Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Προς επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών...


Προς συνέχιση των κινητοποιήσεων φαίνεται ότι οδεύουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, οι οποίοι δείχνουν να επιμένουν στη σκληρή στάση που ακολουθούν, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του προωθούμενου νομοσχεδίου για τις εμπορευματικές μεταφορές, ενώ η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης...

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου των Βυτιοφορέων, κ. Άγγελου Φάλαρη, το μεσημέρι αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των προέδρων όλων των Σωματείων του κλάδου, ενώ –όπως υποστήριξε- από τις τηλεφωνικές επαφές που έγιναν μέχρι τώρα, η τάση είναι κατηγορηματικά υπέρ της συνέχισης της απεργίας.

Ο κ. Φάλαρης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαράδεκτο, καθώς όπως τόνισε απαξιώνει τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών.

Οριστική απόφαση πάντως για την πορεία των κινητοποιήσεων αναμένεται να ληφθεί αργά το απόγευμα.

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν «στεγνώσει» από καύσιμα.

Από χθες το πρωί «βενζίνη τέλος» γράφουν, όλο και περισσότερα πρατήρια σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της απεργίας διαρκείας που ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά την Κυριακή οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης και οι βυτιοφορείς, αντιδρώντας στην απελευθέρωση της αγοράς.

Στα ελάχιστα δε βενζινάδικα που διαθέτουν ακόμη καύσιμα παρατηρούνται μεγάλες ουρές από ιδιοκτήτες ΙΧ που προσπαθούν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ, καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένεται το μεγαλύτερο κύμα φυγής των αδειούχων του Αυγούστου.

Βυτιοφορείς έχουν προβεί σε αποκλεισμό των διυλιστηρίων, ώστε να αποτραπεί η μεταφορά καυσίμων από ιδιωτικά βυτιοφόρα εταιρειών εμπορίας καυσίμων. Το πρωί επετράπη μόνο ο εφοδιασμός κρατικών υπηρεσιών (νοσοκομεία κλπ).

Τα ΙΧ βυτιοφόρα δεν επαρκούν πάντως για την πλήρη κάλυψη της αγοράς, καθώς δεν ξεπερνούν τα 300 έναντι 1500 ΔΧ αυτοκινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων απεργούν.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης

Εν τω μεταξύ, την προθυμία της κυβέρνησης να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χάρης Τσιόκας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ. Τσιόκας επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους απεργούς και ελπίζει στην εξεύρεση λύσης.

Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι σε αντίθετη περίπτωση, «το κράτος πρέπει να λειτουργήσει συντεταγμένα», καθώς όπως ανέφερε, δεν είναι δυνατόν η οικονομία και ο τουρισμός της χώρας να συνεχίσουν να πλήττονται σε μία τόσο κρίσιμη για τον τόπο περίοδο.

Βόρεια Ελλάδα: Βενζίνη τέλος στο 70% των πρατηρίων

Περίπου το 70% των πρατηρίων καυσίμων στη Μακεδονία και τη Θράκη έχει μείνει πλέον χωρίς βενζίνη, σύμφωνα με τους προέδρους των σωματείων Βενζινοπωλών «Μ. Αλέξανδρος», κ. Θέμη Κιουρτζή και Πρατηρίων Καυσίμων «Άγιος Χριστόφορος», κ. Σπύρο Μελίδη.

Όπως επισημαίνουν πάντως οι φορείς της εγχώριας αγοράς, σήμερα οι ουρές έξω από τα βενζινάδικα της Β. Ελλάδας είναι μικρότερες, καθώς μεγάλος αριθμός οδηγών έχουν ήδη προχωρήσει σε ανεφοδιασμό των οχημάτων τους τις προηγούμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, μεμονωμένες τροφοδοσίες πρατηρίων από κάποια βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης γίνονται στη Θεσσαλονίκη από χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τους προέδρους των δύο σωματείων. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των βυτιοφόρων ιδιωτικής χρήσης στη Β. Ελλάδα είναι πολύ μικρός, αφού δεν ξεπερνά τα 30 σε όλη την περιοχή.

Στη Θεσσαλονίκη, οι φορτώσεις γίνονται κατά τον κ. Μελίδη μετ΄εμποδίων, εξαιτίας κινήσεων των απεργών στα διυλιστήρια. «Αν και τα 30 βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης βγαίνανε κανονικά να τροφοδοτήσουν τα πρατήρια, η Θεσσαλονίκη τουλάχιστον, δεν θα είχε πρόβλημα», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων δημοσίας χρήσης δεν εμποδίζουν τον ανεφοδιασμό ιδιωτικών οχημάτων από τα διυλιστήρια, έδωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου τους στη Β. Ελλάδα, Γιάννης Γιαβρίδης. Όπως σημείωσε, οι ιδιοκτήτες περιορίζονται να κρατούν τα φορτηγά τους παραταγμένα στην εθνική οδό, χωρίς να παρεμποδίζουν την ομαλή κίνηση των οχημάτων.

Έρχονται κινητοποιήσεις και από τους βενζινοπώλες

Εξάλλου, στο χορό των κινητοποιήσεων απειλούν να μπουν και οι βενζινοπώλες, αφού αντιδρούν σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών που προβλέπει κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας για την ίδρυση πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) προανήγγειλε επ' αόριστον απεργία από την ημέρα που θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, πιθανότατα αύριο.

Στις 13.30 συνεδριάζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, η οποία προσανατολίζεται επίσης σε απεργιακή κινητοποίηση.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...