Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

"Είμαι μια άνεργη πρωταθλήτρια"

Mέσα στο γκρίζο τοπίο της οικονομικής κρίσης οι επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού δίνουν μια νότα εθνικής ανάτασης. Πρώτα με τα χρυσά κορίτσια του πόλο, ύστερα οι επιτυχίες του Γιαννιώτη και της Λυμπερτά στην κολύμβηση, οι διακρίσεις της Βούλας Παπαχρήστου, του Κώστα Φιλιππίδη και της Νικόλ Κυριακοπούλου στον στίβο, η καλή παρουσία της ανανεωμένης Εθνικής μπάσκετ στο Πανευρωπαϊκό, ήρθαν και τα μετάλλια στην κωπηλασία για να ολοκληρωθεί ένα πετυχημένο καλοκαίρι για τον ελληνικό αθλητισμό.

Δύο χρυσά κορίτσια της κωπηλασίας, η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου κατάφεραν να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου τόσο στο Παγκόσμιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην κατηγορία του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών. Η Αλεξάνδρα και η Χριστίνα μιλούν από καρδιάς για τις επιτυχίες τους, αλλά και για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑΖΙΤΖΙΔΟΥ

Γεννήθηκε στην Καστοριά στις 12 Οκτωβρίου 1989, έκανε τα πρώτα βήματά της στην κωπηλασία το 2000, σε ηλικία έντεκα ετών, στον Ν.Ο. Καστοριάς, με πρώτη προπονήτριά της τη Φαίη Ζιώγα. Κατάφερε να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου (μαζί με την Αλεξάνδρα Τσιάβου), όμως έχει μέσα της μια πικρία: «Είμαστε απλήρωτοι από το 2009 και αντιμετωπίζουμε έντονο πρόβλημα. Εμένα με συντηρούν οι γονείς μου! Είμαι μια άνεργη παγκόσμια πρωταθλήτρια!».

- Οχι μόνον εσύ, αλλά οι περισσότεροι αθλητές... Σχεδόν όλοι. Το 90% της εθνικής ομάδας στην κωπηλασία είμαστε άνεργοι. Από τότε που η Πολιτεία κατάργησε τα προνόμια, οι αθλητές αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα. Ηρθε και η οικονομική κρίση και «έδεσε το γλυκό».

- Υπάρχουν αθλητές που σκέφτονται να εγκαταλείψουν;Αρκετοί. Προς το παρόν μας κρατάει το όνειρο της συμμετοχήςς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο. Μετά δεν βλέπω μέλλον. Προσωπικά, επειδή ντρέπομαι να με συντηρούν οι γονείς μου, θα πρέπει να ψάξω να βρω δουλειά για να συντηρούμαι μόνη μου.

- Εχεις σκεφτεί τι θα κάνεις;Κάνω διάφορες σκέψεις. Μπορεί να αφοσιωθώ στις σπουδές μου, είμαι στο παιδαγωγικό τμήμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, και παράλληλα να εργάζομαι.

- Ποιος σε προέτρεψε να ασχοληθείς με τον αθλητισμό;Ο πατέρας μου. Σκέφτηκα με τι άθλημα ήθελα να ασχοληθώ και προτίμησα την κωπηλασία, λόγω και της λίμνης που έχουμε στην Καστοριά.

- Η κωπηλασία έχει φέρει διακρίσεις σε σημαντικούς αγώνες.Υπάρχει πολύ καλό κλίμα, οικογενειακό θα έλεγα, στην εθνική ομάδα και με τους προπονητές μας Τόλη Παλαιοπάνο και τον επικεφαλής του τιμ Τζιάνι Ποστιλιόνε έχουμε κάνει σημαντικές επιτυχίες. Ελπίζω στο μέλλον να πάμε ακόμη καλύτερα.

- Το καθημερινό πρόγραμμά σου ποιο είναι;Τρεις ώρες προπόνηση το πρωί, κυρίως στη θάλασσα, και τρεις το απόγευμα στο γυμναστήριο με βάρη και τρέξιμο. Εχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο και προσπαθούμε να τον αξιοποιήσουμε.

- Ποιο είναι το χόμπι σου;Κάνω σκι τον χειμώνα στο Πισοδέρι και το Βίτσι. Αν δεν είχα ασχοληθεί με την κωπηλασία, μπορεί να ήμουν σκιέρ.

