Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΣΥ: Κανένα μέτρο από τη κυβέρνηση για τους άστεγους και τους άνεργους...

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και οι βουλευτές Λ. Αυγενάκης, Γ. Κοντογιάννης, Χρ. Μαρκογιαννάκης κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για τα μεγάλα προβλήματα κοινωνικής συνοχής που δημιουργεί στην χώρα η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των ανέργων και των αστέγων.

Σε κοινή δήλωση τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας επισημαίνουν ότι

«περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας είναι άνεργοι. Εκατοντάδες είναι εκείνοι που βρέθηκαν χωρίς στέγη ή ζουν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες στέγασης.

Μέχρι στιγμής όμως, δεν έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανάσχεση του κύματος ανεργίας και την ενίσχυση των ανθρώπων που αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους.

Για τη Δημοκρατική Συμμαχία, αυτό αποτελεί μείζον θέμα που απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή, οφείλουν άμεσα να δρομολογήσουν δράσεις για την ανακούφιση και τη στήριξη αυτής της ομάδας, υιοθετώντας και προτάσεις όπως αυτές που έχει καταθέσει η Δημοκρατική Συμμαχία, για επιμήκυνση των στεγαστικών δανείων και θεσμοθέτηση ενός έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Για να υπάρξει ανάταξη δημιουργική πρώτα από όλα, απαιτείται να υπάρξει ευαισθησία κοινωνική».


Ειδικότερα στο κείμενο της επίκαιρης επερώτησης αναφέρουν:


Οι κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα λαμβάνουν πλέον εκρηκτικές διαστάσεις. Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει αναδείξει με πλείστες παρεμβάσεις ότι ο ήδη εύθραυστος κοινωνικός ιστός αγγίζει πλέον τα όρια του, αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί τα οικονομικά προβλήματα που συνθλίβουν ολοένα και περισσότερους έλληνες.

Η ανεργία καλπάζει και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ούτε για ανακοπή του προβλήματος, ούτε για την ενίσχυση των χιλιάδων συμπολιτών μας που αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες. Μέσα σε 3 χρόνια τα ποσοστά της ανεργίας εκτινάχθηκαν. Από 7,7% που ήταν το 2008, το 2011 έφθασε στο 20%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία άγγιξε τον προηγούμενο Νοέμβριο το 20,9%, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνεργοι συμπολίτες μας ξεπερνούν πλέον το ένα εκατομμύριο. Ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί με ανησυχητικούς ρυθμούς.

337.000 νέοι άνεργοι προστέθηκαν στις λίστες μέσα σε ένα χρόνο. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύουν ότι κάθε μήνα πλέον καταγράφονται και νέοι άνεργοι. Από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Νοέμβριο, προστέθηκαν 126.000 άτομα.

Τραγικό συνεπακόλουθο της ανεργίας είναι η απόλυτη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Καθημερινά, εκατοντάδες συμπολίτες μας καταλήγουν να ζουν στο δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, αφού δεν έχουν πλέον κανένα οικονομικό πόρο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς σχεδόν 45.000 συμπολίτες βιώνουν την πιο ακραία μορφή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτός ο αριθμός ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερος, αφού υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες καταμέτρησης του άστεγου πληθυσμού, αλλά και ελλιπείς υπηρεσίες.

Ο δριμύς φετινός χειμώνας επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς δεν υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες που να επιλαμβάνονται του θέματος. Ήδη έχουν καταγραφεί θάνατοι αστέγων και ακόμα η Πολιτεία δεν έχει επιδείξει την απαραίτητη ευαισθησία.

Δεν λήφθηκε σοβαρά ούτε η πρόταση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργου Κοντογιάννη, που με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ζήτησε να αποδοθούν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού τα κατασχεμένα προϊόντα παραεμπορίου. Η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου ήταν απογοητευτική, καθώς απέδωσε τη μη αξιοποίηση των κατασχεθέντων προϊόντων σε γραφειοκρατικούς λόγους. Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς πλέον απειλεί την κοινωνική συνοχή. Για το λόγο αυτό η Δημοκρατική Συμμαχία κατέθεσε Επίκαιρη Επερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναμένοντας επιτέλους έναν κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...