Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ποιός είναι ο επιχειρηματίας Αντώνης Γλου: Από τις βίλες της Καστέλας στις χειροπέδες για χρέη

Είναι διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας καταστημάτων Glou. Ενα ακόμη δείγμα Ελληνα επιχειρηματία που πέρασε από τη λαϊκή στα σαλόνια της μόδας και έγινε πλούσιος. Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 765.000 ευρώ και αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος.

Δύο είναι τα αδέλφια Γλου που απογείωσαν την επιχείρηση φθηνού ρούχου, ο Αντώνης και ο Γιώργος Γλου. Η οικογένεια Γλου έχει καταγωγή από τη Μικρά Ασία.

«Γενάρχης» ήταν ο Δημήτρης Γλου, ο οποίος στη δεκαετία του '50 από μια άδεια μικροπωλητή που πήρε κατάφερε να στήσει μια μικρή επιχείρηση. Οι γιοί του Αντώνης και Γιώργος δημιούργησαν το πρώτο δικό τους μαγαζί στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά και πωλούσαν υλικά εστίασης.

Η Ελλάδα της αφθονίας

Στα τέλη της δεκαετίας του '80, διαβλέποντας την ανερχόμενη καταναλωτική μανία των Ελλήνων για τα ρούχα, δημιουργούν την εταιρεία Glou, με φθηνά ανδρικά κοστούμια. Η εταιρεία εξαπλώνεται και στις αρχές του '90 τα δύο αδέλφια γίνονται κυρίαρχοι σε μια ελληνική αγορά που ξεχειλίζει από αφθονία.

Αρχίζει και για τα αδέλφια η καλή ζωή. Στην Καστέλα του Πειραιά χτίζουν τα δικά τους σπίτια που ο τοπικός Τύπος αποκαλεί «κάστρα». Οι τοπικές εφημερίδες αναφέρονται στο πάθος της οικογενείας Γλου με την αγορά των ακινήτων- η μονοκατοικία του Αντώνη Γλου στην Καστέλα αποτελεί σημείο αναφοράς στους επιχειρηματικούς κύκλους της πόλης, όπως και οι τρεις-τέσσερις άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας που βρίσκονται κάθε βράδυ στην εξώπορτα του κτιρίου.

Η Puma απογειώνει τα Glou

Οταν τα καταστήματα Glou κατορθώνουν να πάρουν την αντιπροσωπεία της «Puma» απογειώνονται. Ο Γιώργος Γλου αναλαμβάνει μέλος στο Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός και μετέπειτα γίνεται πρόεδρος στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Το 2007 ο όμιλος Γλου διέθετε 59 καταστήματα στην Ελλάδα (από τα οποία 23 λειτουργούσαν με τη μέθοδο franchise) και ένα κατάστημα στα Τίρανα.

Το δίκτυο μεγάλωσε με δύο νέα καταστήματα «Quicksilver» και επεκτάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στη Μύκονο και στο Ηράκλειο Κρήτης. Ακολούθησε η Κύπρος -Λευκωσία και Λεμεσός- και αμέσως μετά ήρθε και η Ρουμανία, ενώ τα σχέδια για την εκτός συνόρων ανάπτυξη έδιναν κι έπαιρναν.

Το 2008 η εταιρεία Glou είχε τζίρο 80 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ. O Γιώργος Γλου προσφέρει περί το 1,5 εκατ. ευρώ στις διάφορες δραστηριότητες της πειραϊκής ομάδας.


Υπεξαίρεση 130 εκατ. ευρώ από την Puma

Η οικονομική κρίση όμως, ιδιαίτερα μετά το 2008, ανέτρεψε την πορεία αυτή. Από το Μόναχο της Βαυαρίας ο γερμανικός γίγαντας αθλητικών ειδών Puma (ανήκει κατά 62% στον ακόμη μεγαλύτερο γαλλικό όμιλο PPR ο οποίος πουλάει φίρμες όπως Gucci, Yves Saint Laurent κ.ά.), απευθύνει βαρύτατες κατηγορίες κατά των αδελφών Γλου.

Οι τελευταίοι κατέχουν στην Ελλάδα το 30% της μητρικής Puma και διακινούν τα προϊόντα της μέσω των 42 καταστημάτων τους με την επωνυμία Glou. Η εταιρεία Puma τους απειλεί ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον τους απαιτώντας 130 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή η εταιρεία θεωρεί ότι συστηματικά υπεξαίρεσαν και καταχράστηκαν τα δύο αδέλφια, έπειτα από έρευνα της Deloitte, από το 2008 ως και το 2010.

Σύµφωνα µε τη διοίκηση της Puma Hellas, η επιδείνωση των οικονοµικών της εταιρείας οφείλεται «σε ποινικά κολάσιµες πράξεις υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας και απιστίας που προκύπτει ότι διαπράχθηκαν από µετόχους της µειοψηφίας και από τρία πρώην µέλη του διοικητικού συµβουλίου. Ειδικότερα οι παράνοµες αυτές ενέργειες που αποκαλύφθηκαν τον Οκτώβριο του 2010 προκάλεσαν σηµαντικό πρόβληµα ρευστότητας, κλόνισαν το ταµειακό διαθέσιµο της εταιρείας και της προκάλεσαν τεράστια περιουσιακή βλάβη. 

