Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Μπόρις Μουζενίδης: Εφερε 500.000 Ρωσίδες (και Ρώσους) για τουρισμό και γούνες


Ο επιχειρηματίας που έκανε την Ελλάδα must προορισμό για τους Ρώσους - Από ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ στη Γεωργία κατάφερε να χτίσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία στον τουρισμό, να μετατρέψει σε φετίχ για τις Ρωσίδες τις γούνες της Καστοριάς και τώρα να ετοιμάζει ακόμη και αεροπορική εταιρεία με την επωνυμία Ellinair

Στο υπουργείο Τουρισμού πίνουν νερό στ’ όνομά του και όχι άδικα, αφού ο ταξιδιωτικός οργανισμός που διευθύνει από το 1995 έφερε στην Ελλάδα για διακοπές το περασμένο καλοκαίρι μισό εκατομμύριο Ρώσους - και όχι μόνο. Ο κ. Μπόρις Μουζενίδης είναι αυτός που κατάφερε να κάνει μόδα την Ελλάδα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην άνοδο του ελληνικού τουρισμού για το 2013.


Αξιοποιώντας τις γνωριμίες του σε Ελλάδα και Ρωσία, ο δραστήριος ομογενής επιχειρηματίας κατάφερε μέσα σε 20 χρόνια να στήσει τη δική του αυτοκρατορία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κάνοντας μπίζνες με τις μεγάλες αδυναμίες των Ρώσων, ήτοι τις ζεστές γούνες τον χειμώνα και τον καυτό ήλιο με τη δροσερή θάλασσα το καλοκαίρι. Πλέον ο όμιλος Μουζενίδη επεκτείνεται μετά τον τουρισμό στο real estate και τις αερομεταφορές.

Ερχεται η Ellinair

Μέχρι τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να τροχοδρομήσουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης τα πρώτα αεροσκάφη της νέας ελληνικής αεροπορικής εταιρείας Ellinair, που φιλοδοξεί να αποτελέσει γέφυρα της Ελλάδας με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες - και όχι μόνο.

Πρόκειται για το νέο φιλόδοξο επενδυτικό εγχείρημα του δραστήριου ομογενή επιχειρηματία, ο οποίος έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς στην Ευρώπη.

Το όνομα της νέας αεροπορικής εταιρείας, τα χρώματα και το λογότυπο, έργο του σχεδιαστή κ. Ιωάννη Κωστίδη, παραπέμπουν στην Ελλάδα, όπως ήταν άλλωστε η επιθυμία του κ. Μουζενίδη, που δεν κρύβει το πάθος του για τη χώρα μας και την Ιστορία της.

Η Ellinair έχει ήδη στη διάθεσή της δύο αεροσκάφη τύπου Avro RJ85, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως σύντομα ο στόλος θα αυξηθεί με δύο ακόμη αεροπλάνα τύπου Airbus A320.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, η νέα αεροπορική εταιρεία φιλοδοξεί να επεκταθεί σε χώρες της Βαλτικής αλλά και των γειτονικών Βαλκανίων, ενώ άμεσα φαίνεται πως θα λειτουργήσει γραμμή και από τη Θεσσαλονίκη στην Πράγα και αντίστροφα.

Ντυμένες με αρχαιοελληνικές χλαμύδες υπάλληλοι του ταξιδιωτικού οργανισμού υποδέχονται τους Ρώσους τουρίστες στη Θεσσαλονίκη
Αδυναμία του η Καστοριά

Η πόλη της Καστοριάς είναι η μεγάλη αδυναμία του ομογενή επιχειρηματία. Οχι τόσο επειδή του θυμίζει την παγωμένη Ρωσία που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά διότι από εκεί ξεκίνησε ουσιαστικά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα, με εξαγωγή γούνας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Ηταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη γραφική πόλη με τις 61 βυζαντινές εκκλησίες και τη μακραίωνη ιστορία προκειμένου να κλείσει τις πρώτες συμφωνίες με τους ντόπιους παραγωγούς. «Εγώ θα κάνω γνωστή τη γούνα Καστοριάς σε όλους τους Ρώσους, αρκεί να με εμπιστευτείτε», τους έλεγε τότε και τελικά το κατάφερε. Πολλοί τον κατηγόρησαν για «μονοπωλιακή συμπεριφορά».

«Είμαι επιχειρηματίας και δεν πιέζω κανέναν να συνεργαστεί μαζί μου», απαντάει χαμογελαστά.
 Σήμερα η Καστοριά όχι μόνο είναι γνωστή στην αχανή Ρωσία για τα προϊόντα γούνας, αλλά κάθε χρόνο χιλιάδες Ρώσοι επισκέπτονται την πόλη για να δοκιμάσουν και να αγοράσουν γουναρικά, ενισχύοντας την τοπική και γενικότερα την εθνική οικονομία. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, τον τελευταίο χρόνο επισκέφθηκαν την πόλη 50.000 άτομα από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης με τα αεροπλάνα και τα λεωφορεία του Μουζενίδη, για αγορές γούνας αλλά και αναψυχή. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το πρακτορείο διοργανώνει με επιτυχία το πρόγραμμα «Γούνες για αστέρια», που απευθύνεται σε γνωστά ονόματα της ρωσικής showbiz και δημοσιογράφους μεγάλων ΜΜΕ που πηγαίνουν στην Καστοριά, παρακολουθούν επιδείξεις γούνας κορυφαίων Ελλήνων γουνοποιών, ενώ παράλληλα ξεναγούνται στις ομορφιές και τα αξιοθέατα της Μακεδονίας. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον επιχειρηματία να φλερτάρει με την αγορά και του αεροδρομίου της Καστοριάς, το οποίο αναμένεται να βγει στο σφυρί το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Μπόρις Μουζενίδης με τον κ. Ιβάν Σαββίδη στα εγκαίνια του «Μακεδονία Παλλάς»

