχώς οι Γερμανοί, όταν ακούνε για ελληνικό κρασί, σκέφτονται μόνο τη ρετσίνα με αποδοκιμασία. Δεν γνωρίζουν ότι από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 υπάρχουν εξαιρετικές ελληνικές ποικιλίες κρασιών, όπως Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon.

Ο ίδιος ο Καραθάνος λέει ότι από τη δεκαετία του ’90 και μετά πολλά ελληνικά κρασιά βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς και αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συμβολή ελλήνων οινοπαραγωγών, όπως οι αδελφοί Λαζαρίδη, ο Χατζημιχάλης και ο Σιγάλας. Τονίζεται επίσης η αναποτελεσματική χρήση των επιδοτήσεων της ΕΕ – που ήταν άφθονες τα προηγούμενα χρόνια – λόγω έλλειψης επιχειρηματικού πνεύματος, υπερβολικής γραφειοκρατίας και ‘ωχαδερφισμού’.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Οινοπαραγωγών Τυρνάβου, Ευάγγελος Σίκαλος, τονίζει ότι οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού είναι μικρές. Μόλις το 5% της παραγωγής διοχετεύεται στις διεθνείς αγορές, γι’ αυτό και θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή των ελλήνων οινοπαραγωγών σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών.

Ο Καραθάνος εκφράζει και τους φόβους του για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, κυρίως λόγω του «καταστροφικού» ενδεχόμενου επιστροφής της χώρας στη δραχμή, που θα επιβάρυνε τις τιμές των εισαγομένων πρώτων υλών και θα εκτόξευε στα ύψη το κόστος για τους παραγωγούς. Δεν θεωρεί καθόλου βέβαιο επίσης ότι μια υποτιμημένη δραχμή θα προσείλκυε περισσότερους Γερμανούς στην Ελλάδα, αφού οι στατιστικές δείχνουν ήδη ότι οι τουρίστες είναι επηρεασμένοι από την αρνητική εικόνα της Ελλάδας ως χώρας με τεμπέληδες, όπου γίνονται οδομαχίες και καίγονται αυτοκίνητα. Μια χώρας, όπου κυριαρχούν η παραοικονομία, η διαφθορά και η γραφειοκρατία.

Υπάρχει ωστόσο – καταλήγει το ρεπορτάζ – μια αχτίδα φωτός, που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γερμανικό υπουργείο αγροτικής οικονομίας: Το 2011 οι Έλληνες εξήγαγαν στη Γερμανία κρασί αξίας 26 εκατομυρίων ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 2,2% συγκριτικά με το 2010.

tovima.gr
Enhanced by Zemanta

Bild: Οι Έλληνες λιάζονται στις παραλίες, πληρώνουν τη μπύρα 8€ και κάνουν πάρτι

H Γερμανική εφημερίδα Bild.de φαίνεται να έχει βάλει στο μάτι τη χώρα μας καθώς βροχή πέφτουν τα εμπρηστικά και καυστικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Στο τελευταίο δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Παρά την κρίση οι πλούσιοι Έλληνες απολαμβάνουν την πολυτέλεια» ο Γερμανός δημοσιογράφος παρουσιάζει μια στρεβλή εικόνα για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων.


Deutsch: Logo der Tageszeitung Bild
 (Photo credit: Wikipedia)
Ο ρεπόρτερ προσπαθεί μάταια να βρει σημάδια πείνας και εξαθλίωσης στην Ελλάδα και όλως περιέργως πέφτει πάνω σε πάμπλουτους Έλληνες που λιάζονται σε ονειρικές παραλίες, πληρώνουν την μπύρα τους 8 ευρώ και κάνουν πάρτι με πλούσιο μπουφέ. Μάλιστα ο ρεπόρτερ φωτογραφίζεται στο γιοτ του Γιάννη, ενός πλουσίου που δείχνει και που είναι η βίλα του.

Σύμφωνα με τη Deutche Welle η Bild περιγράφει στο ρεπορτάζ της: «Μια εβδομάδα πρίν τις βουλευτικές εκλογές όπου η χώρα απειλείται με έξοδο από το ευρώ. Την ώρα που η ανεργία καλπάζει με 22%, την ώρα που όλο και περισσότερο άνθρωποι απειλούνται από την πείνα, η ελίτ της χώρας περιχαρακώνεται. Δεν πληρώνει φόρους και θωρακίζει τα λεφτά της στο εξωτερικό».

