Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

H μικρή Madeleine μπορεί να είναι ζωντανή!

Έξι χρόνια αφότου εξαφανίστηκε ενώ κοιμόταν στο σπίτι στην Πορτογαλία, όπου έκανε διακοπές με τους γονείς της, νέες έρευνες αναπτερώνουν την ελπίδα: η μικρή Madeleine, της οποίας η εξαφάνισή συνταραξε τον πλανήτη, είναι πιθανό να ζει.


Έχουν περάσει περισσότερα από έξι χρόνια από το τραγικό εκείνο περιστατικό που έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από πρωτοσέλιδα: Ενώ η οικογένεια των Bρετανών McCann έκανε διακοπές στο θέρετρο Praia Da Luz στην Πορτογαλία, η 3χρονη τότε κόρη τους, Madeleine, εξαφανίστηκε από το κρεβάτι όπου κοιμόταν στο σπίτι που νοίκιαζαν, την ώρα που οι γονείς της είχαν πάει να δειπνήσουν σε εστιατόριο που απείχε μόλις 50 μέτρα από εκεί όπου διέμεναν. 

Όλες οι έρευνες για τον εντοπισμό της μικρής με τα χαρακτηριστικά πρασινογάλανα μάτια και το αγγελικό πρόσωπο απέβησαν άκαρπες, ενώ τον πρώτο καιρό μετά την εξαφάνιση οι υποψίες της αστυνομίας έπεσαν πάνω στους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι τελικά αποδείχτηκαν αθώοι. Αθώοι μεν, αλλά χωρίς ποτέ να πάρουν απαντήσεις για το τι συνέβη εκείνη τη μοιραία βραδιά. Έξι χρόνια μετά, όμως, οι έρευνες της Scotland Yard κάνουν τον Gerry και την Kate McCann να χαμογελάσουν ξανά. Η Madeleine μπορεί να είναι ακόμα ζωντανή.

Όταν την Κυριακή, 28 Ιουλίου, ο Gerry McCann κολύμπησε, έτρεξε και έκανε ποδηλασία σε ένα φιλανθρωπικό τρίαθλο για τη συγκέντρωση χρημάτων για τo φιλανθρωπικό σωματείο «Missing People» (Αγνοούμενα Πρόσωπα), έναν οργανισμό που εκείνος και η σύζυγός του στηρίζουν με όλη τους την ψυχή, ο τραγικός πατέρας είχε νέα δύναμη μέσα του. Στη γραμμή τερματισμού τον περίμενε η σύζυγός του, Kate, και τα 8άχρονα δίδυμά τους, Sean και Amelie, φορώντας ροζ γιλέκα με τυπωμένες επάνω τους φωτογραφίες της μικρής Maddie και τη φράση «Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ».



"Παραμένουμε αφοσιωμένοι στο να ανακαλύψουμε τι συνέβη στη Madeleine» είπε ο επιθεωρητής Redwood, σκορπώντας παγκόσμια συγκίνηση για τη μικρούλα, που έκανε ανθρώπους ανά την υφήλιο να προσεύχονται να είναι καλά και να επιστρέψει στην οικογένειά της. Αν και οι ερευνητές της Scotland Yard έχουν νέες εκτιμήσεις για το τι συνέβη, δεν αποκαλύπτουν ποιες είναι αυτές. Ο συνταξιούχος επιθεωρητής της Scotland Yard (και συγγραφέας δύο αστυνομικών μυθιστορημάτων που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα), Peter Bleksley, δήλωσε στο People ότι, κατά τη γνώμη του, οι έρευνες προσανατολίζονται σε ένα διεθνές δίκτυο διακίνησης και εμπορίας παιδιών. «Είναι ασύλληπτο το ότι έχουν 38 διαφορετικούς νέους ύποπτους έπειτα από τόσο καιρό αναζήτησης. Πολλοί από αυτούς έχουν διασυνδέσεις μεταξύ τους, οπότε πιθανότατα οι ερευνητές δεν εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο απαγωγέα, αλλά ερευνούν ένα δίκτυο εκμετάλλευσης παιδιών». Σύμφωνα με τον Bleksley, οι επιθεωρητές της Scotland Yard είναι πολύ σίγουροι για τα νέα στοιχεία της έρευνας, διαφορετικά δεν θα έκαναν καμία δημόσια ανακοίνωση. Γιατί, όμως, χειρίζεται η Scotland Yard μία πορτογαλική υπόθεση;



Ο εισαγγελέας της Πορτογαλίας έκλεισε την υπόθεση το 2008, αφού απάλλαξε τους γονείς της μικρής από τις κατηγορίες – οι περίεργες συνθήκες της εξαφάνισης της κόρης τους τους είχαν καταστήσει ύποπτους. Μετά από πολυετή πίεση από τους McCann, οι οποίοι είναι Βρετανοί, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, David Cameron, διέταξε την αστυνομία του Λονδίνου να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση, ανοίγοντας ξανά, το Μάιο του 2011, τους φακέλους της πορτογαλικής αστυνομίας και των βρετανικών αρχών και ανασύροντας όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ιδιωτικοί ντετέκτιβ που προσέλαβαν οι McCann, αναζητώντας το παιδί τους. Όλα αυτά οδήγησαν στην ελπιδοφόρα ανακοίνωση της 4ης Ιουλίου: η Madeleine μπορεί να ζει! Γιατί απέτυχε η προηγούμενη έρευνα; Η αστυνομία της Πορτογαλίας έκανε σημαντικά λάθη τις πρώτες μέρες μετά την εξαφάνιση, με βασικότερο το ότι δεν σφράγισε αμέσως το διαμέρισμα όπου διέμεναν οι McCann στην Πορτογαλία και από όπου εξαφανίστηκε η μικρή, όπως θα έπρεπε να γίνει σε έναν τόπο εγκλήματος. Το αποτέλεσμα; «Πολλοί συλλέχθηκε από το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου, το οποίο η οικογένεια νοίκιασε 24 μέρες μετά την εξαφάνιση της Madeleine.


Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2007, Βρετανοί ιατροδικαστές που βοηθούσαν στην υπόθεση είπαν στους ερευνητές ότι τα αποτελέσματα των τεστ DNA δεν οδηγούσαν πουθενά, με ένα email που αργότερα κοινοποιήθηκε και στον Τύπο. Κι όμως, τρεις μέρες αργότερα, όταν η αστυνομία ανέκρινε τους McCann (πριν τους θεωρήσει ύποπτους), τους είπε ότι υπήρχε ταυτοποίηση των δειγμάτων με το DNA της κόρης τους – κάτι που δεν ίσχυε. Πολλά λάθη, πολλές ανακρίβειες. Ευτυχώς, άνθρωποι είχαν πρόσβαση στο χώρο χωρίς λόγο. Υποψιάζομαι ότι τα ιατροδικαστικά στοιχεία αλλοιώθηκαν ή καταστράφηκαν» λέει ο συνταξιούχος ντετέκτιβ Bleksley. Επίσης, δεν συνέλεξαν αμέσως DNA από σημαντικά στοιχεία στο χώρο, όπως το αγαπημένο παιχνίδι της Madeleine, το λούτρινο γατούλη της, που βρέθηκε πάνω στο παιδικό της κρεβατάκι μετά την εξαφάνισή της. Επίσης, η αστυνομία της Πορτογαλίας, κατά τη 15μηνη έρευνά της, εστίασε στις υποψίες απέναντι στους γονείς, αντί να εξετάσει και άλλα πιθανά σενάρια. Αρχικά, έβγαλε λάθος συμπεράσματα για το DNA που όμως, σήμερα όλα δείχνουν να παίρνουν μια πιο αισιόδοξη τροπή. Τι πιστεύουν οι γονείς της Madeleine για την έρευνα της Scotland Yard;

«Κάνουν εκπληκτική δουλειά» λέει ο πατέρας, Gerry. «Αυτό έχει ανακουφίσει και εμένα και την Kate, ώστε να μπορούμε να ζούμε σαν φυσιολογική οικογένεια, γνωρίζοντας πως έχουμε ένα τεράστιο επιτελείο ειδικών να εξετάζει και να ερευνά τα νέα στοιχεία».  Από τη Nicole Weisensee Egan με τον Philip Boucher στο Λονδίνο. Απόδοση: Μαριλού Ρεπαπή Η ανακοίνωση της Scotland Yard στις 4 Ιουλίου άλλαξε για μια ακόμα φορά τη ζωή της οικογένειας McCann: «Πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα η Madeleine να είναι ζωντανή» δήλωσε ο επικεφαλής επιθεωρητής της Scotland Yard, Andy Redwood, σε πλήθος συγκεντρωμένων ρεπόρτερ. Οι βρετανικές αρχές πρόσφατα ζήτησαν επισήμως από την Πορτογαλία άδεια για να εγκατασταθούν στη χώρα προς αναζήτηση νέων στοιχείων, με τη βοήθεια της πορτογαλικής αστυνομίας. «Αρχίζουν να βρίσκουν τα κομμάτια του παζλ που λείπουν» δήλωσε ο Gerry McCann στο People, συνεχίζοντας: «Eλπίζουμε ότι τα νέα στοιχεία θα μας φέρουν πιο κοντά στο να ανακαλύψουμε τι συνέβη στη Madeleine εκείνη τη μοιραία μέρα και να τη βρούμε».

Οι ερευνητές της Scotland Yard λένε ότι έχουν πραγματικά νέες κατευθύνσεις στην έρευνά τους, νέους μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία, ενώ έχουν εντοπίσει 38 πιθανούς ύποπτους σε πέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένων και 12 Βρετανών πολιτών. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι McCann δεν γνωρίζουν κανέναν από τους νέους ύποπτους. «Και εμείς και οι πορτογαλικές αρχές «Γονείς που τα παιδιά σας αγνοούνται, υπάρχει λόγος να ελπίζετε» λέει ο John Ryan, CEO του Εθνικού Κέντρου για Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά. Όπως στην υπόθεση του Cleveland, όπου τρεις γυναίκες βρέθηκαν ζωντανές μετά από δέκα χρόνια αιχμαλωσίας. Ο Ryan λέει ότι έμαθαν κάτι ξεχωριστό: Η Amanda Barry (μία εκ των αιχμαλώτων του Cleveland) ήξερε από τα ΜΜΕ κατά την αιχμαλωσία της ότι η οικογένειά της την έψαχνε ακόμα και αυτό της έδινε ελπίδα. oi περιεργεσ συνθηκεσ τησ εξαφάνισης της Madeleine είχαν αρχικά ρίξει τις υποψίες στους γονείς της, Kate και Gerry, οι οποίοι τελικά κρίθηκαν αθώοι. Η Kate McCann τρέχει στο τρίαθλο του φιλανθρωπικού σωματείου Missing People. Ένας ειδικός λέει ότι αγνοούμενα παιδιά, όπως η Madeleine , μπορεί να βρεθούν μια μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...