Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

37 εκατ. ευρώ οι απώλειες από λαθρεπιβάτες σε ΟΑΣΑ - Προαστιακό

Ξεπερνούν τα 37 εκατ. ευρώ οι απώλειες από όσους δεν χτυπούν εισιτήριο σε ΟΑΣΑ - Προαστιακό. Ελεγκτές και δημιουργία κλειστού συστήματος στους σταθμούς οι...παρεμβάσεις για να περιοριστεί η εισιτηριοδιαφυγή.
Με την επαναδραστηριοποίηση του Σώματος Ελεγκτών Κομίστρου αλλά και την κατασκευή κλειστού συστήματος στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ) σκοπεύει το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών να μειώσει την εισιτηριοδιαφυγή στις αστικές συγκοινωνίες. Η λαθρεπιβίβαση αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή για τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών, καθώς υπολογίζεται ότι η απώλεια εισπράξεων για τον Ομιλο ΟΑΣΑ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο φτάνει τα 37,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η εισιτηριοδιαφυγή εκτιμάται ότι στα μέσα σταθερής τροχιάς φτάνει το 10%-15%, ενώ στα οδικά μέσα αγγίζει το 20% και το ξεπερνά σε συγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές. Στη Θεσσαλονίκη, με βάση τα στοιχεία του ΟΑΣΘ, εκτιμάται στο 15%-20%, ενώ η απώλεια εισπράξεων φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ.

Ηδη χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο η πρώτη ευρεία σύσκεψη για το θέμα, στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Νίκος Σταθόπουλος, οι διοικήσεις αλλά και εκπρόσωποι των εργαζομένων από όλα τα μέσα. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ακολουθήσουν νέες συσκέψεις με εκπροσώπους της κάθε εταιρείας χωριστά, ενώ το υπουργείο φιλοδοξεί ότι έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία στόχο θα έχουν τη μείωση της λαθρεπιβίβασης κατά 50% έως το τέλος της χρονιάς. Στόχος είναι να αποφευχθεί η αύξηση των κομίστρων κατά 25% το πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως ορίζεται στο Μνημόνιο.

Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι η ανασύσταση του Σώματος Ελεγκτών μπορεί να εφαρμοστεί σχετικά σύντομα, επιφέροντας σημαντική αύξηση των επικυρώσεων σε ποσοστό μέχρι και 10%, που αντιστοιχεί σε πρόσθετα έσοδα της τάξης των 15 έως 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Διαγωνισμός
Ταυτόχρονα στον εν εξελίξει διαωνισμό για το ηλεκτρονικό εισιτήριο (Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου) περιλαμβάνεται και η δημιουργία κλειστού συστήματος στους σταθμούς του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται σε καλό σημείο. Τονίζουν, ωστόσο, ότι ακόμα και εάν δεν καρποφορήσει, όπως τις προηγούμενες φορές, το κλειστό σύστημα θα προχωρήσει. Ταυτόχρονα δηλώνουν κατηγορηματικά ότι αποκλείεται η εκ νέου αύξηση των προστίμων για τους παραβάτες

Σε έναν χρόνο το μετρό στα νότια-δυτικά προάστια

Μέσα στο 2013 θα έχουν δοθεί σε λειτουργία οι γραμμές του Μετρό προς τα νότια και τα δυτικά προάστια, διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα έργα επέκτασης προς το Ελληνικό. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως η υπόγεια σήραγγα των 5,5 χιλιομέτρων και οι τέσσερις νέοι σταθμοί Ηλιούπολη, Αλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό θα είναι έτοιμοι τον Ιούλιο 2013. Οι δύο σταθμοί στο Περιστέρι θα έχουν παραδοθεί στο επιβατικό κοινό μέχρι το φθινόπωρο του 2013.

Η νέα γραμμή των νοτίων προαστίων υπολογίζεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 80.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση, ενώ θα ανακουφίσει σημαντικά την κυκλοφορία της λεωφόρου Βουλιαγμένης, αφού αναμένεται μείωση 13.000 μετακινήσεων με ΙΧ αυτοκίνητα ημερησίως. Η διαδρομή Σύνταγμα - Ελληνικό θα καλύπτεται με το μετρό μέσα σε 14 λεπτά. Το έργο στοίχισε 400 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Εχει καθυστερήσει ωστόσο σημαντικά να δοθεί σε χρήση εξαιτίας της εμπλοκής της εταιρείας Siemens στους διαγωνισμούς.

Αναφερόμενος στην υπό κατασκευή επέκταση του Μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως έχουν ήδη αρχίσει οι πρόδρομες εργασίες (εγκατάσταση εργοταξίων). Η νέα γραμμή θα συνδέσει το λιμάνι του Πειραιά με το αεροδρόμιο και η μετακίνηση θα γίνεται σε 45 λεπτά.

Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Χρήστος Τσίτουρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που εκτελεί το εργατικό επιστημονικό δυναμικό της εταιρείας και εξέφρασε την ελπίδα «η ''Αττικό Μετρό'' να γίνει ο μοχλός ανάπτυξης των μεγάλων έργων υποδομής της χώρας».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...