Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Φούσκωσαν 16 φορές το κόστος για πιο πολύ τσιμέντο στο Ελληνικό!


Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνουν οι δήμοι Ελληνικού, Αλίμου Αργυρούπολης και Γλυφάδας, εμμένοντας στην δημιουργία ενός ενιαίου μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό, που θα γίνει ολόκληρο πράσινο, χωρίς τη συνοδεία τσιμέντου που προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης και που φαίνεται να μην μεταβάλλεται ριζικά και από την νυν υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η υπουργός υπερασπίστηκε την ανάγκη να μην γίνει όλος ο χώρος πράσινο, προτείνοντας να «πρασινίσουν» μόνο 4.500 στρέμματα από τα περίπου 6.000 στρέμματα του πάρκου στα πρότυπα του Central Park. Διαφαίνεται μάλιστα ότι το Ελληνικό είναι από τα θέματα που δεν εντάσσονται στην «καυτή» ατζέντα της κ. Μπιρμπίλη και ελλείψει πόρων  μπορεί να περιμένει. 

Ωστόσο, οι θέσεις της υπουργού δεν ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιστημόνων του ΕΜΠ που έχουν μελετήσει το θέμα και υποστηρίζουν ότι το πάρκο στο Ελληνικό είναι η μόνη λύση που μπορεί να εξασφαλίσει 1,75 τ.μ πρασίνου ανά κάτοικο στο λεκανοπέδιο. 

16 φορές πάνω το κόστος!

Αποκαλυπτικά των κρυφών σχεδιασμών της προηγούμενης κυβέρνησης είναι τα σχέδια που αποκαλύπτει έρευνα της Επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή της σχολής αρχιτεκτόνων κ. Νίκο Μπελαβίλα. 

Όπως αναφέρει, το σχέδιο του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ που είχε παρουσιαστεί το 2007 ήταν ασύμφορο οικονομικά γιατί φούσκωσε το κόστος του μητροπολιτικού πάρκου για να δικαιολογήσει τη δόμηση 1.000 στρεμμάτων, προσθέτοντας στην περιοχή 1.325.000 τ.μ κτιρίων! Αυτό όμως ανέβαζε κατά 16 φορές το κόστος του έργου από το μέσο ευρωπαϊκό όρο για αντίστοιχα έργα αναπλάσεων πρώην αεροδρομίων ή κατασκευής πάρκων. 

Η μελέτη χαρακτηρίζει ως «δούρειο ίππο» τη διάσπαση του Ελληνικού και υποστηρίζει ότι αν ακολουθηθεί το μοντέλο των ευρωπαϊκών κρατών, το κόστος δημιουργίας του πάρκου θα είναι της τάξης των 5-10.000 ευρώ ανά στρέμμα και όχι 76.000 που όριζε η μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ. 

Οι δήμοι των νοτίων προαστίων εκτιμούν ότι στα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την περιοχή είναι:
-άμεση κατεδάφιση των περιφράξεων και άρση των καταπατήσεων και αυθαιρεσιών ώστε να αποδοθούν στους πολίτες 3.506 στρέμματα που αντιστοιχούν στο 56% του χώρου και να ξεκινήσουν οι φυτεύσεις.
-να εφαρμοστεί η νομοθεσία περί ακτών και περί λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και να ανακληθούν αποφάσεις που εξαιρούσαν διάφορες χρήσεις
-να ξεκινήσει η απόδοση των υπολοίπων τμημάτων του πάρκου που σήμερα ανήκουν σε φορείς όπως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ΥΠΑ, αρχής γενομένης από την 129 ΠΜ που δεν λειτουργεί  και να ξεκινήσει η σταδιακή αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού για την εισροή εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...