Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Αρχισε το ροκ της μετανάστευσης - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ

Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει το κύμα των Ελλήνων που «στέλνει» στο εξωτερικό η οικονομική κρίση. Ο αριθμός των βιογραφικών που αποστέλλονται σε ξένους δυνητικούς εργοδότες αυξάνεται με γεωμετρικό ρυθμό, ενώ όλο και περισσότεροι απευθύνονται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, που δίνουν πληροφορίες για ευκαιρίες εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναζήτηση δουλειάς μακριά από την Ελλάδα θεωρείται μονόδρομος για πολλές χιλιάδες άνεργους συμπατριώτες μας, που δεν βλέπουν «φως» στην εγχώρια αγορά εργασίας. Ενδεικτικά και εντυπωσιακά είναι τα στατιστικά που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή πύλη Europass (Ευρωδιαβατήριο), η οποία δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρουσιάσει τις σπουδές και τα προσόντα του κατά τρόπο κατανοητό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση:

Τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφηκε εκρηκτική αύξηση στον αριθμό των Europass που συμπληρώθηκαν από Ελληνες πολίτες, φτάνοντας τα 13.321 μέσα σε μόλις έναν μήνα! Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τα 5.992 Europass που είχαν συμπληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2010 και πολλαπλάσιος από τα 4.025 του Σεπτεμβρίου του 2009 και τα 2.201 του 2008.

Συνολικά τους πρώτους εννέα μήνες του 2011 συμπληρώθηκαν 72.671 ελληνικά βιογραφικά, έναντι 53.043 ολόκληρο το 2010, 36.253 το 2009 και μόλις 22.403 το 2008. Οπως είναι αναμενόμενο, οι Ελληνες που αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό είναι νέοι στη συντριπτική τους πλειονότητα, με το 63,5% εξ αυτών να έχει ηλικία έως 30 χρόνια.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό δεδομένο έρχεται από την Αυστραλία. Το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι δέχθηκε συνολικά 12.000 αιτήσεις συμμετοχής για τις δύο ημερίδες που οργάνωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, σχετικά με τις δυνατότητες εργασίας στη μακρινή ήπειρο. Αντίστοιχη εικόνα έρχεται και από τη Γερμανία, όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Κώστας Δημητρίου: «Τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε καθημερινά πολλά τηλεφωνήματα και email από Ελληνες που ψάχνουν για δουλειά εδώ».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι αρκετοί συμπατριώτες μας καταφθάνουν στη Γερμανία (ορισμένοι μάλιστα οικογενειακώς) χωρίς προηγουμένως να έχουν βρει θέση απασχόλησης και ψάχνουν με τη βοήθεια συγγενών και φίλων από την ομογένεια.

EURES - EURopean Employment ServicesImage via WikipediaΤΟ ΔΙΚΤΥΟ EURES
Με ξέφρενο ρυθμό αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν δουλειά στην Ευρώπη μέσα από τη βάση δεδομένων του ευρωπαϊκού δικτύου Eures, στο οποίο «διασταυρώνονται» βιογραφικά σημειώματα ατόμων που ψάχνουν για δουλειά και αγγελίες για θέσεις εργασίας από εργοδότες από 31 χώρες.

Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες συμπατριώτες μας προστίθενται καθημερινά στη «στρατιά» των επίδοξων μεταναστών, που αριθμεί πλέον 20.641 άτομα. Εναν χρόνο πριν, ο αντίστοιχος αριθμός των Ελλήνων δεν ξεπερνούσε τις 11.500, ενώ το 2008 είχε φτάσει τις 6.000.

Εκτός από τη διαδικτυακή βάση δεδομένων, το Eures προωθεί την εργασιακή κινητικότητα και μέσω των συνεργαζομένων υπηρεσιών απασχόλησης. Στην Ελλάδα την αρμοδιότητα αυτή έχει ο ΟΑΕΔ, που διαθέτει συμβούλους οι οποίοι παρέχουν πληροφορίες για δουλειές στην Ευρώπη. Η συντονίστρια του δικτύου EURES του ΟΑΕΔ Κατερίνα Φλάκα μας δηλώνει: «Εχουμε διαπιστώσει τον τελευταίο χρόνο ότι έχει αυξηθεί ο κόσμος που έρχεται να δει ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να τους προσφέρουμε». Σε ό,τι αφορά το προφίλ των ενδιαφερομένων, η ίδια αναφέρει ότι πλέον έρχονται άνθρωποι όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και όλων των ηλικιών, από νέους έως άτομα 50 ετών. Μάλιστα, δεν λείπουν περιπτώσεις ολόκληρων οικογενειών που επιθυμούν να φύγουν για το εξωτερικό.

Σε αυτό το σημείο, η κ. Φλάκα σημειώνει ότι η αύξηση του ενδιαφέροντος για τις υπηρεσίες του Eures οφείλεται εν μέρει και στη δημοσιότητα που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα και προειδοποιεί ότι το εξωτερικό δεν κρύβει κάποιον εργασιακό παράδεισο. «Σαφώς κάποιες ευρωπαϊκές αγορές εργασίας είναι πολύ καλύτερα από μας, αλλά όλες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, μικρότερες ή μεγαλύτερες, περισσότερο σε κάποιους κλάδους και λιγότερο σε άλλους. Δεν είναι παράδεισος πάντα το έξω». 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ ΜΕ EMAIL
Ενα από τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν όσοι αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό, ειδικά μέσα από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Eures, είναι οι απάτες με ηλεκτρονικά μηνύματα που υπόσχονται ψεύτικες προσφορές εργασίας. Διάφοροι επιτήδειοι στέλνουν email και παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι εταιρειών οι οποίες στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ή παριστάνουν ψευδώς τους εκπροσώπους γνωστών και μεγάλων εταιρειών. Οι απατεώνες ειδοποιούν τον ενδιαφερόμενο ότι δήθεν προσλαμβάνεται και στη συνέχεια του ζητούν να τους καταβάλει κάποιο χρηματικό ποσό για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ή για την ενοικίαση σπιτιού κ.ά.

Το Eures γνωρίζει το πρόβλημα και προσπαθεί να το αντιμετωπίσει. Παράλληλα, καλεί όσους αναζητούν εργασία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν δέχονται τέτοια μηνύματα. Μεταξύ άλλων, συμβουλεύει:

α) Να μην απαντούν ποτέ σε οποιεσδήποτε προσφορές εργασίας που αφορούν την προώθηση ή λήψη χρηματικών ποσών ή σε προσφορές για τις οποίες η επιχείρηση προφασίζεται ότι δεν είναι σε θέση να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, δεν διαθέτει φορολογικό μητρώο, δεν είναι σε θέση να μεταφέρει χρήματα κ.λπ.

β) Να μη γνωστοποιούν ποτέ τα τραπεζικά τους στοιχεία σε αιτήσεις που περιέχονται σε ιστοσελίδες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης. Καμία έγκυρη επιχείρηση δεν ξεκινά τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού ζητώντας τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του υποψηφίου ή τα στοιχεία τραπεζικών καρτών.

γ) Προτού καλέσουν έναν αριθμό τηλεφώνου που έχει σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να βεβαιώνονται ότι πρόκειται για κανονικό αριθμό και όχι αριθμό υψηλής χρέωσης.


ΣTAΘΗΣ ΔEΛHΓΙΩPΓHΣ/ESPRESSO
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...