Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αυγενάκης: To παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο στερούν δις από τα έσοδα του κράτους

Έκπληκτοι οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν τις τελευταίες μέρες το θέατρο παραλόγου που έχει στηθεί με τις ολοένα και αναβαλλόμενες συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, που θα κρίνουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Με περισσή υποκρισία, τα κόμματα που συμμετέχουν στη κυβέρνηση επιχειρούν - με καθαρά προεκλογική ρητορική, όπως ο κ. Σαμαράς στο διάγγελμά του – να πείσουν τους πολίτες ότι είναι άμοιροι ευθυνών για την τραγική κατάσταση που έχει φθάσει η χώρα.

Την ώρα που αναζητούνται αγωνιωδώς 325 εκατομμύρια ευρώ, το κράτος επιμένει να χάνει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο από διαφυγόντα φορολογικά κέρδη. Οι θιασώτες της κυβέρνησης - Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης - αρνούνται να δουν το πρόβλημα κατάματα και να συγκρουστούν με τους κομματικούς τους στρατούς.

Τα φαινόμενα παρεμπορίου και λαθρεμπορίου είναι πλέον σε έξαρση. Όπως ανέφερε ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης από το Βήμα της Βουλής, το πρόβλημα εντείνεται μέρα με τη μέρα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πολιτική επιχειρησιακή πρόθεσή αντιμετώπισής του. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια, με την ίδια συχνότητα και ένταση πλέον, πωλούνται αμφιβόλου ποιότητας αντικείμενα, πάσης φύσεως που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών. Οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, αδυνατούν να ελέγξουν ακόμα και τα γνωστά σημεία, που ανθεί το παρεμπόριο.

Τόνοι παράνομων προϊόντων φτάνουν στη χώρα μας στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι 1 στα 3 προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, είτε είναι απομίμηση, είτε διακινούνται από τα κυκλώματα παρεμπορίου, χωρίς φυσικά να εκδίδονται νόμιμες αποδείξεις και παραστατικά.

10.000 άδειες είναι οι νόμιμες άδειες που έχουν χορηγηθεί από το ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε πωλητές που δραστηριοποιούνται στο πλανόδιο εμπόριο. Υπολογίζεται ότι άλλοι 300.000 παράνομοι πλανόδιοι μικροπωλητές πωλούν τα προϊόντα τους σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο συγκεκριμένος αριθμός μπορεί να είναι και μεγαλύτερος, αφού επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή. Οι βεβαιωμένες παραβάσεις σημείωσαν αύξηση μέσα στο 2011, που έφτασε το 200%.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης, ο ετήσιος τζίρος του παράνομου εμπορίου υπολογίζεται στα 69 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 20 με 25 δισεκατομμύρια αντιστοιχούν στο παρεμπόριο. Τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο, είναι τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια ευρώ και προέρχονται από μη καταβολή ΦΠΑ, δασμούς και ασύλληπτη φορολογητέα ύλη. Μόνο μέσα στο 2010 η ΕΛ.ΑΣ, το Σ.Δ.Ο.Ε, αλλά και η Δημοτική Αστυνομία, κατέσχεσαν εμπορεύματα αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ.


Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που η ύφεση έχει επηρεάσει σημαντικά το ελληνικό εμπόριο και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Η χαμηλή και συχνά εξευτελιστική τιμή των παράνομων προϊόντων, κερδίζει κατά κράτος στον ανταγωνισμό και τα καταστήματα που λειτουργούν καθ’ όλα νόμιμα, υπό αυτή τη πίεση, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. 1 στα 4 καταστήματα έχουν κλείσει, μόνο στην Αθήνα, με το ποσοστό αυτό να κινδυνεύει να αυξηθεί σημαντικά, με οδυνηρές συνέπειες για τον εμπορικό κόσμο.

Σημαντικά «κενά» του νόμου, αλλά και η πλέον αποδεδειγμένη αδυναμία των διωκτικών και ελεγκτικών αρχών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του λαθρεμπορίου καυσίμων, είναι τα δύο βασικά σημεία που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι και απλώνουν τα πλοκάμια τους και στη χώρα μας. Τα κέρδη από το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ όσες προσπάθειες και αν έχουν κάνει κατά καιρούς τα αρμόδια Υπουργεία για να πατάξουν το φαινόμενο, δεν μπορούν επί της ουσίας, ούτε καν να το ελέγξουν.

Ως παράπλευρες απώλειες του λαθρεμπορίου είναι η δραματική μείωση της απασχόλησης, η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που οδηγεί σε «λουκέτα» πολλών καταστημάτων. Σε συνδυασμό με την έκρηξη του παρεμπορίου σε όλη τη χώρα, το σύνολο των παράνομων δραστηριοτήτων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 30% του Α.Ε.Π., όπως ανακοίνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ώστε να ενισχυθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, που πλήττεται ανεπανόρθωτα, τόσο από το παρεμπόριο και λαθρεμπόριο, αλλά και από τη συνεχιζόμενη ύφεση. Το πρόβλημα δεν λύνεται με μπαλώματα… Πρέπει να δημιουργηθούν ελεγκτικοί και διωκτικοί μηχανισμοί, που να αντιμετωπίζουν επιτέλους δραστικά τη γάγγραινα του λαθρεμπορίου.

Πρέπει να εκπονηθεί σχεδιασμός που να καταπολεμεί άμεσα το φαινόμενο του παρεμπορίου, που πλήττει την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής αγοράς, τόσο στις πύλες εισόδου, όσο και στις αποθήκες φύλαξης και να δημιουργηθεί τώρα ένας μηχανισμός πάταξης αυτών των νοσηρών φαινομένων.

Ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αν και παραδέχτηκε ότι η έως τώρα αντιμετώπιση του προβλήματος δεν ήταν αποδοτική, εντούτοις αρκέστηκε να επιτεθεί πολιτικά στην Δημοκρατική Συμμαχία και στην πρόεδρό της Ντόρα Μπακογιάννη που …τόλμησε να εγκαλέσει την Κυβέρνηση Παπαδήμου για τις τραγικές καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, τις παλινωδίες των πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στη κυβέρνηση, αλλά και την διαπόμπευση της χώρας μας στο εξωτερικό. Θα περιμέναμε από έναν Υπουργό της Κυβέρνησης να ασχολείται περισσότερο με τα θέματα του χαρτοφυλακίου του που παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης, αντί να αναλώνεται σε προεκλογικές ομιλίες από το Βήμα της Βουλής.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Βουλευτή βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://youtu.be/sgJ4sfDdGRE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...