Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Από την Χιλή στην Ελλάδα, οι φιλοξενούμενοι μεταλλωρύχοι της ΕΛΜΙΝ & της ΑΝΕΚ LINES

Ολοκληρώθηκε το ταξίδι των Xιλιανών διασωθέντων μεταλλωρύχων που ήρθαν στην Ελλάδα φιλοξενούμενοι της ΕΛΜΙΝ και της ΑΝΕΚ LINES.

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2010, όταν ένα τραγικό ατύχημα στο ορυχείο Σαν Χοσέ της Χιλής πάγωσε την υφήλιο. 33 μεταλλωρύχοι, εγκλωβίζονται ζωντανοί 700 μέτρα κάτω από τη γη. Όλος ο κόσμος αγωνιά και προσεύχεται για κείνους. 70 μέρες μετά το θαύμα γίνεται: σώοι όλοι τους “επιστρέφουν” από το σκοτάδι στο φως.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, καλοκαίρι του 2011 και η χαρά κυριαρχεί για κείνους αλλά και για τους Έλληνες συναδέλφους τους, τους μεταλλωρύχους της ΕΛΜΙΝ, που τους υποδέχονται στην Ελλάδα τηρώντας την υπόσχεση- πρόσκληση που τους είχαν δώσει όσο ήταν παγιδευμένοι στο ορυχείο: Να τους κάνουν τα εισιτήρια προκειμένου να έρθουν από την μακρινή Χιλή και να γνωρίσουν την Ελλάδα.

Ξεφυλλίζοντας το “ταξιδιωτικό τους ημερολόγιο” στεκόμαστε στην:

1η Ιουνίου

Με την στήριξη της Διοίκησης της εταιρείας ΕΛΜΙΝ και του Πρόεδρου της κ. Γ. Σ.Βαρδινογιάννη αλλά και της ΑΝΕΚ LINES οι Χιλιανοί “ήρωες” αρχίζουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Ξεναγούνται στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος παραθέτει γεύμα προς τιμήν τους και επισκέπτονται την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης (1/6) επιβιβάζονται στο πλοίο “ΛΑΤΩ” της ΑΝΕΚ LINES με προορισμό τα Χανιά. Είναι η πρώτη φορά για τους περισσότερους που μπαίνουν σε πλοίο. Με τη βοήθεια του καπετάνιου και του πληρώματος ξεναγούνται από τις ...μηχανές ως τη γέφυρα και το χαίρονται σαν μικρά παιδιά.

2 Ιουνίου

Ώρες χαλάρωσης κατά την διάρκεια της ημέρας για τους Χιλιανούς και τις οικογένειες τους σε πολυτελές ξενοδοχείο των Χανίων. Και το βράδυ όλοι παρόντες στην εκδήλωση υποδοχής που προετοίμασε η ΑΝΕΚ LINES. Μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Χανίων χόρεψαν κρητικά και στην συνέχεια ντυμένοι με παραδοσιακές στολές της Χιλής ξεσήκωσαν τους φιλοξενούμενους στους δικούς τους χιλιάνικους ρυθμούς. Αναμνηστικά δώρα από την ΑΝΕΚ LINES και τους τοπικούς άρχοντες για να τους θυμίζουν τις ομορφιές της Κρήτης και χορός από ...όλους για ώρες πολλές.

3 Ιουνίου

Παρασκευή και η ξενάγηση ξεκινά από το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, τους Τάφους των Βενιζέλων και καταλήγει στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Το χθες με το σήμερα “παντρεύονται” στις εξορμήσεις τους.

4 Ιουνίου

Ιδιαίτερα συγκινημένοι και ανυπόμονοι όλοι περιμένουν την Σαββατιάτικη “εκδρομή”. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ξενάγηση στον Βάμο. Είναι η περιοχή από την οποία κατάγεται ο Μιχάλης Προεστάκης. Η εταιρεία του οποίου ανέλαβε και έφερε με απόλυτη επιτυχία σε πέρας τον απεγκλωβισμό τους. Στην γιγαντιαία αυτή προσπάθεια ο Μιχάλης είχε βοηθό του, τον 25χρονο ανιψιό του Ι. Προεστάκη, δημιουργό της “σωτήριας καψούλας” που λειτούργησε ως το “ασανσέρ” της διάσωσής τους.

5 Ιουνίου

Προτελευταία μέρα παραμονής τους στην Κρήτη και Κυριακάτικες ώρες χαλάρωσης περίμεναν τους φιλοξενούμενους στην διάσημη παραλία στα Φαλάσαρνα, οι οποίοι απόλαυσαν παράλληλα καλό φαγητό, κρητική μουσική και παραδοσιακούς χορούς.

6 Ιουνίου

Τελευταία μέρα των διακοπών στην Κρήτη και λίγο πριν φύγουν από τα Κεντρικά Γραφεία της ΑΝΕΚ LINES στα Χανιά ανέφεραν ότι :

“Το ότι είμαστε ζωντανοί είναι ευλογία Θεού. Ήμασταν 33 μεταλλωρύχοι θαμμένοι εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη και καταφέραμε να ζήσουμε. Μας έδωσε κουράγιο ο 34ος μεταλλωρύχος που ήταν ο Ιησούς Χριστός. Δεν χάσαμε την πίστη μας παρά τις τρομακτικές δυσκολίες. Ήμασταν ενωμένοι. Τώρα, μας προσκαλούν σε διάφορα μέρη της γης, ως παράδειγμα ζωής.”.

Το δικό τους “τρυφερό” ευχαριστώ στους ανθρώπους γύρω τους συχνά ήταν άλλοτε η σημαία της Χιλής με τις υπογραφές όλων των διασωθέντων και άλλοτε κάποιες “πέτρες”, από το ορυχείο του Σαν Χοσέ!

Λίγο πριν το τέλος του ταξιδιού τους ξεχωριστές ήταν οι στιγμές της ξενάγησής τους στα μεταλλεία της ΕΛΜΙΝ στην Οίτη, όπου αντάλλαξαν “απόψεις” με τους συνάδελφους τους μεταλλωρύχους.
Χαμογελαστοί, ευγενείς, χαρούμενοι ευχαρίστησαν & τις δύο εταιρείες (ΕΛΜΙΝ & ΑΝΕΚ LINES) για την οικονομική και οργανωτική υποστήριξη της φιλοξενίας τους στην Ελλάδα και αναχώρησαν για την Χιλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...