Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Αποχαιρέτισαν με συγκίνηση τον αγωνιστή Λάκη Σάντα.

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών η νεκρώσιμος ακολουθία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Απόστολου Σάντα.

Πλήθος κόσμου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, υπουργών, βουλευτών από όλα τα κόμματα, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πανεπιστημιακών και ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών έδωσαν το «παρών». Τον επικήδειο εκφώνησε ο Μανώλης Γλέζος.

Κατά την έξοδο από το παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, υπήρξαν μεμονωμένες εκφράσεις διαμαρτυρίας προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Η γαλανόλευκη σήμερα κυμάτιζε μεσίστια στην Ακρόπολη, ενώ από νωρίς απλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες, ακόμα και παιδιά, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, απέτιαν φόρο τιμής στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, δίπλα στη Μητρόπολη, που από τις 11 το πρωΐ εκτίθετο η σορός του Λάκη Σάντα.

Στο βιβλίο των συλλυπητηρίων απλοί άνθρωποι έγραψαν: «Μακάρι να υπάρξουν και σ΄ αυτή την εποχή αγωνιστές σαν κι εσένα» και «άλλος ένας ήρωας έφυγε σήμερα, που χρειαζόμαστε ήρωες».

Ο Λάκης Σάντας έφυγε από τη ζωή στα 89 του χρόνια, ένα μόλις μήνα πριν συμπληρωθούν 70 χρόνια από τις 30 Μαΐου του 1941 που ο ίδιος 19 ετών μαζί με το Μανώλη Γλέζο κατέβασαν από το βράχο της Ακρόπολης την ναζιστική σημαία με τη σβάστικα, που κυμάτιζε ως σύμβολο της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας. Ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού, ένα μόλις μήνα μετά την είσοδο των γερμανικών αρμάτων μάχης στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...