Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Πέθανε ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος

Σε ηλικία 55 ετών, ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος έχασε τη μάχη με το θάνατο, υποκύπτοντας στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια.

Μόλις την Παρασκευή, το δικαστήριο είχε αποφασίσει την αναβολή της δευτεροβάθμιας δίκης για την υπόθεση υπεξαίρεσης, ύψους 7,9 εκατ. ευρώ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το διάστημα 1992-1998.

Το δικαστήριο έδωσε την αναβολή, αποδεχόμενο το αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση του πρώην πρύτανη, Αιμίλιου Μεταξόπουλου, λόγω σοβαρότατου προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος -όπως είπαν οι συνήγοροί του- έπρεπε να μεταβεί στη Γερμανία, για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Για το λόγο αυτό μάλιστα, οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημά του για την άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, που του είχε επιβληθεί.

Ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1955 στην Aθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και επιστημολογία. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας. Διετέλεσε δύο φορές αντιπρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ το 1995 ανέλαβε καθήκοντα πρυτάνεως.

Xρημάτισε μέλος του Eθνικού Συμβουλίου Pαδιοτηλεόρασης και γενικός γραμματέας του Iδρύματος Eλληνικού Πολιτισμού. Tα δημοσιεύματά του στην ελληνική, γαλλική, αγγλική και ιταλική γλώσσα περιλαμβάνουν πολυάριθμα άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικές μονογραφίες, τα βιβλία «Σύμβαση και Αλήθεια», «Πολιτικός Σκεπτικισμός», καθώς και συγγραφικές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους στις HΠA και τη Γαλλία.

Yπήρξε εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Θεωρία και Κοινωνία» των εκδόσεων Γνώση, ενώ αρθρογραφούσε συχνά στον ημερήσιο και περιοδικό Tύπο.

Η μεγάλη κομπίνα και οι καταδίκες

Σε πρώτο βαθμό είχαν καθίσει στο εδώλιο 17 συνολικά κατηγορούμενοι. Από αυτούς είχαν κριθεί ένοχοι δέκα και είχαν οδηγηθεί στη φυλακή πέντε για σοβαρές κατηγορίες όπως υπεξαίρεση, απάτη, ψευδή βεβαίωση, πλαστογραφία σε συνδυασμό με την διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, είχε επιβληθεί τρεις φορές ισόβια στον λογιστή Αναστάσιο Κουτσοδημητρόπουλο, 25 χρόνια κάθειρξη στον Αιμ. Μεταξόπουλο και 16 χρόνια κάθειρξη για τον αντιπρύτανη του Ιδρύματος Παναγιώτη Γετίμη,

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο πανεπιστημιακό Ίδρυμα, την περίοδο 1992 – 98 διατέθηκαν υπέρογκα ποσά για να εξοφληθούν δυο και τρεις φορές τιμολόγια που εκδόθηκαν για αγορά οικοδομικών υλικών (μάρμαρα), ειδών υγιεινής (τζακούσι και πανάκριβα πλακίδια) και άλλων αξεσουάρ μπάνιου…. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ο καταδικασθείς σε τρεις φορές ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη, Αναστάσιος Κουτσοδημητρόπουλος, εξέδωσε επιταγή αξίας 27 εκατομμυρίων, υπέρ μιας εταιρίας αυτοκινήτων, προκειμένου να αγοράσει μια κόκκινη «Φεράρι»…. «Φτερά» έκαναν, όμως, και οι μισθοί τεσσάρων ετών του πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Σημίτη τους οποίους ο ίδιος είχε διαθέσει ως καθηγητής του Παντείου για την οργάνωση της κεντρικής βιβλιοθήκης.

Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καταδικάσθηκε και ο  πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Δημήτρης Κώνστας στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 14 ετών χωρίς όμως να οδηγηθεί στη φυλακή όπως οι κ.κ. Μεταξόπουλος και Γετίμης, καθώς η εκτέλεση της ποινής του ανεστάλη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Ακόμη, το δικαστήριο είχε επιβάλει πολυετείς καθείρξεις στους επίσης κατηγορουμένους:

Βλάση Βεηκώντη υπάλληλο του λογιστηρίου του Παντείου, κάθειρξη 15 ετών.

Μιχάλη Παπαδοκωστάκη υπάλληλο του λογιστηρίου, κάθειρξη 16 ετών.

Χαράλαμπο Μπουτσίκo διοικητικό υπάλληλο, κάθειρξη 13 ετών.

Παναγιώτη Ορφανό και Ιωάννη Γρατσάνη ιδιώτες προμηθευτές που καταδικάσθηκαν 12 και 10 χρόνια κάθειρξη αντιστοίχως.

Κωνσταντίνο Παπαθανασόπουλο πρώην αντιπρύτανης του Παντείου στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 14 ετών.

Όλοι κρίθηκαν ένοχοι, χωρίς όμως να οδηγηθούν στη φυλακή καθώς δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...