Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Βλάσης Σταθοκωστόπουλος:Από σερβιτόρος του Ωνάση,βασιλιάς εστιατορίων και χάκερ αποδείξεων

Το κουβάρι της ζωής του επιχειρηματία που συνελήφθη κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή είναι ένα μοναδικό success story στον πάντα εύθραυστο χώρο των εστιατορίων και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης


Στην περίφημη «Νεράιδα» της Παμέλας, Παρασκευή βράδυ πριν από 40 χρόνια. Από το χρονοντούλαπο της αθηναϊκής διασκέδασης βγαίνει μια αρκετά ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία, ένα success story, που όμοιό του δύσκολα συναντά κανείς, ειδικά στον λαμπερό αλλά και τόσο εύθραυστο χώρο της νύχτας, εκεί όπου όλα μπορούν να χτιστούν και να γκρεμιστούν μέσα σε μια στιγμή.


Ενας αμούστακος νεαρός τρέχει αλαφιασμένος πάνω κάτω εξυπηρετώντας τα πρώτα τραπέζια. Δεν το δείχνει, αλλά τα πνευμόνια του έχουν μπουκώσει από τον καπνό που αφήνουν τα τσιγάρα των θαμώνων. Μέσα σε αυτή την πυκνή ομίχλη προσπαθεί να σερβίρει ουίσκι και σαμπάνια τους εκλεκτούς πελάτες. Από τον καθαρό αέρα του χωριού του βρίσκεται ξαφνικά σε ένα σκηνικό βγαλμένο από αμερικάνικες ταινίες.

Οι φυσιογνωμίες που αντικρίζει τον τρομάζουν. Φαντάζουν ως γίγαντες μπροστά στο μπόι της ηλικίας του. Δεν είναι δα και λίγο πράγμα να στέκεσαι δίπλα στον Αριστοτέλη Ωνάση περιμένοντας ένα νεύμα, για να σερβίρεις την παρέα του. Θα εντυπωσιαστεί από την απλότητα του χαρακτήρα του, από την έξω καρδιά διάθεσή του αλλά και από τα παχυλά πουρμπουάρ που αφήνει στο πέρασμά του. Εχει να το λέει στους φίλους του ότι κάποια στιγμή στο ξεκίνημα της ζωής του σέρβιρε τον Ωνάση. Γι’ αυτόν ήταν ένα παράσημο, ένας τίτλος τιμής. Και κάπως έτσι θα ξετυλιχτεί το κουβάρι της ζωής του βασιλιά της μαζικής εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης σήμερα, Βλάση Σταθοκωστόπουλου. Το όνομά του, αν και δεν το συνηθίζει, απασχολεί την επικαιρότητα. Η είδηση της σύλληψής του «για φοροδιαφυγή με τη μέθοδο της κλωνοποίησης», όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο όμιλος Σταθοκωστόπουλου επισημαίνεται ότι το ποσό των 18.000 ευρώ που εντόπισαν οι αρμόδιες αρχές φαντάζει πολύ μικρό για έναν όμιλο επιχειρήσεων που «κατέβαλε προς το Δημόσιο τους τελευταίους 21 μήνες 10 εκατ. ευρώ». Ωστόσο, όπως προσθέτουν στο δελτίο Τύπου, «η υπόθεση θα αποτελέσει αντικείμενο εσωτερικής έρευνας για καταλογισμό ευθυνών μέχρι να διαλευκανθεί». Στο «Εν Πλω» κατέχει ποσοστό και η αδελφή του γνωστού τραγουδιστή Γιώργου Μαζωνάκη, Βάσω Μαζωνάκη, η οποία έχει αναλάβει και τη διεύθυνση της επιχείρησης.



Ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος ήρθε στην Αθήνα από τον Αγιο Βλάσιο Αιτωλοακαρνανίας σε ηλικία 14 ετών. Πρώτος πάτησε το πόδι του στην πρωτεύουσα ο Φώτης -πατέρας του επίσης γνωστού επιχειρηματία Τζίμη Σταθοκωστόπουλου- και έναν χρόνο μετά ακολούθησε ο Βλάσης. Τα δύο αδέλφια συγκατοίκησαν σε ένα διαμέρισμα στου Ψυρρή και μετά σε ένα άλλο επί της Ευριπίδου. Δούλεψαν μαζί, παράλληλα με τη φοίτησή τους στο Νυχτερινό Γυμνάσιο, στην αρχή ως βοηθοί σερβιτόρου σε εστιατόρια της περιοχής. Οντας αρκετά ικανοί, έδειξαν ότι όχι μόνο μαθαίνουν εύκολα τη δουλειά, αλλά και ότι έχουν τα φόντα για κάτι παραπάνω. Και αυτό το κάτι δεν άργησε να φανεί. Την περίοδο 1973-1974 ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος σε ηλικία μόλις 25 ετών μαζί με τον αδελφό του καταφέρνουν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους: να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί. Ενα μικρό καφέ, το «Ποσειδών», στην πλατεία της παλαιάς αγοράς στην Πλάκα. Μαζί με τον καφέ σερβίρουν ποικιλίες και σαλάτες. Η συνέχεια για τα δύο αδέλφια διαγράφεται συναρπαστική και φυσικά προσοδοφόρα.

 Μετά το «Ποσειδών» ακολουθούν τα «Απόλλων», «Ερμιόν», «Νεφέλη». Με ίσα ποσοστά ξεκινούν τη δημιουργία ενός μικρού ομίλου που έδειχνε από την αρχή πως είχε όλες τις προϋποθέσεις για να επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Τουλάχιστον αυτό υποστήριζε συνεχώς και με σθένος ο υπερδραστήριος και φιλόδοξος Βλάσης. Σε αντίθεση με τον αδελφό του, που πάντα ήταν πιο εγκρατής στις κινήσεις του, σκεφτόταν πάντα την επέκταση. «Σκεφτόταν πώς θα καταφέρει να πάει πιο ψηλά, να δημιουργήσει περισσότερα απ’ όσα έχει», αναφέρει χαρακτηριστικά πρόσωπο που τον έζησε από το ξεκίνημα της καριέρας του.
Οπως μας λέει μάλιστα, «ο Βλάσης είχε πάντα ένα και μοναδικό πάθος: τα μαγαζιά του. Ολη η ζωή του είναι οι επιχειρήσεις του: από το πρωί που θα ξυπνήσει μέχρι τις 5.30 το απόγευμα που θα ξεκουραστεί για δύο ώρες, και μετά πάλι ξανά στη γύρα». Η διαφορετική φιλοσοφία ανάμεσα στα δύο αδέλφια οδηγεί τον Βλάση Σταθοκωστόπουλο στην απόφαση να πορευτεί στην Α’ Εθνική του καφέ και της εστίασης. Ενας από αυτούς ήταν και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Δημήτρης Σαραβάκος, με τον οποίο έγιναν κουμπάροι και συνέταιροι στο καφέ-εστιατόριο «Διογένης» στην Πλάκα και μετέπειτα στο καφέ «Οστρια» στη Γλυφάδα.

Αυτό ήταν και το πρώτο του μαγαζί στα νότια προάστια. Ακολουθούν και άλλοι συμπαίκτες που γοητεύονται από τον επικοινωνιακό και ντόμπρο χαρακτήρα του Αγρινιώτη επιχειρηματία. Ο μεγαλοκατασκευστής και ιδιοκτήτης της ΑΤΤΙΚΑΤ Παναγιώτης Πανούσης επενδύει στις επιχειρήσεις του, όπως και ο επιχειρηματίας Νίκος Καβρουλάκης, ο οποίος φέρεται να διαθέτει μεγάλο ποσοστό σε δύο τουλάχιστον από τα μαγαζιά του. Αναφορικά με τον τελευταίο, λέγεται ότι βοήθησε τον Βλάση σε οικονομικό επίπεδο και σε κάποιες αρκετά δύσκολες στιγμές, όταν ο όμιλος αναζητούσε ρευστότητα για να καλύψει ζημίες και να προχωρήσει ακόμα και σε νέες επενδύσεις. Λειτούργησε, όπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, ως χρηματοδότης του επιχειρηματία. Ενα ακόμα από τα πρόσωπα που πλασαρίστηκαν κοντά του ήταν και ο ανιψιός του, Βαγγέλης Χουλιάρας. Εχει αναλάβει την οικονομική διαχείριση του γνωστού κλαμπ «Ακρωτήρι», ενώ συμμετέχει και στο εξίσου γνωστό κέντρο διασκέδασης «Φαντασία».

