Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Εξάρθρωση σπείρας που είχε διαρρήξει 218 αποθήκες στην Αττική

Μία από τις μεγαλύτερες οργανωμένες σπείρες διαρρηκτών, που εδώ και μήνες είχε διαπράξει εκατοντάδες κλοπές από αποθήκες σπιτιών και πολυκατοικιών στην νοτιοανατολική και βορειοανατολική Αττική, αναζητώντας, κυρίως, χρήματα που έκρυβαν οι ιδιοκτήτες τους, (οι οποίοι τα έβγαζαν από τις Τράπεζες για να τα γλιτώσουν σε περίπτωση πτώχευσης της χώρας), αλλά έκλεβαν μέχρι και δοχεία με λάδι, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια, μετά από έρευνες και παρακολουθήσεις σε όλο το Λεκανοπέδιο.
Τα μέλη της σπείρας, που αποτελείτο -κατά κύριο λόγο- από Γεωργιανούς, κατέστρωναν ολόκληρα στρατηγικά σχέδια, με χάρτες και ειδικές ομάδες παρακολούθησης σπιτιών και στη συνέχεια «χτυπούσαν» μεθοδικά και με την καθοδήγηση δύο αρχηγικών στελεχών, ηλικίας 28 και 27 ετών.
Από κλιμάκια αστυνομικών, σε μια συντονισμένη επιχείρηση, συνελήφθησαν χτες 14 μέλη της σπείρας, ηλικίας από 21 έως 44 ετών, μεταξύ των οποίων και οι δύο αρχηγοί, ενώ αναζητούνται ακόμα επτά γνωστά άτομα και άλλα άγνωστα, που συμμετείχαν στις επιθέσεις. Πολλοί από τους συλληφθέντες είναι σεσημασμένοι και από το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί οι διαρρήξεις σε 218 αποθήκες, που διαπράχθηκαν τους τελευταίους οκτώ μήνες.
Τα μέλη της σπείρας, είχαν ως χώρους οργάνωσης και σχεδιασμού των εγκληματικών τους ενεργειών, δύο σπίτια στην περιοχή του Νέου Κόσμου και της Δάφνης, όπου σχεδίαζαν και σημείωναν επάνω σε γεωγραφικούς χάρτες τις «επιχειρήσεις» τους, πριν πραγματοποιήσουν τις «επιδρομές».
Οι δράστες, αφού επέλεγαν τους «στόχους» τους, έμπαιναν σε πολυκατοικίες, κυρίως αργά το βράδυ ή τα ξημερώματα, παραβιάζοντας τις κύριες εισόδους, και στη συνέχεια αφού παραβίαζαν τις πόρτες των αποθηκών, αφαιρούσαν χρήματα, χρυσαφικά, κοσμήματα, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, είδη ένδυσης - υπόδησης, τρόφιμα, ποτά, δοχεία με λάδι, διάφορα είδη διακόσμησης κ.λπ.
Τα χρήματα που αφαιρούσαν τα μετέφεραν στο εξωτερικό και ιδίως σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων. Τα χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα αξίας τα πουλούσαν σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, ενώ άλλα καθημερινής χρήσης αντικείμενα, τα κρατούσαν για προσωπική τους χρήση.
Χθες, κατά τη διάρκεια διαδοχικών οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Αττικής, με τη βοήθεια και τη συνδρομή των Υπηρεσιών Ασφάλειας της Βορειοανατολικής Αττικής και της Αθήνας, συνελήφθησαν τα δέκα από τα 14 βασικά μέλη της οργάνωσης.
Σε ταυτόχρονες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκε μεγάλος αριθμός από ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές (φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες κ.ά.), χρήματα, ρολόγια χειρός, κοσμήματα, ποδήλατα, είδη ρουχισμού, βαλίτσες και σακίδια, δοχεία με λάδι κ.ά., καθώς και διαταγές αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό.
Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε στα τρία αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν χάρτες της Αττικής με σημειωμένες διευθύνσεις, διαρρηκτικά εργαλεία, μεταλλικές λάμες και άλλα αντικείμενα. Τα αυτοκίνητα αυτά κατασχέθηκαν ως μέσα μεταφοράς και αποθήκευσης κλοπιμαίων.
Από τις 218 διαρρήξεις αποθηκών, οι 53 ήταν στη Γλυφάδα, 22 στον Αλιμο, 20 στην Αγία Παρασκευή, 18 στο Βύρωνα, 13 στην Ηλιούπολη, 10 στην Αργυρούπολη, 10 στο Μαρούσι, 10 στην Καισαριανή, 9 στην Πεύκη, 8 στο Ελληνικό, 7 στη Βούλα, 7 στα Βριλήσσια, 7 στο Χαλάνδρι, 5 στον Άγιο Δημήτριο, 3 στην Κηφισιά, 3 στην Νέα Χαλκηδόνα, 3 στον Κολωνό, 2 στο Χολαργό, 2 στην Μεταμόρφωση, 2 στου Ζωγράφου, μία στο Νέο Ηράκλειο, μία στο Παλαιό Φάληρο, μία στους Αμπελόκηπους και μία στο Παγκράτι.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Με αφορμή τις επιθέσεις της σπείρας, η αστυνομία τονίζει ότι τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι ένας πολύ προσφιλής στόχος για τους κλέφτες και υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες για την προστασία της περιουσίας από κλοπές:
- Τοποθετούμε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.
- Κλειδώνουμε την κύρια πόρτα του διαμερίσματος με κλειδαριά ασφαλείας.
- Κλειδώνουμε πάντα όταν φεύγουμε, ακόμα κι αν πρόκειται να απουσιάσουμε για μικρό χρονικό διάστημα.
- Δεν αφήνουμε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή με στηρίγματα και προσέχουμε ιδιαίτερα αν μας ακολουθεί κάποιος μέσα στο κτίριο.
- Εγκαθιστούμε σύστημα συναγερμού - ασφαλείας.
- Τα συστήματα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (θυροτηλέφωνο με οπτική εικόνα), θα πρέπει να μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να ελέγχουμε τους επισκέπτες.
- Αποφεύγουμε να ανοίγουμε την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουμε τον επισκέπτη.
- Αποφεύγουμε να αφήνουμε τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές με στηρίγματα.
- Αποφεύγουμε να αφήνουμε ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των μπαλκονιών.
- Αποφεύγουμε να δίνουμε τα κλειδιά του σπιτιού μας σε τρίτους.
- Όταν μετακομίζουμε είναι χρήσιμο να αλλάζουμε τις κλειδαριές και τα κλειδιά. Δεν αφήνουμε δεύτερα κλειδιά της οικίας μας, κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
- Αποφεύγουμε να αφήνουμε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι μας και δεν γνωστοποιούμε στον κοινωνικό και επαγγελματικό μας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσονται στην οικία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...