Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Βόρεια Ελλάδα: «καταφύγιο» μεγαλοκακοποιών

Γράφει η : Κατερίνα Αγοραστού

 Ενα ξενοδοχείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένα σπίτι στα Διαβατά, διαμερίσματα που ανήκουν σε μέλη της ρώσικης ή γεωργιανής μαφίας, ακόμη και κατοικίες σε παραμεθόριες περιοχές έχουν γίνει κατά καιρούς «καταφύγια» για μεγαλοκακοποιούς και μαφιόζους, που επιλέγουν τη Βόρεια Ελλάδα για να «λουφάξουν», γνωρίζοντας ότι «έχουν στην πλάτη τους» διεθνή ή ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, κατόρθωσαν να «αγγίξουν» μεγάλα ονόματα του υποκόσμου, όπως το Βούλγαρο «Παλαιοκώστα», έναν από τους μεγαλύτερους κακοποιούς της γειτονικής χώρας, Ρώσους μαφιόζους αλλά και δύο αδέρφια που κατηγορούνταν για... χουλιγκανισμό.

Πολλοί από αυτούς, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το «κυνηγητό» των αστυνομικών αρχών ανά την Ευρώπη, «μετακινούνται» συχνά από χώρα σε χώρα, για να καταλήξουν σε αρκετές περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουν συλληφθεί δεκάδες άτομα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διεθνή ή ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Κάποιοι από αυτούς εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν σε τελωνειακούς σταθμούς, και ειδικότερα στους Κήπους Εβρου, στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Ελλάδα στην Τουρκία, καθώς αισθάνονταν ότι ο αστυνομικός κλοιός είχε αρχίσει να «σφίγγει» γύρω τους.

«Τοπ» προορισμός η Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας, οι περισσότεροι κακοποιοί που συλλαμβάνονται στη Βόρεια Ελλάδα είναι Γεωργιανοί, Αλβανοί και Ρώσοι. Η μικρή απόσταση από τα σύνορα και τα δεκάδες «μονοπάτια» κατά μήκος της συνοριογραμμής, ειδικά με την Αλβανία, η εύκολη πρόσβαση στην Τουρκία ακόμη και με σκάφος, αλλά και η ύπαρξη παρακλαδιών της ρωσο-γεωργιανής μαφίας, έχουν μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη, όπως λένε αστυνομικοί, σε «νούμερο ένα» προορισμό για πολλούς... καταζητούμενους. Αλλωστε, είναι γνωστή η προτίμηση πολλών Γεωργιανών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, κάτι το οποίο είναι σε γνώση και των ξένων διωκτικών αρχών. Οπως χαρακτηριστικά εξηγούν, οι Γεωργιανοί φτάνουν εύκολα στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, ενώ όσον αφορά τους Αλβανούς η μετακίνηση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι κάτι περισσότερο από εύκολη, λόγω της τεράστιας συνοριογραμμής, που είναι πολύ δύσκολο να φυλαχτεί.

Παράλληλα, η ύπαρξη στη Θεσσαλονίκη ενός παρακλαδιού της γεωργιανής μαφίας, των διαβόητων «Vor v Zakone», δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου να καταλήξουν εδώ Ρώσοι, αλλά και Γεωργιανοί που καταζητούνται στις χώρες τους. Εδώ βρίσκουν συγγενείς, συμπατριώτες, φίλους αλλά και μία οργάνωση που μπορεί να τους παρέχει από «εργασία» μέχρι ναρκωτικά και γυναίκες, αλλά και προστασία για τις οικογένειές τους. Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εξηγούν πως τα ανώτατα στελέχη στην ιεραρχία της οργάνωσης «Vor v Zakone» («Κλέφτες του Νόμου») ελέγχουν κάθε παράνομη δραστηριότητα του μεγαλύτερου ποσοστού των Γεωργιανών αλλά και άλλων ατόμων με καταγωγή από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, που «δραστηριοποιούνται» στη Θεσσαλονίκη, ενώ δέχονται συνεχώς στους «κόλπους» τους νέα μέλη και προσφέρουν βοήθεια σε άτομα που προέρχονται από τη Γεωργία, πάντα, βέβαια, με αντάλλαγμα τη σιωπή και τη συνεργασία τους.

«Αρχηγοί» εγκληματικών οργανώσεων

Ενας από τους πλέον επικίνδυνους κακοποιούς της Βουλγαρίας είχε βρει πρόσφατα καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα σε διαμέρισμα στην περιοχή των Διαβατών. Ο διαβόητος κακοποιός έμενε σε σπίτι που είχε νοικιάσει μία συμπατριώτισσά του, ενώ, όταν εντοπίστηκε κι έγινε έρευνα στους χώρους του, κατασχέθηκε βαρύς οπλισμός, που περιλάμβανε υποπολυβόλο «Σκόρπιον», πιστόλι, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ακόμη και διόπτρες νυκτός. Ο 44χρονος Βούλγαρος καταζητούνταν με ευρωπαϊκό ένταλμα από τις αρχές της χώρας του, καθώς φέρεται ως αρχηγός γνωστής εγκληματικής οργάνωσης και κατηγορείται για σωρεία ληστειών και απαγωγές, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα σκληρός κακοποιός, «επιπέδου Παλαιοκώστα», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κάποιοι αξιωματικοί. Μάλιστα, για τη σύλληψή του είχε οργανωθεί μεγάλη αστυνομική επιχείρηση από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας και πάνοπλους άντρες των ΕΚΑΜ.

Στη Θεσσαλονίκη, όμως, εντοπίστηκε στις αρχές του χρόνου κι ένας 44χρονος Αλβανός υπήκοος, σε βάρος του οποίου υπήρχε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία ενός ανώτατου αξιωματικού της Αλβανικής Αστυνομίας. Στέλεχος της ΕΛΑΣ επισήμανε χαρακτηριστικά πως ο 44χρονος Αλβανός, αμέσως μετά τη δολοφονία που διέπραξε στα Τίρανα, πέρασε στην Ελλάδα και κατευθύνθηκε προς τη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικοί εντόπισαν το όχημά του και τελικά λίγο αργότερα συνελήφθη και ο ίδιος σε ξενοδοχείο απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Αρκετοί είναι, όμως, κι όσοι εντοπίζονται και συλλαμβάνονται στην προσπάθειά τους να μπουν ή να βγουν από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στα τέλη Απριλίου συνελήφθη στις Καστανιές Εβρου ένας 53χρονος Τούρκος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα από τις δικαστικές αρχές της χώρας του για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Το συγκεκριμένο άτομο συνελήφθη στην προσπάθειά του να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα. Επίσης, πέρυσι το Δεκέμβριο συνελήφθη στους Κήπους Εβρου ένας 33χρονος Ρώσος, ο οποίος προσπαθούσε να περάσει στην Τουρκία. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου ότι επρόκειτο για επικίνδυνο κακοποιό, για τον οποίο υπήρχε διεθνές ένταλμα για εγκληματική οργάνωση, σύσταση συμμορίας, πυρομαχικά, όπλα και εκρηκτικά.

 ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...