Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που πήραν δημόσιο χρήμα, ζητά ο Λ. Αυγενάκης

Να παραδοθεί στη Βουλή κατάλογος των ΜΚΟ που έχουν χρηματοδοτηθεί από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια και να αποσαφηνιστεί ότι τα χρήματα που...

έλαβαν πήγαν όντως για τον σκοπό για τον οποίον προορίζονταν ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από κορυφαίους Υπουργούς της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στη σχετική κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει αρχικά ότι «η συντριπτική πλειονότητα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό, πολιτιστικό ή και εκπαιδευτικό έργο, ενώ πολλάκις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική προστασία, στην προώθηση φιλανθρωπικού έργου, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό».

Ωστόσο, τονίζει ότι «σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ορισμένες ΜΚΟ έλαβαν χρήματα από τα κρατικά ταμεία ή και την Ευρωπαϊκή Ένωση για δράσεις και δραστηριότητες χωρίς αντίκρισμα» και πως «διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις συγκεκριμένες ΜΚΟ δεν παρήγαν καν έργο». Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ότι «θεωρήθηκε κρίσιμο από την Εισαγγελία Εφετών να υπάρξει έλεγχος σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί από το 1997 έως σήμερα, με σκοπό να εντοπιστούν όλα τα χρηματικά ποσά με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί οι ΜΚΟ, είτε από το Δημόσιο είτε από την ΕΕ, καθώς και να ελεχθεί εάν τα χρήματα που τους χορηγήθηκαν διατέθηκαν για τους σκοπούς που προορίζονταν» και πως «θεωρήθηκε κρίσιμο να ελεγχθούν γενικότερα όλες οι δραστηριότητες των ΜΚΟ».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «ο ρόλος των ΜΚΟ στην Ελληνική κοινωνία είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικός», ωστόσο, κρίνει ως «αδιανόητο μέσα στις παρούσες οριακές οικονομικές συνθήκες να υπάρχουν ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται με κρατικό χρήμα, πολλές φορές «εν κρυπτώ», για έργο μάλιστα που ποτέ δεν έφεραν εις πέρας».

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτά τους Υπουργούς της κυβέρνησης «ποιες είναι ακριβώς όλες οι ΜΚΟ που έχουν χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του Υπουργείου σας με κρατικό χρήμα (ή και κοινοτικό χρήμα) από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ έως σήμερα;», όπως και «για ποιες ακριβώς δράσεις έχει εγκριθεί το κάθε κονδύλιο;», ζητώντας μάλιστα να παραδοθεί στη Βουλή σχετική λίστα με τις ΜΚΟ. Επιπλέον, ερωτά «ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει δαπανήσει το Υπουργείο και οι εποπτευόμενοί του φορείς για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...