Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ποιοι γνωρίζουν την αλήθεια για τη Λίστα Λαγκάρντ

Ξεκινά από σήμερα η διερεύνηση της αλήθειας για την τύχη της αρχικής λίστας Λαγκάρντ που είχε παραλάβει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τις γαλλικές αρχές πριν από δύο χρόνια. Βασικός ύποπτος είναι ο πρώην υπουργός, αλλά το στικάκι με τη λίστα είχε περάσει και από τα χέρια άλλων δύο προσώπων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο κ.Παπακωνσταντίνου παρέλαβε τη λίστα σε μορφή CD στα τέλη του 2010. Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο έφτασε στα χέρια του δεν έχει γίνει απόλυτα γνωστός. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι την ζήτησε από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν την ελληνική ΕΥΠ ότι υπάρχει μια λίστα, προϊόν υποκλοπής από τον υπάλληλο Φαλτσιάνι της HSBC, η οποία περιέχει ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία.

Η κυρία Λαγκάρντ στέλνει τη λίστα στον Έλληνα υπουργό, ο οποίος την παραλαμβάνει σε μορφή CD με διαβιβαστικό έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα, στο γραφείο του υπουργού.

Χωρίς να γίνει καμία δημόσια ανακοίνωση ότι η λίστα είναι πλέον στην Ελλάδα, ο κ.Παπακωνσταντίνου δίνει εντολή να αντιγραφεί η λίστα σε ένα USB στικ και δίνει σε ένα χαρτί 20 ονόματα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, για αρχική διερεύνηση. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα συγχέονται. Ο κ.Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι έδωσε το αρχικό CD στο υπουργικό γραφείο για «εμπιστευτική φύλαξη» και αυτό κατόπιν χάθηκε. Eπομένως όλοι οι τότε συνεργάτες και εργαζόμενοι στο υπουργικό γραφείο είναι ύποπτοι για την απώλεια του CD. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό ποια είναι τα 20 ονόματα που έλεγξε ο κ.Καπελέρης και τι απέγινε με τον έλεγχο εκείνο.

Την είδαν - Δεν έκαναν τίποτα

Στη συνέχεια, ο κ.Καπελέρης κατηγορείται για τους χειρισμούς του στην υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων και αντικαθίσταται από τον Γιάννη Διώτη. Το καλοκαίρι του 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδίδει το στικάκι με τη λίστα στον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Ο πρώην υπουργός ισχυρίζεται ότι παρέδωσε την αρχική λίστα όπως ακριβώς την παρέλαβε, χωρίς να κάνει καμία απολύτως αλλοίωση.
Ο κ.Διώτης, σύμφωνα με όσα έχει παραδεχτεί στη Βουλή, άνοιξε το στικάκι και είδε τη λίστα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είδε ονόματα και ποσά, αλλά δεν θυμάται τίποτε εκτός του ότι δεν υπήρχαν ονόματα πολιτικών. Άρα το δεύτερο πρόσωπο που γνωρίζει το περιεχόμενο της αρχικής λίστας είναι ο κ.Διώτης. Αν ο κ.Παπακωνσταντίνου λέει την αλήθεια, τότε η αλλοίωση έγινε από εδώ και μετά. Διαφορετικά, αν ο κ.Παπακωνσταντίνου αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του, τότε ο κ.Διώτης παρέλαβε ήδη αλλοιωμένη την λίστα.

Στη συνέχεια, με βάση όσα γνωρίζουμε, το στικάκι έμεινε ανενεργό στο γραφείο του νέου επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Τον Αύγουστο του 2011, ο κ.Παπακωνσταντίνου μετακινείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών πηγαίνει ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ.Διώτης τον ενημερώνει ότι έχει στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ με τους καταθέτες της HSBC. Παίρνει την απάντηση ότι επειδή είναι προιόν υποκλοπής δεν πρέπει να γίνει τίποτα. Η λίστα μένει για δεύτερη φορά ανενεργή στο στικάκι, το οποίο όμως πλέον περνάει στα χέρια του κ.Βενιζέλου ο οποίος την κρατάει ακόμα και όταν έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών. Επομένως, το τρίτο πρόσωπο που γνωρίζει το περιεχόμενο της λίστας είναι ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.,

Βενιζέλος: Εγώ έχω τη λίστα!