- Η καλύτερη φίλη σου ποια είναι;Η συναθλήτριά μου Τριανταφυλλιά Καλαμποκά, με την οποία ξεκινήσαμε μαζί. Κάνουμε πολλή παρέα.

- Το μότο σου;Υπομονή.

- Ο μεγαλύτερος φόβος σου;Οι κακοτυχίες της ζωής.
- Προσωπικός στόχος σου;Να διακριθώ στην Ολυμπιάδα. Αυτός είναι ο στόχος όλων των αθλητών. Αυτοί οι αγώνες έχουν μια μαγεία όπως μου έχουν πει και αυτό θέλω να το ζήσω. Είναι εμπειρία ζωής.

- Τι απεχθάνεσαι;Τη μιζέρια.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΙΑΒΟΥ: Πολυτέλεια να ασχολείσαι με τον αθλητισμό στην Ελλάδα 
Ανέβηκε ένα-ένα τα σκαλιά της καταξίωσης και έφτασε στην κορυφή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Εχει γευτεί τη συμμετοχή σε Ολυμπιάδα, όμως συνεχίζει να βάζει μεγάλους στόχους. Στα είκοσι έξι χρόνια της, η Αλεξάνδρα Τσιάβου έχει καταφέρει να κατακτήσει μετάλλια στις μεγαλύτερες διοργανώσεις. Οπως λέει η ίδια, είναι η τελευταία τυχερή κωπηλάτρια που πήρε τα προνόμια για τους αθλητές, προτού αυτά καταργηθούν και έτσι έλυσε το βιοποριστικό πρόβλημά της. Υπηρετεί στην Πυροσβεστική και παράλληλα είναι πτυχιούχος στο Παιδαγωγικό, στο τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

- Σε τι ηλικία ασχολήθηκες με τον αθλητισμό;Ξεκίνησα σε ηλικία έξι ετών στη ρυθμική και την ενόργανη γυμναστική. Τελείως τυχαία, όταν ήμουν δώδεκα ετών, ο προπονητής Κώστας Κιτσάκης ζήτησε από τον πατέρα μου να δώσει την άδεια να κάνω κωπηλασία.

- Η κωπηλασία είναι περισσότερο ατομικό ή ομαδικό άθλημα;Η κωπηλασία είναι συνδυασμός και των δύο. Απαιτείται ομαδική προσπάθεια, αλλά και ατομική. Είναι ένα άθλημα που επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες και για τον λόγο αυτόν δεν αναγνωρίζονται και τα ρεκόρ, παρά μόνον οι καλύτεροι χρόνοι.

- Η συνεργασία σου με τη Χριστίνα πώς είναι;Αψογη. Μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα, όμως είμαστε άνετες μεταξύ μας και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

- Πόσα χρόνια είστε μαζί;Από το 2009. Πριν ήμουν με την Μπισκιτζή, με την οποία φέραμε αρκετές επιτυχίες.

- Μετά τα χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποιος είναι ο επόμενος στόχος;Φυσικά η Ολυμπιάδα στο Λονδίνο. Η φιλοσοφία, το πνεύμα και η ιστορία που συνοδεύει αυτούς τους αγώνες τούς κάνουν τόσο διαφορετικούς. Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διακριθούμε.

- Το καθημερινό πρόγραμμά σου ποιο είναι;Κάνω προπόνηση οκτώ ώρες καθημερινά. Τέσσερις το πρωί, κυρίως στη θάλασσα, και τέσσερις το απόγευμα για φυσική κατάσταση.

- Τον ελεύθερο χρόνο σου τι κάνεις;Ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος. Διαβάζω βιβλία και ακούω μουσική.

- Ο μεγαλύτερος φόβος σου;Να ανατρέπονται απότομα πράγματα στη ζωή μου.

- Το μότο σου;Αύριο είναι μια διαφορετική μέρα.

- Σκέφτεσαι τον γάμο;Προς το παρόν όχι, παρά το γεγονός ότι έχω σταθερή σχέση αρκετά χρόνια.

- Πότε έκλαψες τελευταία φορά;Οταν γυρνούσαμε από τη Βουλγαρία, από το Πανευρωπαϊκό. Ηταν τόσο μεγάλη η κούραση, αλλά και η προσμονή για διακοπές, που δεν έβλεπα την ώρα να γυρίσω σπίτι μου


espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...