Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Εκτονώθηκε η ένταση στον Άγιο Παντελεήμονα

Ηρέμησε η κατάσταση στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας, όπου νωρίτερα σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια μεταξύ των συμμετεχόντων σε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο και κατοίκων της περιοχής.

ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, συνδικαλιστικοί φορείς, φοιτητικές και μαθητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια με κατεύθυνση τον Άγιο Παντελεήμονα, όπου επρόκειτο να γίνει συναυλία.

Αντιδρώντας στην κινητοποίηση, περίπου 200 άτομα, κάτοικοι της περιοχής, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Εκκλησίας με σκοπό να εμποδίσουν την τοποθέτηση της μικροφωνικής εγκατάστασης και της πραγματοποίησης της συναυλίας.

Τα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν όταν το σώμα της αντιρατσιστικής πορείας έκανε την εμφάνισή του στην οδό Αχαρνών, έξω από το υπό κατάληψη πρώην 2ο Γυμνάσιο («Villa Amalias»).

Αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την περιοχή μέχρι και το ύψος της οδού Δεριγνύ, προκειμένου να αποφύγουν τη συνάντηση της πορείας και της αντισυγκέντρωσης, αλλά και να εμποδίσουν την κάθοδο στην πλατεία ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου που έρχονταν από το κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Κάποιοι εκ των κατοίκων κινήθηκαν απειλητικά προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι κατάφεραν να τους απωθήσουν, κάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και χρήση δακρυγόνων στο ύψος της οδού Μαγνησίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδός Αχαρνών είχε γεμίσει τις προηγούμενες ημέρες με αφίσες και προκηρύξεις που ανέγραφαν συνθήματα εναντίον των λαθρομεταναστών.


Η παρουσία των αστυνομικών απέτρεψε το πέρασμα του συλλαλητηρίου προς την πλατεία και τελικά οι διαδηλωτές, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους αστυνομικούς, δέχθηκαν να αποχωρήσουν. Εν συνεχεία, η αστυνομία επεχείρησε να αδειάσει την πλατεία από τους κατοίκους και κυρίως από ακροδεξιά στοιχεία που φέρονταν να έχουν παρεισφρήσει στις τάξεις τους. Η κίνηση αυτή προκάλεσε νέα ένταση, με τα ΜΑΤ να κάνουν εκ νέου χρήση δακρυγόνων και πολλούς εκ των κατοίκων να μπαίνουν μέσα στην εκκλησία για να προστατευθούν.

Έπειτα από έντονες αψιμαχίες μεταξύ των ακροδεξιών (που έφτασαν στο σημείο να χρησιμοποιήσουν την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα ως ορμητήριο εναντίον των ΜΑΤ) και της αστυνομίας, τελικά οι πρώτοι αποχώρησαν, φωνάζοντας συνθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...