Περνάει ένας ολόκληρος χρόνος. Το Σεπτέμβριο του 2012, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση για την τύχη της λίστας. Και από εκεί και έπειτα ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Όλοι ψάχνονται, ο ένας δείχνει τον άλλον, ο κ. Παπακωνσταντίνου λέει ότι παρέδωσε το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ στον Διώτη και ξαφνικά ο κ.Βενιζέλος βγάζει μια ανακοίνωση όπου ενημερώνει ότι ο ίδιος έχει το στικάκι και το στέλνει στο Μαξίμου.

Βεβαίως εδώ υπάρχει το ερώτημα: για ποιο λόγο ο κ.Βενιζέλος πήρε μαζί του το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ, δηλαδή ένα δημόσιο έγγραφο με πιθανούς φοροφυγάδες, στο γραφείο του στο ΠΑΣΟΚ και δεν το παρέδωσε στον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, τον κ.Ζανιά, όταν αποχώρησε από το υπουργείο.

Υπαινιγμοί ΣΥΡΙΖΑ για Βενιζέλο - Παραίτηση Ραγκούση

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο κ. Βενιζέλος κατηγορείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε τη λίστα Λαγκάρντ στο συρτάρι του και προεκλογικά έκανε παιχνίδια. Οι υπαινιγμοί για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προκαλούν θύελλα και οδηγούν τον Γιάννη Ραγκούση στην παραίτηση από το κόμμα. Η κοινοβουλευτική ομάδα αμφισβητεί ευθέως τον κ. Βενιζέλο και το κλίμα επιδεινώνεται από την παρέμβαση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι ευθύνεται ο κ. Βενιζέλος για το γεγονός ότι η λίστα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Το θέμα φθάνει στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Πεπόνη και παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης με καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, απολογούμενος στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αφού πέφτει σε αντιφάσεις για το περιεχόμενο και τη χρήση της λίστας Λαγκάρντ, την οποία ...ξέχασε και την πήρε μαζί του φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών για την Ιπποκράτους, δηλώνει ότι το μόνο που θυμάται είναι ότι τα τρία πρώτα ονόματα φοροφυγάδων στη λίστα ανήκουν σε άτομα ...εβραϊκής καταγωγής!


Ο Παπακωνσταντίνου δεν ξέρει για το CD - Το Hot Doc δημοσιεύει ονόματα

Σε εκείνη τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, ο κ.Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι δεν έχει αλλοιώσει τη λίστα, ότι την παρέδωσε στο υπουργικό γραφείο για φύλαξη και έκτοτε χάθηκε δημιουργώντας σάλο: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν ξέρω που είναι το αρχικό CD» είπε. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει από τη Γαλλία να ξαναστείλει το CD με τη λίστα ώστε «να σταματήσει αυτή η σπέκουλα» εννοώντας τις υπόνοιες ότι ο ίδιος ή ο κ.Βενιζέλος αλλοίωσαν τη λίστα.

Στις 26 Οκτωβρίου το περιοδικό Hot Doc δημοσιεύει μια λίστα υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι όλα τα ονόματα που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ που έδωσε ο κ.Βενιζέλος στο Πρωθυπουργικό Γραφείο. Η λίστα εκείνη περιέχει 2059 ονόματα. Λείπουν -όπως φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα- τα ονόματα των τριών συγγενών του κ.Παπακωνσταντίνου (της ξαδέλφης του και των δύο συζύγων των εξαδέλφων του).

Ο Στασινόπουλος εμπλέκει τη Μαργαρίτα Παπανδρέου

Την 1η Δεκεμβρίου ξεσπά νέος σάλος με το όνομα του εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και της υπαλλήλου του Μαρίας Παντελή, που εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ ως κάτοχος λογαριασμού 550 εκατ. δολαρίων στην HSBC. Το θέμα περιπλέκεται όταν ο νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ, συμπατριώτης του Αντώνη Σαμαρά και πρώην έφορος Μεσσήνης, Στέλιος Στασινόπουλος καταθέτει στον Εισαγγελέα ότι «άκουσε» τον Διευθυντή Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΣΔΟΕ, Νίκο Λέκκα, και τον Διευθυντή Ειδικών Υποθέσεων, Ευάγγελο Καραμάνο, να λένε ότι η γυναίκα πίσω από τα 550 εκατ. δολάρια είναι η μητέρα του Γιώργου Παπανδρέου,  Μαργαρίτα Παπανδρέου.
Η Μαργαρίτα και ο Γιώργος Παπανδρέου απορρίπτουν τις κατηγορίες, και μιλούν για ψέματα και διαβολή από τα ΜΜΕ και τους εκδότες που πουλούν τη Δημοκρατία σε λαδωμένα φύλλα. Ο Στασινόπουλος επιμένει στην κατάθεσή του και δεν παραιτείται.