Ολοι όσοι έχουν ζήσει από κοντά τον Βλάση Σταθοκωστόπουλο κάνουν λόγο για έναν επιχειρηματία που μπορεί να οσμιστεί το χρήμα από χιλιόμετρα. Διαθέτει ένστικτο πάνω στη δουλειά και ξέρει πού και πώς να επενδύσει τα λεφτά του. Τον χαρακτηρίζουν έξυπνο, διορατικό, τολμηρό. Ενα παράδειγμα της τολμηρότητας που τον χαρακτηρίζει σε πολλές από τις επαγγελματικές του κινήσεις είναι η επένδυση που προχώρησε σε καφέ-εστιατόριο στον λόφο του Χαϊδαρίου. «Κανένας μας δεν φανταζόταν ότι θα έπιανε αυτό το μαγαζί. Και όμως, κατάφερε να το γεμίσει και αυτό», λέει πρώην συνεργάτης του. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι φρόντιζε να διατηρεί στενές σχέσεις με το προσωπικό του. Τους γνωρίζει όλους με τα μικρά τους ονόματα, ενώ έχει την ικανότητα να απομνημονεύει τους αριθμούς των κινητών τους τηλεφώνων. «Ο Βλάσης θα μιλήσει με την ίδια ευκολία στη λαντζέρισσα αλλά και στον καλύτερο πελάτη του. Η σχέση του με το προσωπικό είναι καρμική.

Μπορεί όμως να γίνει σκληρός όποτε το απαιτούν οι συνθήκες, αλλά και να επιβραβεύσει όποιον εργάζεται σκληρά. Μόνο μη σε δει να τεμπελιάζεις», συμπληρώνει πρώην συνεργάτης του. Μεγαλύτερο ελάττωμά του; «Η κυκλοθυμικότητα» θα πουν άτομα που έχουν δουλέψει μαζί του. Οι ίδιοι θα του προσάψουν και το αμάρτημα της αλαζονείας, ενώ κάποιοι άλλοι θα τον χαρακτηρίσουν «εγωπαθή»: «Ο Βλάσης τις καλές εποχές, τότε που έκανε κολλητή παρέα με μεγαλοεπιχειρηματίες και τα μαγαζιά του γέμιζαν λεφτά, νόμιζε ότι όλος ο κόσμος ήταν δικός του». Αυτή τη στιγμή ο όμιλος Σταθοκωστόπουλου αριθμεί 20 μαγαζιά: τα «Ακρωτήρι», «Αλιμος», «Baraonda», «Bocca Beach», «Coast», «Διογένης», «Διόνυσος Zonars», «Daphne’s», «Dia Noche», «Ελαία», «Εν Πλω», «Ταβέρνα του Ψαρά», «Hermion», «Ιθάκη», «Lis», «Νότος», «Οστρια», «Τερίνα», «Vive Mar» και «Mohito Bay».
Για το τελευταίο, λέγεται ότι ήταν ίσως η χειρότερη επιχειρηματική κίνηση του ομίλου και ένα από τα μαγαζιά που τον ζημίωσαν σε μεγάλο βαθμό. Μία ακόμα επιζήμια επένδυση ήταν και η αγορά του γνωστού εστιατορίου «Διόνυσος» στην Ακρόπολη. Η σκέψη ήταν σωστή αλλά το timing εξαιρετικά λανθασμένο. Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν έφταιγε ο επιχειρηματίας. Αλλωστε ποιος μπορούσε να προβλέψει τη ζημιά από το τσουνάμι της κρίσης. Η μεγάλη μείωση στα επιχειρηματικά δείπνα, εκεί δηλαδή που πόνταρε η εκάστοτε διεύθυνση του εστιατορίου, αποδείχθηκε καταστροφική. Με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ούτε η απόσβεση των χρημάτων που δαπανήθηκαν για να περάσει το «Διόνυσος» κάτω από την επιχειρηματική ομπρέλα του ομίλου Σταθοκωστόπουλου.