Ο ρεπόρτερ επιλέγει να συναντήσει την ελληνική φτώχεια σε μια απομονωμένη παραλία μιας πλούσιας συνοικίας. Περιγράφει λοιπόν ότι στο νερό υπάρχουν υπερπολυτελή πλεούμενα που επιβλέπουν σεκιουριτάδες, ότι στο μπαρ της παραλίας η μπύρα κοστίζει 8 ευρώ και το μπουκάλι η σαμπάνια 1000 ευρώ.

Ο γερμανός ρεπόρτερ πιάνει δε και κουβέντα με τους λουόμενους και μεταφέρει τη συνομιλία του.
«Ρωτάμε τους πλούσιους Έλληνες γα τις ευθύνες τους, πώς είναι δυνατόν να βγαίνουν 200 δις ευρώ στην Ελβετία, πώς είναι δυνατόν μόνο 25.000 Έλληνες να δηλώνουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ ετησίως; Τους ρωτάμε αν πληρώνουν φόρους. Και εκείνοι απαντούν: γιατί να πληρώσουμε φόρους; Για να τα βουτήξει το διεφθαρμένο κράτος»
Enhanced by Zemanta

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

«Δεν είναι λύση τα όπλα» έγραψε στο facebook ο 24χρονος από την Παιανία

Ο 24χρονος φοιτητής που τραυμάτισε θανάσιμα με καραμπίνα έναν 42χρονο Αλβανό ληστή με μήνυμα του στο facebook ευχαρίστησε όσους του συμπαραστάθηκαν και παράλληλα τους καλεί να αφήσουν τα όπλα κλειδωμένα, γιατί δεν είναι αυτά η λύση στην εγκληματικότητα.

Ο νεαρός φοιτητής έγραψε χαρακτηριστικά «το μόνο που θέλω να τονίσω είναι ότι τα όπλα δεν είναι η λύση. Το γεγονός το δικό μου ελπίζω να είναι το τελευταίο κακό, δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση... Σας το λέω ειλικρινά, αφήστε κλειδωμένα τα όπλα. Το βάρος είναι τεράστιο και οι τύψεις πολλές!!! Επίσης θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του... Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους σας και πάλι...».

Ο πατέρας του μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής υποστήριξε «Να μην ζήσει ποτέ κανείς αυτό που ζει η οικογένεια μας, να έρθουν τα πάνω – κάτω από τη μία στιγμή στην άλλη. Είμαστε συντετριμμένοι, γιατί βλέπουμε το παιδί μας έντρομο και λυπημένο. Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα έρθουμε σε τόσο δύσκολη θέση. Αυτό που τώρα προέχει είναι να συμπαρασταθούμε στο παιδί μας, να έχει την οικογενειακή και την ψυχολογική στήριξη που χρειάζεται. Ο Νίκος ζήτησε από όλους να μην συνεχίσουν την συζήτηση γύρω από το θέμα. Ο ίδιος, μετανιωμένος από την πρώτη στιγμή, ζει ένα προσωπικό μαρτύριο και χρειάζεται να βρει το κουράγιο να σταθεί ξανά όρθιος και αισιόδοξος».

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Παγίδες για ανέργους στη δήλωση εισοδήματος

Σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι έρχονται τώρα αντιμέτωποι και με τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2011, που κρύβουν ορισμένες «παγίδες». Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει ειδικές οδηγίες για να αποφύγουν οι άνεργοι την επιβάρυνση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και για να αμφισβητήσουν, αν χρειασθεί, τους «φουσκωμένους» φόρους λόγω τεκμηρίων.
    
Οι άνεργοι έχουν εξαιρεθεί βάσει του νόμου από την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβάλλεται με συντελεστές από 1% έως 4% σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Δεν αρκεί, όμως, να είναι κανείς άνεργος για να αποφύγει την εισφορά, αλλά θα πρέπει να εκπληρώνει δύο προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούνται αθροιστικά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

1. Ο άνεργος θα πρέπει είτε να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων του εν λόγω οργανισμού για τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπό του κατά την 30/04/2012, για να υπάρχει και για το τρέχον οικονομικό έτος ένα σημείο αναφοράς κοινό για όλους τους φορολογούμενους. Συνεπώς, μακροχρόνια άνεργος, για την εφαρμογή του νόμου κατά το οικονομικό έτος 2012, νοείται αυτός που είναι συνεχόμενα εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ πριν και κατά την 30/04/2011.