Η αυθεντική λίστα έχει συγγενείς του Παπακωνσταντίνου!

Στις αρχές Δεκεμβρίου η Ελλάδα ζητά επισήμως ξανά την αυθεντική λίστα και την παραλαμβάνει λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Η λίστα Λαγκάρντ σε μορφή CD φτάνει στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων, Πεπόνη και Μουζακίτη, οι οποίοι την ελέγχουν με τη βοήθεια των ειδικών του ΣΔΟΕ. Βγάζουν λαβράκι, καθώς η σύγκριση με το USB stick (που είχε περάσει από τα χέρια των κυρίων Παπακωνσταντίνου, Διώτη, Βενιζέλου) δείχνει ότι από το USB λείπουν τρία αρχεία. Όπως λένε «κάποιος έβαλε χέρι στην αυθεντική λίστα».

Ο έλεγχος και οι διασταυρώσεις με το Taxis οδηγούν σε μια απίστευτη αποκάλυψη που βγαίνει στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Τα ονόματα στα τρία αρχεία που λείπουν είναι συγγενείς του κ.Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για την εξαδέλφη του Ελένη, κόρη του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου (υπουργού Εξωτερικών των κυβερνήσεων Μητσοτάκη) και των συζύγων τόσο της ίδιας όσο και της αδελφής της Μαρίνας, Συμεών Σικιαρίδη και Ανδρέα Ρωσσώνη οι οποίοι σχετίζονται με τραπεζικό λογαριασμό ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων στο ελβετικό παράρτημα της HSBC. Τα έγγραφα του ΣΔΟΕ και οι καταθέσεις όσων έφεραν την αυθεντική λίστα από τη Γαλλία είναι συντριπτικά: η αρχική λίστα αλλοιώθηκε μέσα στην Ελλάδα. Όλοι κοιτούν τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι εξελίξεις λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας. Ο κ.Παπακωνσταντίνου αρνείται ότι αφαίρεσε ο ίδιος τα ονόματα των συγγενών του με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε λόγος να κάνει τέτοια λαθροχειρία, από τη στιγμή που η λίστα υπήρχε πάντα στα χέρια των γαλλικών αρχών: «Δεν θα έκανα τέτοια λαθροχειρία, μα θα έπαιρνα τέτοιο ρίσκο;» είπε την Παρασκευή ενώ σε συνέντευξή του την Κυριακή μιλάει για προσπάθεια να κατασκευαστεί η ενοχή του.

Την ίδια μέρα της αποκάλυψης για τους συγγενείς Παπακωνσταντίνου στην αυθεντική λίστα, ο κ.Βενιζέλος τον διαγράφει από το ΠΑΣΟΚ «δείχνοντάς» τον ως μόνο υπαίτιο για την αλλοίωση της λίστας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλει προνακριτική αλλά βάζει στο κάδρο και τον κ.Βενιζέλο. Ζητά να διερευνηθούν και οι δικές του ευθύνες για την απόκρυψη επί ένα χρόνο της λίστας. Το ΠΑΣΟΚ μιλά για παρέα Ραγκούση-Παπακωνσταντίνου που έχει ευθύνες για τη λίστα. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας νίπτουν τας χείρας τους και οι τρεις αρχηγοί της συγκυβέρνησης (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης) συμφωνούν να γίνει προανακριτική μόνο για τον Παπακωνσταντίνου.
Ο ίδιος ο πρώην υπουργός επιμένει να μιλάει για χοντροκομμένη σκευωρία και λέει ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «σπεύδει να αποδώσει ευθύνες» στον ίδιο. Ο Γιώργος Παπανδρέου -πρωθυπουργός όταν ήρθε η λίστα στην Ελλάδα την πρώτη φορά- δηλώνει απλώς ότι όλα πρέπει να βγουν στο φως. Κανείς δεν τον ρωτά για ποιο λόγο ως τότε πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτε για τη λίστα Λαγκάρντ... Ton Παπακωνσταντίνου όμως υπερασπίστηκε η αδελφή του Γιώργου Παπανδρέου Σοφία, λέγοντας ότι χωρίς στοιχεία δεν διαγράφεις κανέναν από το κόμμα του.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα γίνεται ξανά πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ. Δύο χρόνια μετά, η λίστα Λαγκάρντ με τους έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην HSBC δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο, ούτε μία περίπτωση φοροδιαφυγής δεν εντοπίστηκε ούτε ένα ευρώ δεν μπήκε στα κρατικά ταμεία...

Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...