Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Στο εδώλιο οι απαγωγείς του Μάριου Παπαγεωργίου

Στις 3 Φεβρουαρίου εννέα άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Β' Μεικτού Κακουργιοδικείου της Αθήνας για την απαγωγή και την εξαφάνιση του 26χρονου οπτομέτρη Μάριου Παπαγεωργίου τον Αύγουστο του 2012 στη Νέα Σμύρνη. 

 
Λίγες ημέρες μετά το αίσιο τέλος της απαγωγής του 55χρονου επιχειρηματία κ. Μανώλη Καραμολέγκου οι δικαστικές αρχές θα κληθούν να διερευνήσουν μία από τις τρεις αρπαγές - του 17χρονου Μαρσελίνο τον Μάρτιο του 1990 και του κρητικού επιχειρηματία Γ. Κυπριωτάκη στο Ηράκλειο οι άλλες δύο - που είχαν τραγικό τέλος.

Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι στην απαγωγή του Μ. Παπαγεωργίου η ΕΛ.ΑΣ. είχε ειδοποιηθεί πολλές ημέρες αργότερα για την εξαφάνισή του. Η οικογένεια είχε αναθέσει τις «έρευνες» σε έναν 73χρονο «φίλο» που δήλωνε πράκτορας της CIA και ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ο «εγκέφαλος» της απαγωγής.

Περίπου 18 μήνες μετά την εγκληματική επίθεση, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι ο 26χρονος δολοφονήθηκε από τις πρώτες ώρες της αρπαγής. Παραμένει άγνωστο ωστόσο τι απέγινε παρ' ότι η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του κυρίως στην περιοχή της Νέας Περάμου στην Αττική. Προ μερικών μηνών μάλιστα είχαν εντοπισθεί ίχνη αίματος που ανήκαν στον Μ. Παπαγεωργίου στο πορτμπαγκάζ του ΙΧ που οδηγούσε όταν έγινε στόχος αρπαγής. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν και άλλα ίχνη DNA, τα οποία όμως δεν ταυτοποιήθηκαν με κανέναν από τους δράστες.

Το χρονικό της απαγωγής
Στις 9 Αυγούστου 2012 ο 26χρονος αναχώρησε με το αυτοκίνητό του από το Διακοφτό Αχαΐας, όπου βρισκόταν με τη μητέρα του, για το Αίγιο. Τελικά το ΙΧ του εντοπίστηκε στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Είχε συναντήσει τον 72χρονο «οικογενειακό φίλο» Πέτρο Μιχαλεάκο, ο οποίος κατηγορείται ως οργανωτής της απαγωγής. Την επομένη ένας 57χρονος φίλος του Μιχαλεάκου τηλεφώνησε στη μητέρα του 26χρονου Μάριου αναφέροντας ότι έχουν απαγάγει τον γιο της και απαίτησε λύτρα 620.000 ευρώ προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο, απειλώντας παράλληλα για τη ζωή του. Οι «επαφές» των απαγωγέων με τη μητέρα συνεχίστηκαν μέχρι τις 17 Αυγούστου 2012 και από τότε ως σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα ίχνος ζωής του Μ. Παπαγεωργίου.

Οταν η μητέρα του ζητούσε να μιλήσει με το παιδί της, οι απαγωγείς τής έλεγαν: «Το παιδί σου πήγε να προσκυνήσει σε μοναστήρι» ή «Του έχουμε δώσει το τσιγαράκι του και είναι με μια πολύ όμορφη γυναίκα». Σε κάποια άλλη φάση ανέφεραν ότι «ο γιος σου φεύγει Αμερική...». Από τις έρευνες που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι ο Μ. Παπαγεωργίου εκείνο το βράδυ συνάντησε στη Νέα Σμύρνη τον Μιχαλεάκο και κατευθύνθηκε με το ΙΧ του - άγνωστο κάτω από ποια κατάσταση - προς την περιοχή της Νέας Περάμου.

Στις 16 Οκτωβρίου συνελήφθησαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που ευθύνεται για την απαγωγή αλλά και για απόπειρα - σε δεύτερη φάση - ληστείας της μητέρας του η οποία είχε συγκεντρώσει μεγάλο ποσό για τα λύτρα.
Μερικούς μήνες αργότερα κατηγορήθηκε για την ίδια υπόθεση και η σύζυγος του Π. Μιχαλεάκου ότι είχε συμμετοχή στο σχέδιο.

Ο «φίλος» ήταν ο εγκέφαλος
Το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών στράφηκε στον Π. Μιχαλεάκο που ήταν παλιότερα οδηγός στην αμερικανική βάση και οδηγός ταξί. Δήλωνε παντού ότι είχε «υψηλές γνωριμίες» στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Ο 72χρονος, που αρνείται να πει οτιδήποτε διευκρινιστικό για την απαγωγή, είχε στενούς δεσμούς με την οικογένεια, η οποία του έδειχνε αμέριστη εμπιστοσύνη.

Ο Π. Μιχαλεάκος - οι δύο γιοι του είναι αστυνομικοί και εξετάστηκαν ενδελεχώς για την υπόθεση χωρίς να κατηγορηθούν - είχε σειρά γνωριμιών αλλά και συγγενικών σχέσεων με πρώην ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και με πολιτικά πρόσωπα. Φέρεται ακόμη να είχε επαφές με άτομα που είχαν κατηγορηθεί για εγκληματικές πράξεις ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι συμμετείχε σε κύκλωμα τοκογλυφίας. Επιπλέον είχε διαρκείς σχέσεις με πολλούς εμπόρους αυτοκινήτων λόγω του «πάθους» του με τα ΙΧ. Μάλιστα με τέτοιους - είναι ήδη κατηγορούμενοι - σχεδίασε τη ληστεία σε βάρος της μητέρας του νεαρού.

Στο πλαίσιο δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης εξετάστηκε και ο ρόλος μιας νεαρής υπαλλήλου τραπέζης που είχε προσωπική γνωριμία αλλά και πολλές τηλεφωνικές επαφές με τον άτυχο Μάριο λίγες ώρες πριν από την εξαφάνισή του, χωρίς όμως η μαρτυρία της να βοηθήσει...

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι οι δύο-τρεις συνεργοί του Π. Μιχαλεάκου στην απαγωγή και πιθανόν στη δολοφονία δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οπως λένε, «αντίθετα με ό,τι έχει αναφερθεί ως σήμερα, είναι πιθανόν να υπάρχουν πρόσωπα στα οποία δεν έχει εστιασθεί το ενδιαφέρον των δικαστικών αρχών και τον ρόλο τους κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό ο οργανωτής της απαγωγής».

Νομικοί επισήμαναν ότι η μη ανεύρεση του Μάριου Παπαγεωργίου δεν αλλάζει την κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος των εμπλεκομένων. Και αυτό διότι στις προηγούμενες περιπτώσεις εξαφάνισης του επιχειρηματία Θανάση Κοροπιώτη (το 2003), του μικρού Αλεξ στη Βέροια (το 2006) αλλά και τεσσάρων θυμάτων του Θεόφιλου Σεχίδη στη Θάσο το 1996 οι δράστες τιμωρήθηκαν με ισόβια χωρίς ελαφρυντικά, παρ' ότι οι σοροί δεν εντοπίστηκαν. Ενα δεδομένο που ίσως οδηγήσει σε αποκαλύψεις στην επερχόμενη δικαστική διαδικασία...

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 17 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...