Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Πέθανε ο Πάτρικ Λι Φέρμορ

Leigh Fermor and Moss pictured in German unifo...Image via WikipediaΠλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών, ο γνωστός φιλέλληνας συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας Πάτρικ Λι Φέρμορ έφυγε από τη ζωή σήμερα Παρασκευή, ειρηνικά και ήσυχα στο σπίτι που είχε χτίσει ο ίδιος στην αγαπημένη του Καρδαμύλη της Μάνης.

Τη βαθειά θλίψη της εξέφρασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για το θάνατο του συγγραφέα. Στο συλλυπητήριο μήνυμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «o Πάτρικ Λι Φέρμορ αγάπησε την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του.

Από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν συμμετείχε ενεργά στον αγώνα των ανταρτών στην Κρήτη κατά των Γερμανών κατακτητών, μέχρι σήμερα, που άφησε την τελευταία του πνοή, ο Φέρμορ δεν έπαψε ούτε στιγμή να εμπνέει και να συγκινεί με το συγγραφικό του ταλέντο, την ηθική του ακεραιότητα, την αγάπη του για τη ζωή, τους αγώνες του για τις ανθρωπιστικές αξίες.

Η Ελλάδα, η χώρα που ο ίδιος επέλεξε για να ζήσει και να δημιουργήσει, αποχαιρετά σήμερα ένα από τους πιο αξιόλογους πρεσβευτές του Πολιτισμού της σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η ζωή του
Περιπετειώδης, θα μπορούσε να πει κανείς και μυθιστορηματική, κύλησε η ζωή του φιλέλληνα συγγραφέα. Ταξίδια, μάχες, γενναιότητα, τιμές – τίποτε δεν έλειψε. Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ γεννήθηκε το 1915 και είναι αγγλικής και ιρλανδικής καταγωγής.

Υποκινημένος από την ασίγαστη περιέργειά του για τον κόσμο, θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτοχρονιά του 1935. Από εκεί θα περάσει στην Ελλάδα, θα μείνει στον Άθω και θα ταξιδέψει στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα μαθαίνοντας τα ήθη και τη γλώσσα της χώρας που έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα του.

Όταν κηρύχθηκε ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος επέστρεψε στην Αγγλία και κατατάχθηκε στην Ιρλανδική Φρουρά και στη συνέχεια, με την κατάρρευση του Αλβανικού μετώπου θα βρεθεί στην Κρήτη, όπου πολεμά με αυταπάρνηση. Η Ελλάδα θα τον κερδίσει.

Τιμήθηκε με το Παράσημο Διακεκριμένων Υπηρεσιών το 1944 και το Παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1943 και χρίστηκε Ιππότης από τη βασίλισσα της Αγγλίας. Το 1990 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.
Ο Βρετανός συγγραφέας ήταν πολύ φίλος με τον Γιώργο Σεφέρη και τον Γιώργο Κατσίμπαλη. Σημαντικότερα έργα του είναι τα εξής: «Μάνη», «Ρούμελη», «Τα βιολιά του Σεν Ζακ», «Μεταξύ των Δασών και των Ποταμών», «Ένας καιρός δώρων».
ΦΩΤΟ: Ο Πάτρικ με έναν συνάδελφό του ντυμένοι με γερμανικές στολές όταν συμμετείχαν ενργά στην απαγωγή του στρατηγού  Κράϊπε
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...