Ήταν 11 Απριλίου του 2008 όταν στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΕΒΑΘ αποφασίστηκε και τυπικά πλέον το «λουκέτο» στην εταιρεία. Παρά τις «τονωτικές ενέσεις» των 34 εκ. ευρώ που δόθηκαν στην εταιρεία από την μεγαλομέτοχο ΑΤΕ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου η ΣΕΒΑΘ δεν μπόρεσε ν’ ορθοποδήσει και ένα ιστορικό εργοστάσιο που έθρεψε τρεις γενιές εργαζομένων και έδωσε εισόδημα στους αγρότες του νομού μας μεταβλήθηκε σε κουφάρι και παραμένει στα αζήτητα! Όμως τα ερωτηματικά της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με το «Ποιος, ποιοι και τι έφταιξε» αλλά και «Που πήγαν τα λεφτά της ΑΤΕ;» παραμένουν, τίθενται αμείλικτα σε οποιαδήποτε αναφορά αλλά μέχρι στιγμής παραμένουν αναπάντητα.
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009, ΣΕΒΑΘ: Χρήζει εισαγγελικής διερεύνησης (απόσπασμα από ρεπορτάζ του «Ε» στην πρώτη συνέντευξη του Σωκράτη Ξυνίδη την Ξάνθη ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ)
«Ξεκάθαρος ήταν ο κ. Ξυνίδης σ’ ότι αφορά το θέμα των χρημάτων της ΑΤΕ προς τη ΣΕΒΑΘ που τέθηκε προεκλογικά από τη Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ε» τόνισε: «… αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας να ξέρει το ποσό που δόθηκε στη ΣