Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Αναστάσιος Πάλλης: Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα

Ο Αναστάσιος Πάλλης σε παλαιότερη φωτογραφία του. Για μεγάλη περίοδο τον κάλυπταν πρόσωπα με ισχύ γιατί ήταν ο συνδετικός κρίκος τους
Πολιτικοί, εκδότες, μοναχοί, οικονομικοί παράγοντες, δικαστικοί και αστυνομικοί στη λίστα των ανθρώπων που σχετίστηκαν με τον φυγόδικο επιχειρηματία
Γιώργος Λακόπουλος / Τα Νέα

Ποιος είναι πραγματικά ο 52χρονος Αναστάσιος Πάλλης που καταζητείται από τις ελληνικές Αρχές για σειρά κακουργηματικών πράξεων και όποια πόρτα του και αν ανοίξει αυτές τις ημέρες, η Αστυνομία βρίσκει όπλα και υλικό για τους Ναζί; Χρόνια τον ερευνούν οι εισαγγελείς, αλλά πολιτικοί, εκδότες, μοναχοί, οικονομικοί παράγοντες, δικαστικοί και αστυνομικοί νταραβερίζονται μαζί του. Στην πραγματικότητα, για μεγάλη περίοδο τον κάλυπταν πρόσωπα με ισχύ γιατί ήταν ο συνδετικός κρίκος τους.


Η ουσία στην υπόθεση Πάλλη ίσως δεν βρίσκεται σε όσα τον περιγράφουν ως φαντομά που εμφανίζεται με διαφορετικούς ρόλους, στήνει πλεκτάνες και οργανώνει ύποπτες δουλειές. Βρίσκεται στην ερώτηση: προς τι όλα αυτά; Πρόκειται για τη δράση ενός κατά συρροήν κομπιναδόρου ή για κάτι μεγαλύτερο; Π.χ., σαν αυτά που εκτυλίχθηκαν στην Ιταλία με τη στοά Π-2 ή στην Τουρκία με την υπόθεση Εργκένεκον.

Αν δέσουν οι πληροφορίες που τον συσχετίζουν με τη Χρυσή Αυγή, δεν είναι καθόλου απίθανο. Ιδίως αν συνδεθούν με το μουσείο όπλων που έστησε στην περιοχή Βάρης - Κορωπίου, κοντά στη Σχολή Ευελπίδων. Οχυρωμένο με διπλά τείχη και τάφρο, μόνο μουσείο δεν είναι. Αντίθετα, μοιάζει περισσότερο με στρατόπεδο που φιλοξενεί πάσης φύσεως οπλισμό, για τον οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι λειτουργεί κανονικά. Αυτό βάζει σε σκέψεις για την ενδεχόμενη χρήση του.

Συχνά η επικαιρότητα έχει εστιάσει στην κυμαινόμενη σχέση του με τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, με τον οποίο λέγεται ότι τους γνώρισε παλαιός παράγων του… ΣΔΟΕ και τους συνέδεσε το κοινό ενδιαφέρον για τα όπλα. Ο Ρέστης πάντρεψε τον Πάλλη και αυτός με το όνομα του κουμπάρου - αλλά και τα λεφτά του εφοπλιστή - έκανε «δουλειές». Θηριώδης, αθυρόστομος και χωρίς μόρφωση, σύμφωνα με όσους τον ξέρουν, κυκλοφορούσε σε σκοπευτικές λέσχες και συνοδευόταν από άγριους φουσκωτούς.

Στις αρχές του 2011 η εταιρεία Πρώτο Θέμα, με την ομώνυμη εφημερίδα, ανακοινώνει «αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία συμμετέχει ο εφοπλιστής κ. Αναστάσιος Πάλλης, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της ναυτιλίας μεταξύ άλλων και σε συνεργασία με τον όμιλο Ρέστη». Πολλοί είπαν ότι ήταν απλώς ένας αχυράνθρωπος του Ρέστη. Πάντως λίγο αργότερα συγκρούστηκαν και ο - πραγματικός - εφοπλιστής επέρριψε στον Πάλλη την ευθύνη της υπόθεσης για την οποία ο ίδιος βρίσκεται ακόμη προφυλακισμένος. Προφανώς εξαρχής ο Πάλλης τον χρησιμοποιούσε για τις δικές του δουλειές - όχι το αντίθετο.

Σήμερα οι Αρχές έχουν χάσει τα ίχνη του Πάλλη, αλλά είναι ορατά τα ίχνη της δράσης του μετά το 1998 που ήταν ακόμη σμηνίας πενταετούς θητείας στην Πολεμική Αεροπορία. Από τότε τον συνοδεύει ένας απίστευτος συνδυασμός. Εκανε τον δικηγόρο, τον αντιπρόσωπο ξένων εταιρειών, τον εκδότη, τον διακινητή όπλων, τον εφοπλιστή χωρίς... καράβια, συνεργάστηκε με τον ηγούμενο Εφραίμ ως οικονομικός σύμβουλος στις αγοραπωλησίες του Βατοπεδίου, διαπραγματεύτηκε με τη Μονή Τοπλού ως επενδυτής, αναμείχθηκε σε κομπίνες ακινήτων, έκανε τον τηλεφωνικό πάροχο στην Αφρική, τον ιδιοκτήτη ροζ γραμμών και τον… διπλωμάτη. Για πολλά ήδη διώκεται ποινικά, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - στο Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες από θύματά του.

