Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

N. Νικολόπουλος: Μίνι «πραξικόπημα» στο ΕΛΚΕ


Σύμφωνα με καταγγελίες που έφθασαν στον τομέα Τεκμηρίωσης του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, αλλά και κατόπιν πρόσφατων δημοσιευμάτων (Εφημερίδα των Συντακτών 20/8/13) συντελέστηκε ένα... «μικρό πραξικόπημα» στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του «Δημόκριτου» καρατόμησε τον προϊστάμενου της Γραμματείας του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), υπερβαίνοντας τη νομιμότητα και κυρώνοντας στην πράξη τις ίδιες τις αποφάσεις των πολιτικών προϊσταμένων του!!!

Ο Γ.Γ του ΧΡΙ.Κ.Ε κ. Νίκος Νικολόπουλος πήγε το θέμα στη Βουλή ενώ στη δήλωση που έκανε τονίζει: «Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι, η απόπειρα αποκεφαλισμού του προϊστάμενου της Γραμματείας ΕΛΚΕ κορυφώθηκε έπειτα από τη γνωστοποίηση διενέργειας οικονομικού ελέγχου, που διέταξε η αρμόδια ΔΥΟ στο «Δημόκριτο» και ενόσω ήταν κενή η θέση του γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, του καθ’ ύλην αρμόδιου για τη διευθέτηση του ζητήματος!!»

Στην ερώτηση που κατατέθηκε προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών μεταφέρεται η περίεργη ιστορία και όσα καταγγέλθηκαν στο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ Κομμα Ελλαδος. Συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου 2012, η Ελεγκτική Υπηρεσία Μεγάλων Επιχειρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών αποφασίζει να προχωρήσει σε έλεγχο στο «Δημόκριτο» για τη 10ετία 2000-2010. Μετά από 10 ημέρες το ΔΣ του «Δημόκριτου» σε συνεδρίασή του με θέμα το συγκεκριμένο έλεγχο από τη ΔΥΟ, αποφάσισε να μην γίνει η εκπροσώπηση της ΓΕΛ από τον αρμόδιο κατά τον νόμο προϊστάμενό της Ε.Π, αλλά από άλλο υπηρεσιακό παράγοντα και συγκεκριμένα, από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΓΕΛ Μ.Φ (Μαρίνα Φονταρά).

Στην ίδια Συνεδρίαση εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος και Διευθυντής του «Δημόκριτου» Ν. Κ (Νίκος Κανελλόπουλος), να καθορίσει συνάντηση του ΔΣ με τον τότε γενικό γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητή Β. Μ (Βασίλη Μάγκλαρη) για το θέμα του 10ετούς ελέγχου.

Στη συνάντηση του ΔΣ με τον Β.Μ απαιτήθηκε πιεστικά η απομάκρυνση του προϊστάμενου της ΓΕΛ Ε.Π από το «Δημόκριτο» και η σε κάθε περίπτωση αντικατάστασή του στον έλεγχο από την αρμόδια ΔΥΟ!!! Όμως και τα δύο αιτήματα του ΔΣ του «Δημοκρίτου» απορρίφθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Β.Μ και μάλιστα, σε έγγραφο του τελευταίου προς το ΔΣ με ημερομηνία 06/12/2012, τονίζει ότι…

«ο Προϊστάμενος της ΓΕΛ Ε.Π παραμένει στη θέση του και μάλιστα, είναι υπεύθυνος για τον χειρισμό όλων των θεμάτων που αφορούν την ως άνω γραμματεία».

Και ω! του θαύματος, την αμέσως επόμενη ημέρα της παραπάνω συνάντησης, συνεδρίασε εκ νέου το ΔΣ του «Δημοκρίτου» και αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση του Ε.Π (!!!), κάτι που έγινε άμεσα – την ίδια κιόλας ημέρα – με Υπηρεσιακό Σημείωμα του Προέδρου του ΔΣ και του «Δημόκριτου» Ν.Κ.

Σε σχετικές για το θέμα επιστολές τους, που έστειλαν η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων – Ιδρυμάτων τονίζουν τα εξής: «τα μέλη του ΔΣ δεν ρωτήθηκαν καν στην αρχή της Συνεδρίασης, πολλώ δε μάλλον δεν ομοφώνησαν, ως προς την αποδοχή του έκτακτου προς συζήτηση θέματος, δηλ της αποπομπής-παραίτησης του Προϊσταμένου της ΓΕΛ Ε.Π».