2. Να μην έχει κατά τη χρήση 2012 πραγματικά εισοδήματα άλλης πηγής, εκτός από μισθωτές υπηρεσίες, γεγονός που το δηλώνει υπεύθυνα ο φορολογούμενος μαζί με την αίτηση απαλλαγής του από την εισφορά που θα υποβάλει στη ΔΟΥ (μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος) και θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης κατά το επόμενο οικονομικό έτος. Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση και φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, όπως ενοίκια ακινήτων, γεωργικά εισοδήματα κ.λπ., ακόμη κι αυτά που υπολογίζονται με τεκμαρτό τρόπο. Δεν υπολογίζονται τα αντικειμενικά εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη διαβίωσης και την ετήσια δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Τα τεκμήρια εισοδήματος «νέας γενιάς», που πλέον ονομάζονται «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης», μπορεί να «φουσκώσουν» απρόβλεπτα την επιβάρυνση ενός ανέργου που τυχαίνει να έχει στην κατοχή του, για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο Ι.Χ. Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι οι άνεργοι μπορούν να αμφισβητήσουν το συνολικό ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικίες, Ι.Χ. και άλλα περιουσιακά στοιχεία εάν αποδείξουν ότι η πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν είναι μικρότερη από την αντικειμενική δαπάνη.

Οι άνεργοι θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να αποδείξουν την αλήθεια των ισχυρισμών τους ενώπιον του εφόρου με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση να κρίνει αν τα στοιχεία αυτά γίνονται δεκτά ή απορρίπτονται, αιτιολογώντας την απόφασή του.

Αποζημίωση και επίδομα
Οι φοροτεχνικοί υποδεικνύουν δύο τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν όσους έχουν λάβει μέσα στο 2011 επίδομα ανεργίας ή αποζημίωση απόλυσης:

- Τα ποσά που έχουν λάβει ως επιδότηση ανεργίας θα πρέπει να τα αναγράψουν στον κωδικό 661-662 του εντύπου της δήλωσης, ώστε να καλύψουν την αντικειμενική δαπάνη για περιουσιακά στοιχεία. Σε περίπτωση που ένας άνεργος έχει εισόδημα από άλλες πηγές, το οποίο ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, τότε τα ποσά από επιδότηση ανεργίας φορολογούνται.

- Οσοι έχουν λάβει αποζημίωση απόλυσης πρέπει να προσέξουν να εγγράψουν το ποσό στον κωδικό 657-658 της δήλωσης, ώστε να αποφύγουν να υπολογισθεί και η αποζημίωση στο εισόδημα που επιβαρύνεται με την εισφορά αλληλεγγύης.

Τι να κάνουν οι απλήρωτοι
Για τους -όχι λίγους πλέον- μισθωτούς που έχουν απλήρωτες οφειλές από τους εργοδότες τους για το 2011 διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι έχουν δικαίωμα να μην τις δηλώσουν στα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, ώστε να μη φορολογηθούν για ποσά που δεν έχουν εισπραχθεί πραγματικά. Ομως για να έχουν αυτό το δικαίωμα οι απλήρωτοι μισθωτοί θα πρέπει η βεβαίωση αποδοχών που τους έχουν χορηγήσει οι εργοδότες να αναγράφει τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές σε διακεκριμένη σειρά, ώστε να ξεχωρίζουν από τις αποδοχές που εισπράχθηκαν.

Βάσει της βεβαίωσης αυτής ο εργαζόμενος θα υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 (χρήση 2011) δηλώνοντας στους αντίστοιχους κωδικούς μόνο τις εισπραχθείσες αποδοχές της χρήσης αυτής καθώς και τον αναλογούντα και παρακρατηθέντα φόρο που αντιστοιχεί σε αυτές.


ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ/espresso

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Δύο υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου "έφαγαν" 1 εκατ. ευρώ

Δύο υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους φέρονται να έδιναν εντολή για την καταβολή συντάξεων σε άτομα που δεν είναι εν ζωή και με αυτόν τον τρόπο να υπεξαίρεσαν ένα εκατομμύριο ευρώ από τα ταμεία του δημοσίου.


Όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το «κόλπο» είχε ξεκινήσει το 2010. Εντοπίζονταν συνταξιούχοι που είχαν αποδημήσει, στους λογαριασμούς των οποίων πιστώνονταν αναδρομικά από την καταβολή συντάξεων και άλλα ποσά, τα οποία όμως στην πραγματικότητα καταβάλλονταν σε λογαριασμούς των φερόμενων ως εμπλεκόμενων υπαλλήλων.

Μάλιστα, ένας εκ των δύο υπαλλήλων, παρότι είχε συνταξιοδοτηθεί από τα τέλη του 2011, είχε ζητήσει να πηγαίνει αμισθί στο γραφείο για να διεκπεραιώνει υποθέσεις και άλλες εκκρεμότητες. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

VIDEO - Λοστούς ή σιδηρογροθιές χρησιμοποίησαν Χρυσαυγίτες για να τραυματίσουν μετανάστες

Το πιστοποιεί στο  o Υποδιοικητής του νοσοκομειου "Γεννηματάς".

