Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Τι γίνεται με τη μικρή Μαρία;


Πού βρίσκεται σήμερα η μικρή που ξεσήκωσε το πανελλήνιο; Τι μέλλει γενέσθαι με την επιμέλειά της; Θα πάει στη Βουλγαρία ή θα μείνει στην Ελλάδα;


«Εμείς έχουμε προσωρινά την επιμέλεια της Μαρίας για έναν μήνα και σε δικαστήριο που γίνεται αυτές τις ημέρες θα αποφασισθεί αν θα κρατήσουμε την επιμέλειά της ώσπου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση» ξεκαθαρίζει ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, διευκρινίζοντας ότι η υπόθεση βρίσκεται στην Εισαγγελία Λάρισας, η οποία και θα αποφασίσει για την τύχη της ξανθομαλλούσας μικρής που αναστάτωσε το πανελλήνιο όταν βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα.


«Στην οικία δύο ημεδαπών, ενός 39χρονου και μιας 40χρονης, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι μαζί τους διέμενε ένα ανήλικο κορίτσι ηλικίας τεσσάρων ετών περίπου. Το κορίτσι έχει λευκή χροιά δέρματος, ξανθά μαλλιά και πράσινα μάτια, χαρακτηριστικά που διαφοροποιούνται πλήρως από αυτά των ανωτέρω που φέρονται ως γονείς του» ανέφερε η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Η Μαρία εισέβαλε - άθελά της βέβαια - δυναμικά στην επικαιρότητα, έγινε το πρόσωπο για το οποίο μιλούσαν όλοι: «Ο ξανθός άγγελος με τα πράσινα μάτια» βλέπαμε στους τίτλους των δημοσιευμάτων. Μια «παράταιρη» συνύπαρξη πυροδότησε σενάρια, φόβους, ανησυχίες και έρευνες για κυκλώματα απαγωγής παιδιών και παράνομης υιοθεσίας φέρνοντας ταυτόχρονα στο επίκεντρο της δημοσιότητας το κενό στον δημόσιο τομέα - συγκεκριμένα στο Ληξιαρχείο Αθηνών -, μια και οι φερόμενοι γονείς της μικρής κατάφεραν να υφαρπάξουν τη ληξιαρχική πράξη γέννησης και βάπτισής της.

Η υπόθεση βρέθηκε στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος όλων των ειδησεογραφικών μέσων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναμόχλευσε τις ελπίδες σε οικογένειες όπως του αναζητούμενου Μπεν Νίνταν και της μικρής Μαντλίν Μακάν. Λόγω μάλιστα αυτής της προβολής η Σάσα Ρούσεβα, η βιολογική μητέρα της - σύμφωνα με το τεστ DNA που έγινε - από το Νικολάεβο της Βουλγαρίας, την αναγνώρισε βλέποντάς τη στην τηλεόραση.

Ξαφνικά η μικρή - που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν ήταν ελληνόπουλο αλλά είχε καταγωγή από χώρα της Βόρειας Ευρώπης - μετατράπηκε στην τετράχρονη Ρομά από τη Βουλγαρία την οποία είχε εγκαταλείψει η βιολογική μητέρα της «επειδή δεν είχε χρήματα ούτε χαρτιά ταυτότητας», όπως δήλωσαν συγγενείς της στη Βουλγαρία. Την υπόθεση ανέλαβε η Εισαγγελία Ανηλίκων της Λάρισας. Και ξαφνικά τα φώτα της δημοσιότητας έσβησαν...

«Δεν έψαχνε κανέναν από το περιβάλλον της»
Σχεδόν έναν μήνα μετά η μικρή Μαρία φιλοξενείται σε ένα από τα σπίτια μέριμνας του Χαμόγελου του Παιδιού, οι εθελοντές και οι εργαζόμενοι του οποίου βρίσκονται στο πλευρό της από την πρώτη στιγμή.

«Καθημερινά αντιμετωπίζουμε κλήσεις για ένα παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο, για ένα παιδί που χρειάζεται τη βοήθειά μας. Και η περίπτωση της Μαρίας ήταν ακόμη μία κλήση ενός παιδιού που χρειάζεται μια ζεστή αγκαλιά» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Γιαννόπουλος, εξηγώντας πως η ομάδα του Χαμόγελου τη φρόντισε και της προσέφερε τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που χρειαζόταν τόσο στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν προληπτικά, όσο και στο σπίτι όπου φιλοξενείται.