Επίσης, στις επιστολές τους με ημερομηνία 18/7/2013 ζητούσαν «την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας για την άρση της μη σύννομης απόφασης του ΔΣ»!!!!

Επίσης, στις επιστολές τους τονίζουν ακόμα ότι, «το ΔΣ του «Δημόκριτου» δεν έχει αρμοδιότητα για την αποπομπή του Προϊσταμένου της ΓΕΛ, γιατί πολύ απλά, διορίζεται με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, μετά από ανοικτή προκήρυξη και αξιολόγηση».

Την 15/7/2013 το ΔΣ του «Δημόκριτου» εφάρμοσε άμεσα την απόφαση της αμφιλεγόμενης κατά πολλούς συνεδρίασής του και με εντολή του Προέδρου του ΔΣ και Διευθυντή του «Δημοκρίτου» Ν.Κ απέκλεισε τον Προϊστάμενο της ΓΕΛ Ε.Π από κάθε πρόσβαση αυτού στο γραφείο του (!!!!), αλλά και στις εγκαταστάσεις του «Δημοκρίτου»!!!

Οι ενέργειες αυτές του Προέδρου του ΔΣ και Διευθυντή του «Δημοκρίτου» Ν.Κ έγιναν σε μία στιγμή που είναι κενή η θέση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας – άρα του υπεύθυνου που έχει δικαίωμα ανάκλησης της απόφασης διορισμού του Προϊσταμένου της ΓΕΛ – και ενώ, βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαροί διαχειριστικοί έλεγχοι στον «Δημόκριτο»!! Συγκεκριμένα, εκτός από τον φορολογικό έλεγχο 10ετίας που προαναφέρθηκε, βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο – που αφορά παρατυπίες παλαιότερων ετών – και δεν αφορούν τη θητεία του «πραξικοπηματικά» παραιτηθέντος Προϊστάμενου της ΓΕΛ Ε.Π!!!! Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη και έλεγχος από το Τμήμα Δημοσιονομικού Ελέγχου του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους!!!!

Σε ερώτηση των Σωματείων των εργαζομένων προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Αθανασίου Κυριαζή, αυτός δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα και πως ο έλεγχος του θέματος βρίσκεται στα χέρια του νεοδιοριζόμενου Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Χ.Β (Χρήστου Βασιλάκου).

Ο γ.γ. του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και Ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος όπως δεσμεύθηκε κατά την επικοινωνία του με τους καταγγέλλοντες εργαζόμενους, έτσι και έπραξε. Έφερε το θέμα στο Κοινοβούλιο και ταυτόχρονα, ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αξίωσε τον έλεγχο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Νίκος Νικολόπουλος είπε: Στον αέρα του «Δημοκρίτου» είναι διάχυτη η αίσθηση που έχουν όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι στο Ερευνητικό Κέντρο ότι, τη 10ετία 2000-2010 έχουν γίνει πολλά…..και έχουν χαθεί πολλά ……κονδύλια που είχαν διατεθεί για ερευνητικούς σκοπούς!!!

Πρέπει άμεσα να ελεγχθούν όσοι έκαναν πάρτι οικονομικών ατασθαλιών. Οι Υπουργοί Παιδείας – Θρησκευμάτων και Οικονομικών πρέπει ΑΜΕΣΑ να παρέμβουν, διαφορετικά είναι συνένοχοι, αφού γνωρίζοντας τώρα πια τη ρεμούλα και την καταλήστευση των πόρων που γίνεται, αυτοί συγκαλύπτουν!!!!

Στο ΧΡΙ.Κ.Ε πιστεύουμε ότι, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ είναι στην χώρα μας αμερόληπτη και θα παρέμβει ΑΜΕΣΑ για τη διερεύνηση του θέματος. Το άνοιγμα λογαριασμών όλων όσων θήτευσαν Πρόεδροι και μέλη του ΔΣ του «Δημοκρίτου», αλλά και των Προϊσταμένων των ΓΕΛ του Κέντρου από το 2000 μέχρι και σήμερα είναι επιβεβλημένο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...