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των επιθέσεων που εξαπολύουν Χρυσαυγίτες εναντίον των μεταναστών. Το τελευταίο περιστατικό συνέβη χθες το απόγευμα περιμετρικά της Παντείου.

Οι μετανάστες καταγγέλουν πως γύρω στις 7.00 το απόγευμα δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από 6 με 7 κουκουλοφόρους Χρυσαγίτες στην υπόγεια διάβαση που βρίσκεται δίπλα στο Πανεπιστήμιο.Τρεις από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο "Γεννηματάς" που εφημεύρευε.

Οπως δήλωσε στο Νewsit o Υποδιοικητής του νοσοκομείου "Γεννηματάς" Χρήστος Τσάμης "χθες μεταφέρθηκαν απο το χώρο περιμετρικά της Παντειου 3 άνδρες μικροπωλητές γύρω στα σαράντα, με θλαστικά επιφανειακά τραύματα στο κεφάλι.

Τους γρονθοκοπησαν με μεταλλικό αντικείμενο όπως εκτίμησαν οι γιατροί, δηλαδή με σιδηρογροθια ή λοστούς. Στον έναν εκ των τριων που ήταν σοβαρότερα χτυπημενος στο κεφάλι, οι γιατροί συνέστησαν παραμονή στο νοσοκομείο για νοσηλεία αλλα αποχώρησε οικειοθελώς τα ξημερώματα. Είναι και οι 3 ομογενείς απο την πρώην Σοβιετική Ενωση".

Για την ιστορία η ΕΛΑΣ δήλωσε άγνοια για το περιστατικό.

Newsit

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Αγανακτισμένη μητέρα απειλεί στη κάμερα με αυτοκτονία αν κλείσει το Σικιαρίδειο [βίντεο]

Με αυτοκτονία απειλεί μία εξοργισμένη μητέρα, σε περίπτωση που κλείσει το Σικιαρίδειο ίδρυμα για παιδιά με νοητική καθυστέρηση, στο οποίο πηγαίνει το ένα απο τα τρία παιδιά της.

Το Σικιαρίδειο εντάσσεται στους 151 φορείς του δημοσίου από τους οποίους ξεκινάει η εργασιακή εφεδρεία, ο προθάλαμος της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι των ιδρυμάτων αυτών, συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Υγείας στην Αριστοτέλους, ενω διαμαρτυρήθηκαν και για την προκλητική παρουσία των ΜΑΤ στην ειρηνική τους συγκέντρωση.

Στα πλαίσια αυτής της διαδήλωσης, η κάμερα κατέγραψε και τις έντονες διαμαρτυρίες της συγκεκριμένης μητέρας, που εκτός των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, απο την απόλυσή της μετά απο 16 χρόνια προυπηρεσίας, έχει να αντιμετωπίσει τώρα και την φροντίδα του παιδιού της, το οποίο υστερεί νοητικά και μέχρι τώρα το φρόντιζε το Σικιαρίδειο Ίδρυμα.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Reuters: Σε κάθε Ελληνα που αυτοκτονεί, αντιστοιχούν άλλοι 20 που το σκέφτονται

Ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών παρουσιάζουν χώρες που βιώνουν οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, ενώ όπως επισημαίνει το Reuters στο δημοσίευμά του, πίσω από κάθε αυτόχειρα υπάρχουν περισσότεροι από 20 άνθρωποι απελπισμένοι, οι οποίοι έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο άρθρο του Reuters, πίσω από τις αυτοκτονίες ή τις απόπειρες,
 κρύβονται τα κρούσματα κατάθλιψης ή αλκοολισμού, σοβαρά ψυχικά προβλήματα τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην γίνονται και ποτέ γνωστά, ωστόσο έχουν επιπτώσεις και μάλιστα θλιβερές στη ζωή των ανθρώπων.

Επίσης, επισημαίνεται ότι μια απόλυση μπορεί να οδηγήσει σεβαριά κατάθλιψη ή σε κάποιο άλλο είδος ψυχικής ασθένειας, ενώ σπάνια τα άτομα αυτά μπαίνουν στη διαδικασία να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης είναι ιδιαίτερα μεγάλο, όπως αναφέρεται και στο εν λόγω άρθρο, ενώ σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι πολλοί νέοι καταφεύγουν στα ναρκωτικά.
Το άρθρο κλείνει με μια προτροπή προς τους πολιτικούς: «Επανακκινήστε την οικονομία για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και πάλι...»
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...