Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Λίγα τα ντόπια, πολλά εισαγόμενα αρνιά

Με λιγότερα ντόπια και πολλά εισαγόμενα αμνοερίφια θα κυλήσει το Πάσχα. 
 
Η μειωμένη παραγωγή στο νομό θα καλυφθεί από σφάγια προέλευσης Σκοπίων ή άλλων Βαλκανικών χωρών που θα διακινήσουν μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά οι καταναλωτές αναμένεται να περιορίσουν τα έξοδα και στο αρνί, με τις παραγγελίες να είναι μειωμένες.
 
Σαφή εικόνα για το που θα φτάσουν οι τιμές δεν υπάρχει ως τώρα για τα ντόπια, αφού οι...διαπραγματεύσεις παραγωγών και εμπόρων-κρεοπωλών δεν ολοκληρώθηκαν. Αυτό θα συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα και μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα κυμανθούν στο τσιγκέλι κοντά στα 12 ευρώ το κιλό, δηλαδή στα περσινά επίπεδα. Φθηνότερα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είναι τα εισαγόμενα και αναμένεται να πουληθούν προς 7-8 ευρώ το κιλό.

Μειωμένες οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση των περισσότερων νοικοκυριών θα έχει επίπτωση και στην πασχαλινή αγορά. Οι παραγγελίες στα παραδοσιακά κρεοπωλεία της πόλης, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιωαννίνων, Λάκης Στεργίου, είναι μειωμένες, ενώ πολλοί πελάτες δε παίρνουν ολόκληρο αρνί ή κατσίκι. Πολλά αρνιά θα διατεθούν από τα σουπερμάρκετ, αφού ο καταναλωτής δεν κοιτά την προέλευση αλλά την τιμή, άλλωστε ποιοτικά και τα εισαγόμενα που είναι ελεγμένα και φέρουν τη σφραγίδα, δεν υπολείπονται των εγχώριων, απλά ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τι αγοράζει και τι πληρώνει. Τα κρεοπωλεία θα πουλήσουν, όπως πάντα, ντόπια αμνοερίφια, αλλά ο ανταγωνισμός με τα σουπερμάρκετ είναι μεγάλος και όσοι επιλέξουν ντόπιο θα πληρώσουν αρκετά ακριβότερα. Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη σύσκεψη με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εμπορίου και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ως προς τα αμνοερίφια.

Τα πολλά ντόπια πουλήθηκαν προ εξαγωγή

Ως προς τα ντόπια η παραγωγή είναι μειωμένη στο νομό, παρόλο που το Πάσχα φέτος είναι αργά κι αυτό γιατί μεγάλος αριθμός αρνιών, και μάλιστα πολλών κιλών, πουλήθηκαν ήδη και κατέληξαν στην Τουρκία. Από το νομό εκτιμάται ότι περίπου 7.000 μεγάλα αρνιά διατέθηκαν και έχουν μείνει μικρότερα με βάρος σε κρέας 8-12 κιλών. Οι κτηνοτρόφοι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, Μιχάλης Τζίμας διεκδικούν καλύτερες τιμές από πέρυσι και βρίσκονται στην αναμονή για να κλείσουν συμφωνίες με εμπόρους και κρεοπώλες. Πέρυσι οι παραγωγοί πληρώθηκαν με 4 ευρώ περίπου και στο τσιγκέλι η τιμή έφτασε στα 12 ευρώ κατά μέσο όρο. Δύσκολα φέτος θα περισσέψουν αρνιά για να εξαχθούν προς την Ιταλία ή άλλες χώρες, αφού καλά, καλά δεν επαρκούν για την ντόπια κατανάλωση, όμως λόγω τιμών ίσως οι καταναλωτές στραφούν στα εισαγόμενα που είναι φθηνότερα και τα ντόπια τελικά οδηγηθούν σε άλλες αγορές.Σε ότι αφορά τα σφαγεία, δεν τίθεται πρόβλημα, δεδομένου ότι και πέρυσι και τα Χριστούγεννα με την ΣΒΕΚΗ κλειστή το μεγάλο ιδιωτικό σφαγείο στο νομό και τα περιφερειακά των δήμων, κάλυψαν τις ανάγκες.

Η Τουρκία απορρόφησε την παραγωγή
Γενικότερα στην χώρα καταγράφεται άνοδος τιμών και στην καλύτερη περίπτωση διατήρηση των περσινών και αιτία είναι η μειωμένη ελληνική παραγωγή και το γεγονός ότι οι γειτονικές χώρες που μας προμήθευαν με ζώντα ζώα (Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια, Ρουμανία) φέτος δεν είναι σε θέση να καλύψουν την ελληνική ζήτηση καθώς έχει απορροφηθεί η παραγωγή τους - σχεδόν το σύνολό της από την Τουρκία - σε πολύ υψηλές τιμές, μάλιστα.Πάντως το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποιεί τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών ενδεικτικά αναφέρει ορισμένες τιμές από τις οποίες προκύπτει ότι το νωπό αρνί εμφανίζει μείωση σε σχέση με πέρυσι που φθάνει και το 13,48%, το νωπό κατσίκι μείωση 11,19%, το νωπό κοτόπουλο μείωση 12,61%, το νωπό μοσχάρι σπάλα μείωση 9,62%, το νωπό χοιρινό -μπριζόλα λαιμού μείωση 7,46%.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...