Πολλοί αναρωτιούνται αν αναζητούσε τους φερόμενους ως γονείς του καθώς - αν και δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση - απ' ό,τι φαίνεται η μικρή Μαρία ζούσε από μωρό στον καταυλισμό στα Φάρσαλα. «Ζητούμε συγγνώμη από όλους εκείνους που έλεγαν ότι το παιδί αναζητούσε τους γονείς του. Οι νοσηλευτές και οι παιδοψυχίατροι ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή και έβλεπαν ένα παιδί να μη ζητάει κανέναν και να επικοινωνεί με τους ανθρώπους γύρω του. Είδαμε ένα παιδί που αναζητούσε την αλλαγή της βάρδιας όσων βρίσκονταν δίπλα του στο νοσοκομείο επειδή δεν γνώριζε αν θα ξανάρθουν» δηλώνει ο κ. Γιαννόπουλος συμπληρώνοντας: «Εκεί βλέπεις την ανάγκη του παιδιού να βρεθεί σε ένα σταθερό περιβάλλον».  Η μικρή είναι ένα ανεξάρτητο κοριτσάκι το οποίο γρήγορα εγκλιματίστηκε στο νέο της περιβάλλον, λέει ο κ. Γιαννόπουλος: «Είναι ένα παιδί ανεξάρτητο, που φοράει ό,τι θέλει, τρώει ό,τι θέλει· δεν μπορείς να της επιβάλεις κάτι. Γενικότερα τα παιδιά αυτά έχουν μάθει να επιβιώνουν ανεξάρτητα και σκληραγωγημένα. Είναι μαχητές της ζωής. Το πρώτο πράγμα που τη δελέασε ήταν τα παιχνίδια, η επαφή με τους νέους ανθρώπους και εξοικειώθηκε. Θέλησε να εξοικειωθεί αμέσως με τα υπόλοιπα παιδιά, επικοινωνεί με τους εθελοντές και στα ελληνικά καταλαβαίνει και μιλάει, αλλά και με τη βοήθεια των ειδικών που μιλάνε τη γλώσσα της μπορούμε και συνεννοούμαστε καλύτερα».

Πολλά τα σενάρια για την επιμέλεια
Από την ημέρα που το τεστ DNA έδειξε τη συγγενική σχέση της Μαρίας με τη Σάσα Ρούσεβα, τα σενάρια για το πού θα πάει η μικρή είναι πολλά. Η βιολογική μητέρα τη θέλει πίσω, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα, το ίδιο ζητάει και το ζευγάρι από τα Φάρσαλα, εικασίες θέλουν το παιδί να δίνεται για υιοθεσία στη Βουλγαρία και άλλα πολλά. Αυτή που θα αποφανθεί όμως είναι μόνο η Εισαγγελία Ανηλίκων της Λάρισας, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση. «Το Βήμα» έκανε προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τις εισαγγελικές αρχές της Λάρισας, επικοινωνία η οποία όμως κατέστη αδύνατη ως την ώρα που γραφόταν το κείμενο.

«Στα στάδια της διαδικασίας για την επιμέλεια του παιδιού οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν πρώτα την οικογένεια, μετά το ενδεχόμενο της υιοθεσίας, μετά κάποιον καλό χώρο και έπειτα οτιδήποτε άλλο. Αυτή είναι η πιο σωστή αντιμετώπιση όλων των παιδιών, όχι μόνο της Μαρίας, για να μην τραυματισθεί άλλο η ψυχή του παιδιού» εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος.

Το ενδεχόμενο ωστόσο επιστροφής της μικρής στη βιολογική της οικογένεια δεν θα αποτελεί το καλύτερο σενάριο καθώς οι όροι διαβίωσής τους στο Νικολάεβο δεν θεωρούνται και οι καλύτεροι. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια δημόσια Αρχή Κοινωνικής Υποστήριξης της Βουλγαρίας, τα ανήλικα παιδιά των Σάσα και Αθανάς Ρούσεφ έχουν εγκατασταθεί σε οικογένειες συγγενών «με τη συνδρομή και των δύο πλευρών», προκειμένου να μη δοθεί η επιμέλειά τους σε κοινωνικά ιδρύματα ή σε ανάδοχους γονείς. Ερευνα διενεργείται πάντως και για τα φερόμενα ως αδέλφια της Μαρίας από την οικογένεια με την οποία ζούσαν μαζί στον καταυλισμό των Φαρσάλων. Μια δύσκολη από όλες τις πλευρές υπόθεση...

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι διαδικασίες υιοθεσίας/αναδοχής θα γίνουν στην Ελλάδα καθώς εδώ τελέστηκαν οι παράνομες πράξεις. «Υπάρχουν τρεις-τέσσερις εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση. Ας αφήσουμε τις Αρχές, που ευτυχώς δεν λένε πολλά, να απαντήσουν τελικά» καταλήγει ο κ. Γιαννόπουλος.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 8 Νοεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...