Η εταιρεία έχει υποβάλει µήνυση κατά των φεροµένων ως υπευθύνων τον Απρίλιο του 2011. Εξελέγη αµέσως νέα διοίκηση, που έχει ήδη αναλάβει την αναδιοργάνωση της εταιρείας, µε στόχο την οριστική εξυγίανσή της, κρίσιµο βήµα για την οποία αποτελεί και η υποβληθείσα αίτηση».

Ο Λαυρεντιάδης και ο Τσίλερ

Η εταιρεία μπαίνει στον «Τειρεσία» αφού «σκάνε» δεκάδες ακάλυπτες επιταγές και όχι μόνο (απλήρωτα ενοίκια, απλήρωτοι προμηθευτές κτλ.). Τα προβλήματα ρευστότητας γίνονται τεράστια και η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Οι τράπεζες με τις οποίες συναλλασσόταν επί σειρά ετών αρνούνται την επαναδιαπραγμάτευση των δανείων της- η εταιρεία έχει σημαντική ακίνητη περιουσία αλλά είναι προσημειωμένη.

Το 2009 ήταν καταστροφικό για την οικογένεια Γλου. Οι πωλήσεις της εταιρείας συρρικνώθηκαν στα 66,7 εκατ. ευρώ έναντι 79,5 εκατ. ευρώ το 2008 και κατέγραψε ζημιές ύψους 15,7 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων (προς τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο) ανήλθε στα 117,3 εκατ. ευρώ.

Την τελευταία στιγμή όμως τους αδελφούς Γλου έσωσε ο επίσης Πειραιώτης φίλος τους, επιχειρηματίας αλλά και τραπεζίτης Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Η Ρrobank εξασφάλισε στους Γλου δάνειο περίπου 12 εκατ. ευρώ- κατ΄ άλλους 18 εκατ. ευρώ-, προσημειώνοντας ένα από τα σημαντικότερα ακίνητα της οικογενειακής τους περιουσίας, ένα παλιό αρχοντικό, ανακαινισμένο το οποίο σχεδίασε ο Τσίλερ και απ΄ ό,τι λέγεται ανήκε στη μητέρα τους (;).

Aρθρο 99

Σύντομα η εταιρεία κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Οι αρμόδιες Αρχές κρίνουν αρχικά πως το business plan των αδελφών Ακη και Γιώργου Γλου είναι βιώσιμο (;), ενώ δεν έλαβαν υπόψη τους τις αντιδράσεις του μοναδικού προμηθευτή που δεν ήθελε την υπαγωγή, της γερμανικής εταιρείας Puma, με την οποία η ελληνική οικογένεια βρίσκεται σε σύγκρουση.


Ο Αντώνης και Γιώργος Γλου κατορθώνουν να ανακάμψουν εν μέρει, κλείνουν μαγαζιά, περιορίζουν ζημιογόνες δραστηριότητες, μειώνουν αποθέματα, ενώ ταυτόχρονα στράφηκαν και σε άλλες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα ανοίγουν αλυσίδα με πίτσες στον Πειραιά.
Αναφέρεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου κυμαίνονται άνω των 100 εκατ. ευρώ, εξ αυτών ληξιπρόθεσμες έχουν καταστεί περίπου 40-45 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός κυμαίνεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Στη φωτιά

Σε τοπικό Μέσο του Πειραιά ο Αντώνης Γλου δηλώνει:
«Είχες γράψει πριν από καιρό για τα σπίτια μας στην Καστέλα. Τα χαρακτήρισες μάλιστα και ως κάστρα. Ναι. Εχουμε επιλέξει να ζούμε στην πόλη που αγαπάμε. Εμείς δεν... πουλήσαμε τον Πειραιά όπως έκαναν πολλοί άλλοι όταν έπιασαν κάποια καλά λεφτά. Ομως, ακόμα και αυτά τα σπίτια, αν χρειαστεί, θα τα θυσιάζαμε για την εταιρεία μας. Είμαστε νέοι ακόμα για να πάμε στα σπίτια μας. Τη μάχη θα τη δώσουμε γιατί πιστεύουμε πως ο όμιλος που με κόπο δημιουργήσαμε έχει μέλλον. Δεν έχουμε βγάλει λεφτά σε κρυφούς λογαριασμούς».
Το Μέσο σημειώνει πως ο Γιώργος Γλου, έχοντας ήδη δύο παιδιά, περιμένει και δίδυμα. Από τη μεριά του, ο Αντώνης Γλου με τη σύζυγο του Μελίνα (Μελάνα) Τουμανίδου έχουν τη 19χρονη κόρη τους Σταματίνα, η οποία φαίνεται πως θα ακολουθήσει τα χνάρια των δικών της στην ένδυση.

«Εχουμε συνέχεια», ξεκαθαρίζει ο Αντώνης Γλου.

Πηγή:  | iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...