Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Βρέθηκαν τα έγγραφα μετανάστευσης του Αϊνστάιν

Στη Μ. Βρετανία βρήκε καταφύγιο ο Αϊνστάιν όταν διέφυγε της σύλληψης από τη ναζιστική Γερμανία.. και μόλις σήμερα βρέθηκαν τα έγγραφα μετανάστευσης του επιστήμονα στο Λονδίνο, λίγο πριν εγκατασταθεί μόνιμα στις ΗΠΑ.

Για 80 χρόνια αναζητούσαν τα έγγραφα αυτά που βρέθηκαν τυχαία στο αρχείο της υπηρεσίας μετανάστευσης στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Στα χαρτιά αυτά αναφέρεται το πλήρες όνομα του Αϊνστάιν, η υπηκοότητά του – ελβετική – και το επάγγελμά του καθηγητής, ενώ η υπογραφή του επιβεβαιώνει ότι ο Γερμανός καθηγητής ταξίδεψε από το Βέλγιο στη Μ. Βρετανία όπου προσπάθησε να ξεφύγει από τον ναζιστικό κλοιό. Αν και Γερμανός, ο Αϊνστάιν είχε αλλάξει υπηκοότητα και πήρε την ελβετική ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ενέργειες του Χίτλερ.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο πατέρας της μοντέρνας φυσικής έφθασε στο Ντόβερ στις 26 Μαΐου 1933 από το Ostende του Βελγίου με προορισμό την Οξφόρδη.

Όος έζησε στην Αγγλία, ο Αϊνστάιν ήταν υπό συνεχή φρούρηση καθώς οι Αρχές του Βερολίνου επεδίωκαν τον θάνατό του... με κάθε τρόπο. Ο Εβραίος καθηγητής δίδασκε στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών από το 1914. Όταν το 1933 ο Χίτλερ έγινε Καγκελάριος κι άρχισε η δίωξη των Εβραίων, ο Αϊνστάιν διέφυγε στη Μ. Βρετανία όπου έζησε αρκετούς μήνες προτού φύγει μόνιμα στις ΗΠΑ. Τα έγγραφα μετανάστευσής του θα παρουσιαστούν σε έκθεση από τις 10 Μαΐου στο εθνικό μουσείο της Υπηρεσίας Μετανάστευσης.

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...