Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιός είναι ο ρόλος του ιδιοκτήτη του «Ιανού» που κατηγορείται για το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου

Στους πέντε νέους εμπλεκόμενους που καλεί ο ανακριτής για τις μίζες 57 εκατ. ευρώ των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Ακη Τσοχατζόπουλου βρίσκεται και ο Νίκος Καρατζάς, ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Ιανός. Οι υποψίες του ανακριτή στρέφονται τώρα στον εκδότη που ξεκίνησε φτωχός διορθωτής κειμένων και έφτασε τόσο ψηλά.

Ο Νίκος Καρατζάς διαθέτει σήμερα έξι μεγάλα καταστήματα, εκδοτικό οίκο, ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, artshop και ραδιοφωνικό σταθμό που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των εκδηλώσεων. Τώρα που οι σημειώσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι υπήρχαν εκεί επενδεδυμένα κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ άλλων προσώπων, ο κ. Καρατζάς θα πρέπει να αποδείξει τη νομιμότητα των πράξεών του.

Ο Νίκος Καρατζάς (εδώ σε φωτό από το «Εθνος») γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1958 στο Στρατώνι Χαλκιδικής, όπου και μεγάλωσε. Στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκε το 1976, όπου στα 18 του άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος βιβλιοπωλείου, διορθωτής, επιμελητής και εκδότης του περιοδικού «Ιανός». Το 1984 ίδρυσε τις εκδόσεις Ιανός με αίθουσα τέχνης και χώρο εκδηλώσεων, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην Αριστοτέλους.

Τα Χριστούγεννα του 2005 μετέφερε στην Αθήνα ένα μεγα-βιβλιοπωλείο 1.600 τ.μ. και ταυτόχρονα ένα μεγάλο καφέ που κατάφερε να γίνει βιβλιοφιλικό και μουσικό στέκι.

Ο Νίκος Καρατζάς ήταν παντρεμένος με την επιχειρηματία Ελένη Δανιηλίδου, με την οποία απέκτησε τον 28χρονο σήμερα Κωστή-Αλέξανδρο, ο οποίος δραστηριοποιείται κι αυτός στην επιχείρηση. Πολύτιμος σταθμός στο συνεχές πηγαινέλα μεταξύ Θεσσαλονίκης Αθηνών είναι το Λιτόχωρο και ο Όλυμπος, όπου διαθέτει εξοχική κατοικία την οποία θεωρεί το ησυχαστήριό του. Εκεί περνά σχεδόν όλα τα σαββατοκύριακα και τις διακοπές του.

Πώς έγινε η αγορά μετοχών του Ιανού από τον Ακη

Η εμπλοκή του κ. Καρούζου και άλλων 4 ατόμων στο κατηγορητήριο έγινε με βάση τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από τις χιλιάδες σελίδες του χειρόγραφου ημερολογίου το οποίο «κρατούσε» ο προφυλακισμένος Ακης Τσοχατζόπουλος. Οι σημειώσεις αποκάλυψαν ότι ο υπουργός είχε αγοράσει μετοχές της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ιανός Α.Ε.» έναντι περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Οπως προκύπτει από χειρόγραφα σημειώματα, ιδιωτικά συμφωνητικά και άλλα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το σπίτι και το γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου ο πρώην υπουργός διέθετε 180.077 κοινές ανώνυμες μετοχές της εταιρείας «Ιανός ΑΕ» συνολικής ονομαστικής αξίας 360.154 ευρώ.

Η πληροφορία αυτή που αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Μακεδονία» αποδεικνύει ότι η αγορά έγινε σε τρεις φάσεις. Οι πρώτες 100.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας 200.000 ευρώ, αγοράστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες την περίοδο που ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Ανάπτυξης, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αργότερα, το 2004, ο πρώην υπουργός προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό του άλλες 80.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας 160.000 ευρώ, ενώ έναν χρόνο μετά, το 2005, αγόρασε άλλους 77 τίτλους, ονομαστικής αξίας 154 ευρώ.

Στο γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντίγραφα των ισολογισμών της εταιρείας «Ιανός ΑΕ» και εκθέσεις αναφορικά με την οικονομική διαχείριση της επιχείρησης.

Παράλληλα, στο αρχείο του κ. Τσοχατζόπουλου βρέθηκε και χειρόγραφο ιδιωτικό συμφωνητικό σύμφωνα το οποίο αναφέρει σαφώς ότι «Ο κ. Νίκος Καρατζάς συμφωνεί να αγοράσει πίσω από την εταιρεία NORIS το σύνολο των μετοχών της εταιρείας ΙΑΝΟΣ... έναντι τιμήματος 1,5 εκ. ευρώ. Η αγορά συμφωνείται να πραγματοποιηθεί στο ίδιο τίμημα που πλήρωσε η εταιρεία NORIS στην τράπεζα EUROBANK LUXEMBURG στο λογαριασμό του κ. Νίκου Καρατζά για την απόκτηση του 20% των μετοχών της εταιρείας ΙΑΝΟΣ Α.Ε» 
Το ποσό συμφωνήθηκε να καταβληθεί τμηματικά σε τρεις δόσεις, στις 20 Μαΐου, 20 Σεπτεμβρίου και 20 Δεκεμβρίου του 2009, στις 20 Μαΐου του 2010 και στις 20 Δεκεμβρίου του 2010.

Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...