Το διαβόητο μουσείο όπλων που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής και άλλων υπηρεσιών ιδρύθηκε από το Ιδρυμα ΠΑΛΙΣ (Πολιτιστικής Ανάδειξης Λαμπρών Ιστορικών Συλλογών) «με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας». Στο Διοικητικό Συμβούλιο της PALIS Foundation εμφανίστηκαν, πλην του Ρέστη, ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης και ένα από τα παραδοσιακά ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού, ο Ανδρέας Ποταμιάνος.

Αλλωστε, και ο ίδιος ο Πάλλης ως εφοπλιστής εμφανιζόταν για μια μεγάλη περίοδο. Μέχρι που προέκυψε ότι το μοναδικό πλοίο που δήλωνε - εξασφαλίζοντας μάλιστα και αντίστοιχες φοροαπαλλαγές - ανήκε σε άλλους. Κατά καιρούς πάντως συμμετείχε σε ναυτιλιακές εταιρείες και διάφορα σχήματα, πίσω από τα οποία ενίοτε υπήρχαν εταιρείες-φαντάσματα.

Στο μουσείο εκτίθενται από στρατιωτικά οχήματα, άρματα μάχης μέχρι και σύγχρονα όπλα και ένα μέρος του έχει μεταφερθεί εκεί από τον Δήμο Μεσολογγίου, στον οποίο είχε εκχωρηθεί από το κράτος το 1990! Το ότι επισκέφθηκαν το μουσείο ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δύο υπουργοί Αμυνας (ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος), ανάγεται στην προχειρότητα με την όποια αντιμετωπίζουν οι Αρχές ανάλογες δραστηριότητες. Μετά τον θόρυβο των τελευταίων ημερών η ιστοσελίδα του Ιδρύματος ΠΑΛΙΣ δεν ανοίγει.

Οι Αρχές ερευνούσαν τι συμβαίνει πίσω από τα τείχη του περίφημου μουσείου έπειτα από δημοσιεύματα του περιοδικού Ηot Doc. Την περασμένη άνοιξη, παρότι ο έλεγχος που διενεργήθηκε κάθε άλλο παρά ενδελεχής ήταν, συνελήφθη, πήγε στο Αυτόφωρο ντυμένος με την ελληνική σημαία και αφέθηκε ελεύθερος. Τη δεύτερη φορά που τον αναζήτησαν, ήταν αργά. Από τις 23 Ιουλίου 2013, την ημέρα που συνέλαβαν τον Ρέστη - ο οποίος πιάστηκε ανυποψίαστος -, ο Πάλλης που προφανώς είχε ενημερωθεί από κάποιους φυγοδικεί.

Κάποιοι λένε ότι κάπου στην Αττική κρύβεται. Αλλοι ότι ίσως βρίσκεται ήδη στη μικρή χώρα - μόλις δύο νησάκια - της Δυτικής Αφρικής, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, της οποίας εμφανιζόταν ως πρόξενος. Με αυτή την ιδιότητα, το 2005, έκανε μια απάτη χρησιμοποιώντας τον ΟΤΕ, που ζημιώθηκε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Οπως ανακάλυψε το ΣΔΟΕ, εγκατέστησε μέσω τηλεφώνων παράνομο λογισμικό σε υπολογιστές και χιλιάδες συνδρομητές κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για ροζ κλήσεις που δεν πραγματοποίησαν.

Παλαιότερα ο Πάλλης είχε εμπλακεί και σε ύποπτες μοναστηριακές υποθέσεις. Πρώτα στη Μονή Τοπλού ως εκπρόσωπος αλλά και… δικηγόρος αγγλικής εταιρείας, η οποία αποπειράθηκε να αγοράσει σκανδαλωδώς 26.000 στρέμματα. Αργότερα βρέθηκε σύμβουλος στις αγοραπωλησίες της Μονής Βατοπεδίου και συνεργάτης του Εφραίμ.

Αλλη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται είναι το σκάνδαλο των δασικών εκτάσεων του Υμηττού και της Βάρης, κατά το οποίο ένας κύκλος προσώπων φέρεται ότι εξαπάτησε τον Βίκτωρα Ρέστη, όπως επιμένει ο τελευταίος. Ενας από τους εμπλεκομένους μήνυσε τον Πάλλη επειδή ενώ μεταβίβασε ακίνητα σε εταιρείες που πίστευε ότι ανήκαν στον Ρέστη, αποδείχθηκε ότι ιδιοκτήτης τους ήταν ο Πάλλης! Στις κυλιόμενες σχέσεις Ρέστη - Πάλλη εμφανίζεται τον Νοέμβριο του 2012 ο άγγλος Εντουαρντ Στέισι. Κατήγγειλε στις Αρχές ότι ήλθε στην Ελλάδα καλεσμένος του Ρέστη - σε εταιρεία του οποίου ήταν μέτοχος - για να συζητήσουν δραστηριότητες του Πάλλη στη… Σομαλία, αλλά στο αεροδρόμιο τον απήγαγαν άνθρωποι του φυγόδικου, βοηθούμενοι από… αστυνομικό. Το τελευταίο στοιχείο συνδέεται με άλλες καταγγελίες για σχέσεις του Πάλλη με κρατικούς λειτουργούς - αξιωματικούς, πράκτορες της ΕΥΠ, αλλά και δικαστικούς παράγοντες - που του εξασφάλιζαν ώς τώρα το ακαταδίωκτο.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...