Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Μισθός 21.000 ευρώ στο Δημόσιο!

Ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωμόπουλος
Με μισθούς-μαμούθ αμείβονται τα μέλη της Διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με συνέπεια το ετήσιο μισθολογικό κόστος του Ταμείου να ξεπερνά τα 800.000 ευρώ!

Παράλληλα διάφοροι χρηματοπιστωτικοί και νομικοί σύμβουλοι έλαβαν 16,2 εκατ. ευρώ τη διετία 2010-2012 προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τις αποκρατικοποιήσεις όταν το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποιήθηκαν μόνο τρεις!

Την καταγγελία για το ΤΧΣ κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φεβρωνία Πατριανάκου, αναφέροντας ενδεικτικά πως για τον πρόεδρο του Ταμείου προβλέπεται να εισπράττει 294.000 ευρώ το 14μηνο, δηλαδή 21.000 - 22.000 ευρώ τον μήνα, για τον Α' αντιπρόεδρο οι μηνιαίες απολαβές φθάνουν τις 15.000 ευρώ, ενώ για τον Β' αντιπρόεδρο ο μισθός είναι 14.000 μηνιαίως.

Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν διέψευσε την καταγγελία, σπεύδοντας να δηλώσει ότι το θέμα των αμοιβών του ΔΣ του ΤΧΣ θα επανεξεταστεί με βάση τα νεότερα οικονομικά δεδομένα.
Πρόεδρος του ΤΧΣ έχει τοποθετηθεί ο Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, τέως υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον ΟΟΣΑ και είναι μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ. Α' αντιπρόεδρος διορίστηκε ο Χαράλαμπος Κύρκος με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΜΙΤ, ο οποίος εργαζόταν από το 2008 ως ανώτατος στέλεχος στην Ernst & Young με αντίστοιχη εργασιακή εμπειρία σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στη θέση του Β' Αντιπροέδρου τοποθετήθηκε ο Αναστάσιος Γάγαλης, ο οποίος έχει διδακτορικό δίπλωμα στην Οικονομετρία από το Πανεπιστήμιο του Rochester και τα τελευταία 19 χρόνια εργάζεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ έχει θητεύσει και στη διεύθυνση μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ. 
Αίσθηση προκάλεσε η έγγραφη απάντηση του κ. Σταϊκούρα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, την περίοδο από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012 οι αμοιβές σε χρηματοοικονομικούς, τεχνικούς και νομικούς συμβούλους, μαζί με τα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, την απασχόληση περίπου 20 ατόμων στο Ταμείο και τις δαπάνες ταξιδιών του Ταμείου φθάνουν γύρω τα 16,2 εκατ. ευρώ.
Από τα χρήματα αυτά ο κ. Σταϊκούρας διευκρινίζει πως τα 2,4 εκατ. ευρώ ήταν τα λειτουργικά έξοδα του ΤΑΙΠΕΔ το διάστημα Ιούλιος 2011- Μάρτιος 2012. Επιπρόσθετα για την ίδια περίοδο το σύνολο των αμοιβών και εξόδων που καταβλήθηκαν σε συμβούλους αξιοποίησης - χρηματοοικονομικούς, τεχνικούς, νομικούς - που προσλήφθηκαν από την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται στα 6,9 εκατ. ευρώ, ενώ για τα 20 άτομα που απασχολήθηκαν στο Ταμείο αυτό το διάστημα η αμοιβή τους έφθασε τα 285.000 ευρώ και για τα ταξίδια των στελεχών απαιτήθηκαν 79.000 ευρώ.
Στην ίδια απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2012 εντός της Ειδικής Γραμματείας Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων δαπανήθηκαν 870.000 ευρώ για τους μισθούς διαφόρων συμβούλων, για νομικές παροχές 165.436 ευρώ, ενώ άλλα 5.548.935 ευρώ δόθηκαν τη διετία Ιούνιος 2010 - Ιούνιος 2012 σε συμβούλους από τη Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.
Και όλα αυτά όταν το ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη διευκρίνιση του κ. Σταϊκούρα, τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του αξιοποίησε τρία περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου έναντι 1,4 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,2 δισ. ευρώ έχουν εισπραχθεί και αποδοθεί στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. 

Ρεπορτάζ Δημήτρης Τζάθας/ tanea.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...