Στη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ο όμιλος Μουζενίδη λειτουργεί σήμερα 70 και πλέον γραφεία, ενώ έχει επεκταθεί και σε χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν τη δυναμική της εταιρείας του. Από 80.000 τουρίστες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που έφερε στη χώρα μας το 2009, το περασμένο καλοκαίρι ο αριθμός αυτός άγγιξε τις 500.000. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και η διευκόλυνση στην έκδοση της βίζας, που αναλαμβάνει να τη διεκπεραιώσει το ίδιο το γραφείο και πλέον ο Ρώσος που θέλει να επισκεφτεί τη χώρα μας δεν χρειάζεται να περιμένει μήνες στις προξενικές αρχές για να την πάρει. Στην τελευταία διεθνή τουριστική έκθεση της Μόσχας, το περίπτερο του Mouzenidis Travel ήταν το μεγαλύτερο και το πλέον επισκέψιμο της διοργάνωσης, πετυχαίνοντας την πλέον ολοκληρωμένη παρουσίαση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού για τους Ρώσους, αν και ήταν παρών και ο ΕΟΤ. Εκεί αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού τού επέδωσε εύσημα για την έως σήμερα προσφορά του στη χώρα, ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές.

Στα γενέθλιά του μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη τους 
Φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν ότι ο οργανισμός Μουζενίδη πετυχαίνει άριστο αποτέλεσμα, γιατί πολύ απλά γνωρίζει τις απαιτήσεις του Ρώσου επισκέπτη, από τη διαδικασία της έκδοσης βίζας μέχρι τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα VIP του αεροδρομίου «Μακεδονία» και από εκεί στο θέρετρο που έχει επιλέξει.

«Για μένα ικανοποίηση είναι να έρθουν και να φύγουν οι πελάτες μας με το χαμόγελο στα χείλη», δήλωσε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του σε ρωσικό ΜΜΕ ο κ. Μουζενίδης. Εκτός από το Mouzenidis Travel, ο ομώνυμος όμιλος περιλαμβάνει τις θυγατρικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων Mouzenidis Real Estate, το ορθόδοξο προσκυνηματικό κέντρο Solun, τα 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία «Potidea Palace» και «Portes Palace» στη Χαλκιδική, τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και την αίθουσα VIP στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», την εταιρεία παραγωγής κρασιού Mouzenidis Wine και το κελάρι-κάβα Kava Idea, την εταιρεία αερομεταφορών φορτίων (cargo) CSR Air Services και το πόρταλ Grecomania.ru.
Φίλοι και συνεργάτες του ομογενή επιχειρηματία κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, που μπορείς να τον συναντήσεις στην αυλή του ξενοδοχείου του στην Ποτίδαια να ασχολείται με το κλάδεμα των δένδρων. Ο ίδιος ουδέποτε έκρυψε το πάθος του για την Ελλάδα και την Ιστορία της. Οι αφίξεις Ρώσων τουριστών εξάλλου συνοδεύονται από πολύ μπουζούκι, συρτάκι και μουσακά, όπως και οι ελληνικές βραδιές που διοργανώνει για τους πελάτες του, αλλά και τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις του.

Η δεξίωση για τον γάμο της κόρης του επιχειρηματία στο ξενοδοχείο του «Potidea Palace» 
Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τον ίδιο και την οικογένειά του, αφού το λεγόμενο lifestyle τού είναι παγερά αδιάφορο. Πρόσφατα φωτογραφήθηκε δίπλα στον επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδη, με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις, στα εγκαίνια του «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη.

Κάθε χρόνο στα γενέθλιά του δεξιώνεται φίλους, συνεργάτες και εργαζομένους στα ξενοδοχεία του, με ποικίλο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από Eλληνες και Ρώσους καλλιτέχνες, με το μπαλέτο να χορεύει συρτάκι φορώντας αρχαιοελληνικές χλαμύδες.

Ο κ. Μπόρις Μουζενίδης φροντίζει να μοιράζεται με τους πελάτες του το πάθος του για την αρχαία Ελλάδα. Στη φωτογραφία, αντίγραφο του Παρθενώνα σε ξενοδοχείο του στη Χαλκιδική

Πριν από μία εβδομάδα οδήγησε συγκινημένος την κόρη του Μάγια στα σκαλιά της εκκλησίας, όπου ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον αγαπημένο της. Η δεξίωση πραγματοποιήθηκε στον κήπο του ξενοδοχείου «Potidea Palace», δίπλα ακριβώς από το αντίγραφο του… Παρθενώνα, το οποίο και αποτελεί σήμα κατατεθέν του νέου αποκτήματος του ομίλου.

Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και ντόπιοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και συνεργάζονται με τον κ. Μουζενίδη, τον οποίο χαρακτηρίζουν «αξιόπιστο» και «καλοπληρωτή».

Επιχειρηματικό μυαλό, οι Πόντιοι φημίζονται γι’ αυτό εξάλλου, μεθοδεύει τις επόμενες κινήσεις του για να μεγαλώσει την αυτοκρατορία του, έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά.  ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...