Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Προγράμματα προσφοράς του Ερυθρού Σταυρού και το Πάσχα

Flag of the Red Cross
Ο Ελληνικός  Ερυθρός Σταυρός, πιστός στις αξίες  του ανθρωπισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, οργανώνει για μια  ακόμη χρονιά, τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, προγράμματα με στόχο  την υποστήριξη και φροντίδα ατόμων και οικογενειών  που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Τα  προγράμματα  αυτά  αποτελούν ένα μικρό μέρος  της προσφοράς του Ε.Ε.Σ. καθώς  ο τελευταίος αναλαμβάνει όλη  τη διάρκεια της χρονιάς πρωτοβουλίες για την στήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, μέσω της παροχής υλικής βοήθειας και υποστηρικτικών υπηρεσιών (συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη, ιατρο-νοσηλευτική φροντίδα, οικιακή βοήθεια, εκπαιδευτικά προγράμματα, προγράμματα στήριξης για ένταξη στην αγορά εργασίας), με απώτερο σκοπό την ανακούφιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. 
Πιο συγκεκριμένα την περίοδο των εορτών:
  • Οι  Κοινωνικές Υπηρεσίες  του Ε.Ε.Σ. και τα Προγράμματα Πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Κοινότητα  θα διανείμουν οικογενειακά δέματα και δέματα για αστέγους σε 1400 περιπτώσεις (πολύτεκνες και μονογονεικές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι, μοναχικοί ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, μετανάστες, άστεγοι που ζουν στην περιφέρεια της Αττικής).
  • Η Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Προσφύγων  Λαυρίου θα υλοποιήσει διαπολιτισμικά προγράμματα για τα παιδιά των προσφύγων του Κέντρου, σε συνεργασία με Φορείς, Μ.Κ.Ο., Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια και Δημόσια Σχολεία της Αττικής. Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, στη βάση διαδραστικών ατομικών και ομαδικών παιχνιδιών, προκειμένου τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους τους μαθητές σχολείων, μέλη Συλλόγων και εθελοντές άλλων Φορέων. Απώτερος σκοπός των δράσεων είναι η εξοικείωση των εμπλεκόμενων φορέων με βασικές έννοιες, όπως αυτή του «πρόσφυγα» και του «μετανάστη». Παράλληλα, και εν’ όψει των εορτών του Πάσχα, έχει προγραμματιστεί η διανομή δώρων προς όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά του Κέντρου, από το εθελοντικό δυναμικό του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας Ε.Ε.Σ.
  • Ο Κοινωνικός Ξενώνας  Αστέγων του Ε.Ε.Σ. ήδη υλοποίησε και προγραμματίζει, για το επόμενο διάστημα, μια σειρά από ψυχαγωγικές κυρίως δράσεις και εκδηλώσεις, ενθαρρύνοντας τις ομάδες αστέγων να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνική ζωή. Πιο συγκεκριμένα, την/τη:
    1. Κυριακή 27 Μαρτίου, δόθηκε η δυνατότητα σε δύο ομάδες των 15 ατόμων να παρακολουθήσουν δωρεάν τη θεατρική παράσταση «Ο ταύρος που έπαιζε πίπιζα» (του Ευγένιου Τριβιζά), στο θέατρο Ακάδημος (11:15 το πρωί και 15:00 το μεσημέρι).
    2. Κυριακή 17 Απριλίου, αντίστοιχη ομάδα παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση «οι Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Κάρμεν Ρουγγέρη. (ώρα έναρξης: 14.45. Ώρα συνάντησης: 14.15. Διεύθυνση: Πειραιώς 254 – Ταύρος).
    3. Μεγάλη Δευτέρα 18 και την Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου πραγματοποιείται δραστηριότητα κατασκευής χειροποίητων λαμπάδων και στολισμού του Ξενώνα, με τη συμμετοχή εθελοντών και φιλοξενουμένων. (Ώρα πρωινή).
    4. Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο Alloufan Park (διαθέσιμα 30 εισιτήρια. Ώρα συνάντησης: 16.00).
    5. Τρίτη 26 Απριλίου 50 ωφελούμενοι (οικογένειες και μεμονωμένοι φιλοξενούμενοι) θα μεταβούν στο Αττικό ζωολογικό πάρκο. (Δωρεάν διάθεση 50 εισιτηρίων. Ώρα επίσκεψης: 9.00)
    6. Παρασκευή 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Ακρόπολη. (Ώρα επίσκεψης: 11:30)
  • Το  Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης και Ενσωμάτωσης  Προσφύγων, την περίοδο του Πάσχα, ήδη υλοποίησε και προγραμματίζει τις ακόλουθες δράσεις και εκδηλώσεις.
    1. Σάββατο 9 Απριλίου: ομάδα παιδιών προσφύγων, με τη συνοδεία των γονιών τους (συνολικά 40 άτομα), παρακολούθησαν δωρεάν τη θεατρική παράσταση «Ο γάϊδαρος ο Μένιος ο παραχαϊδεμένος», στο χώρο όπου στεγάζεται το πρόγραμμα, από τη θεατρική ομάδα Μυθολογία.
    1. Παρασκευή 15 Απριλίου: βάφηκαν πασχαλινά αυγά από τα παιδιά που συμμετέχουν στις ομάδες του Κέντρου, υπό την καθοδήγηση της παιδαγωγού του προγράμματος και εθελόντριας της Κοινωνικής Πρόνοιας.
    2. Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου: πραγματοποιηθήκαν κατασκευές πασχαλινών διακοσμητικών και είχαν μοιραστεί δώρα στα παιδιά που συμμετέχουν στις ομάδες του Κέντρου.
  • Επισκέψεις  θα πραγματοποιηθούν στα Κρατητήρια Αλλοδαπών  Αθήνας και στον Ειδικό χώρο παραμονής αλλοδαπών  ανηλίκων (περιοχή  Αμυγδαλέζα) από ομάδα κοινωνικών λειτουργών και εθελοντών προκειμένου να υποστηριχθούν οι 260 περίπου κρατούμενοι (άνδρες, γυναίκες και 100 ανήλικα παιδιά). Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Ε.Ε.Σ. με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από το 2001. Στους κρατούμενους θα μοιραστούν είδη πρώτης ανάγκης καθώς και πασχαλινά γλυκίσματα.
  • Οι  Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας που δραστηριοποιούνται σε δομές κοινωνικής φροντίδας καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, θα προσφέρουν τις γιορτινές μέρες του Πάσχα, πασχαλινές λαμπάδες, εδέσματα και συμβολικά δώρα στους φιλοξενούμενους των ιδρυμάτων, καθώς και σε ηλικιωμένους, μοναχικά κα ανάπηρα άτομα, στερούμενα οικογενειακού περιβάλλοντος. Παράλληλα θα οργανώσουν ημερήσιες εξόδους στην κοινότητα για τους φιλοξενούμενους των Ιδρυμάτων καθώς και μουσικές εκδηλώσεις, με εορταστικά γεύματα, για εκείνους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες κινητικές δυσκολίες. 
  • Τέλος, οι Περιφερειακές Κοινωνικές Υπηρεσίες του ΕΕΣ, με τη συνδρομή των ομάδων εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο, θα αναπτύξουν αντίστοιχες δράσεις για την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, μέσω της διανομής οικογενειακών δεμάτων, της οργάνωσης πασχαλινών εορταγορών, της διάθεσης δωροεπιταγών και συμβολικών δώρων σε ενοίκους δομών ψυχικής υγείας, νοσηλευόμενους κρατούμενους σωφρονιστικών καταστημάτων.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...