Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Επεισόδια και δακρυγόνα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Έφοδος της αστυνομίας «έσπασε» την πορεία λίγο μετά τις έξι στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης κατά διαδηλωτών. Προηγήθηκε ρίψη φωτοβολίδων αλλά και πετροπόλεμος. Πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αστυνομικοί επιτέθηκαν κατά διαδηλωτών.

Με συνθήματα κατά του ΔΝΤ και κάτω από τη δυνατή βροχή χιλιάδες διαδηλωτές δίνουν το παρών στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Η αιματοβαμμένη σημαία τέθηκε στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα από το Πολυτεχνείο. Κλειστοί είναι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.

Οι πύλες του Ιδρύματος έκλεισαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Στο επίκαιρο μήνυμα της εξέγερσης αναφέρθηκαν, στις ομιλίες τους, η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τόνια Μοροπούλου, ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργος Χαρβαλιάς και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 Ν. Τριανταφύλλου.

"Σήμερα, 37 χρόνια μετά, τα αιτήματα του Νοέμβρη του 1973 παραμένουν εμβλητικά και σύγχρονα", τόνισε στην ομιλία της η κ. Μοροπούλου.

"Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι συνδεδεμένη με τους σημερινούς αγώνες και διεκδικήσεις", ανέφερε ο κ.Χαρβαλιάς, ενώ ο κ. Τριανταφύλλου σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί και σήμερα σημείο αναφοράς και έμπνευσης. Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών από τα μέλη του Προεδρείου του ΣΦΕΑ που ανάγνωσαν τα ονόματα των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Η εκδήλωση της Επιτροπής Εορτασμού ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξης της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.

Εκατοντάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας, προσήλθαν στο χώρο του Πολυτεχνείου για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Κατάθεση στεφάνων

Φόρο τιμής με τρία κόκκινα γαρύφαλλα απότισε, νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στο μήνυμά του για την επέτειο κάλεσε τη νεολαία "να πάρει στα χέρια της την επανάσταση του αυτονόητου, την υπόθεση των μεγάλων αλλαγών που απαιτούνται".

"Η γενιά μας πάλεψε για να απελευθερωθούμε από μια ξενόφερτη χούντα, για ψωμί, παιδεία, ελευθερία", δήλωσε ο πρωθυπουργός. "Σήμερα, καλούμαστε την ελευθερία μας να την μετατρέψουμε σε δημιουργική πρωτοβουλία, φαντασία, καινοτομία".

Αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος κατέθεσε στεφάνι, ως επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχαν η αντιπρόεδρος της Βουλής Ρ. Ζήση, καθώς και οι βουλευτές Β. Εξαρχος, Αικ. Περλεπέ, Παναγιώτης Κουρουμπλής Χρήστος Μαγκούφης, Εμ. Στρατάκης, Ηλ. Θεοδωρίδης, Ευστ. Κουσουρνάς, Ευγ. Τσουμάνη-Σπέντζα, Μιχ. Κριτσωτάκης, Αθ. Λεβέντης, Ιω. Δημαράς και ο γ.γ. της Βουλής Αθ. Παπαϊωάννου.

Στεφάνι κατέθεσε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή δεν είναι μέρα μνήμης, αλλά συλλογικού αναστοχασμού και εγρήγορσης.

"Το μήνυμα του Νοέμβρη [...] μας δείχνει ότι οι αγώνες του λαού μπορούν να τα ανατρέψουν όλα", ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα να μη χρειαστεί μια επταετία για να σπάσει ο "γύψος" του μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...