Πολιτικές γνωριμίες

Ενα άλλο μεγάλο όπλο του Βλάση Σταθοκωστόπουλου είναι οι καλές πολιτικές του γνωριμίες. Τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τη Ν.Δ. κατάφερνε πάντα να διατηρεί επαφές και να τις χρησιμοποιεί όποτε ήταν ανάγκη. Λέγεται ότι το τετράγωνο πάνω στο οποίο δημιουργήθηκαν τα μαγαζιά της Πλάκας ανήκει στα γραφεία παλιού πολιτικού κόμματος, ο ιδρυτής του οποίου ήταν και παραμένει στενός του φίλος. Δεν ήταν όμως μόνο πολιτικές οι επαφές που τον βοήθησαν κατά καιρούς να υπερπηδήσει τα όποια εμπόδια του παρουσιάζονταν. Ηταν και οι γνωριμίες του με υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας στις ακόρεστες ορέξεις της μαφίας της παραλιακής. Ισως και γι’ αυτό τον λόγο να μην αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με τα κυκλώματα της νύχτας, με εξαίρεση ωστόσο δύο περιστατικά που τάραξαν την προσωπική του ηρεμία και τον έβαλαν σε σκέψεις. Το πρώτο αφορά τη βομβιστική επίθεση, ξημερώματα Τρίτης 12 Ιουλίου 2011, στο καφέ-εστιατόριο «Vive Mar». Το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του μαγαζιού κατέγραψε ένα αυτοκίνητο να πλησιάζει τον χώρο του πάρκινγκ και δύο άνδρες μέσα από αυτό να τσεκάρουν την κίνηση.

Εν συνεχεία διακρίνονται στην είσοδο να τοποθετούν μια σακούλα με εκρηκτικά και να ανάβουν το φυτίλι. Η έκρηξη είναι εκκωφαντική, οι ζημιές μεγάλες, με τον Βλάση Σταθοκωστόπουλο να δηλώνει την επόμενη μέρα ότι δεν γνωρίζει ποιος και γιατί τον έχει βάλει στο στόχαστρο. Είπε χαρακτηριστικά: «Ουδέποτε έχω δεχτεί απειλητικά τηλεφωνήματα. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς. Το μαγαζί δεν είναι κλαμπ για να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που συνέβη». Κατά μία πληροφορία, πίσω από την επίθεση κρύβονταν συμφέροντα από τις συμμορίες που λυμαίνονται τα πάρκινγκ των νυχτερινών κέντρων. Και εδώ είναι γνωστό ότι ο επιχειρηματίας δεν έδινε ποτέ μερίδιο σε «εξωσχολικούς».

Το δεύτερο και πιο σοβαρό περιστατικό αφορά τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε από δύο Αλβανούς κακοποιούς ένα πρωινό και ενώ ο ίδιος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του που ήταν σταθμευμένο στο πάρκινγκ του «Οστρια». Οι δύο άνδρες φαίνεται να γνώριζαν καλά το καθημερινό του δρομολόγιο. Τον ακινητοποίησαν υπό την απειλή όπλου, τον χτύπησαν στο κεφάλι και του πήραν το βαλιτσάκι με τις εισπράξεις του Σαββατοκύριακου (περίπου 100.000 ευρώ) αλλά και το αυτοκίνητό του.



Τέσσερα παιδιά και αποτυχημένες επενδύσεις

Το ζεύγος Βλάση και Ειρήνης Σταθοκωστοπούλου έχει τέσσερα παιδιά: τον Μιχάλη, τον Βασίλη, την Αλεξάνδρα και την Αφροδίτη. Ολα ασχολούνται με τις δραστηριότητες του ομίλου, αν και, σύμφωνα με το περιβάλλον του επιχειρηματία, κανείς δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τον πατριάρχη της οικογένειας, ο οποίος, αν και πλέον 65 ετών, παραμένει το μυαλό και η κινητήριος δύναμη όλων των επιχειρήσεων.

Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Μιχάλης, έγινε γνωστός μέσα από τη σχέση του με την πρώην σύζυγο του Αλέξη Κούγια, Εύη Βατίδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκείνον χρεώνεται η ιδέα να επενδυθεί ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε μεγάλο ανεγειρόμενο συγκρότημα κατοικιών στο Βουκουρέστι το 2011, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Είχε προτείνει την ανάπτυξη της γνωστής αλυσίδας καφέ «Floca», ενώ τα καταστήματα που θα ανοίγονταν θα προσέφεραν στους πελάτες τους και πίτσα. Τελικά έπειτα από δύο χρόνια το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε, η επένδυση πήγε στράφι και τότε ο Μιχάλης Σταθοκωστόπουλος ανακοίνωσε στον πατέρα του ότι φεύγει για τις ΗΠΑ προκειμένου να κάνει το διδακτορικό του στο MIT.



Ο δεύτερος γιος του Βλάση Σταθοκωστόπουλου, Βασίλης, έγινε πρόσφατα γνωστός λόγω της σχέσης του με την τηλεπαρουσιάστρια Κατερίνα Καινούργιου. Ο δευτερότοκος γιος του είχε το δικό του όραμα: να μετατρέψει μια παραλιακή έκταση 6 στρεμμάτων στην Αγία Μαρίνα Λαγονησίου σε «Nammos» της παραλιακής. Το αρκετά φιλόδοξο σχέδιο έφερε την ονομασία «Mohito Bay» και πλασαριζόταν από το τμήμα μάρκετινγκ του ομίλου ως μία ολοκληρωμένη πρόταση διασκέδασης που διέθετε μέχρι και yoga instructors για τους πιο ψαγμένους. Τελικά ναυάγησε μέσα στη λάσπη της παραλίας Λομπάρδα που είναι γνωστή για τη ρηχότητα και τα στάσιμα νερά της.

Η Αλεξάνδρα Σταθοκωστοπούλου, η οποία είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Θεόδωρο Αργυρό που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία στον τομέα της ένδυσης (έχει εταιρεία που φτιάχνει μαγιό), ασχολείται με το τμήμα μάρκετινγκ του ομίλου, ενώ φέρεται να έχει βάλει και δικά της κεφάλαια σε μία από τις επιχειρήσεις του, το παραθαλάσσιο εστιατόριο «Dia Noche» στο Καλαμάκι. Παράλληλα μαζί με τον σύζυγό της έχουν δημιουργήσει τη γνωστή εταιρεία μαγιό Sugar Free. Σε καμπάνια της συγκεκριμένης εταιρείας έχει χρησιμοποιηθεί το μοντέλο Εφη Κυριάκου, πρώην σύντροφος του Βασίλη Σταθοκωστόπουλου.

Η Αφροδίτη Σταθοκωστοπούλου  ασχολείται και αυτή με το τμήμα μάρκετινγκ του ομίλου, ενώ η παρουσία της στις κοσμικές στήλες των περιοδικών είναι αρκετά συχνή.
Πριν από τέσσερα χρόνια περίπου είχε απασχολήσει το ρεπορτάζ των gossip περιοδικών εξαιτίας της σχέσης που διατηρούσε με τον εφοπλιστή Γιώργο Μουνδρέα.



Τζίμης Σταθοκωστόπουλος-Αποχώρησε διαφωνώντας

Συμμετοχή στις δραστηριότητες του ομίλου Σταθοκωστόπουλου είχε και ο ανιψιός του, Τζίμης. Η ενασχόλησή του με το καφέ μπαρ-εστιατόριο «Lis», το οποίο σήμερα έχει μετονομαστεί σε «Baron», διήρκεσε τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, από το 2004 έως και το 2007, όπου και αποχώρησε από την επιχείρηση έπειτα από σοβαρές διαφωνίες που είχε με τον θείο του σε θέματα που αφορούσαν κυρίως τον τρόπο λειτουργίας του μαγαζιού.
Ο πολυφωτογραφημένος επιχειρηματίας και μπον βιβέρ των νοτίων προαστίων συνέχισε με τη δημιουργία του «Rich», ενώ σήμερα είναι συνέταιρος με την ηθοποιό Χριστίνα Παπά στο εστιατόριο «Hama».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...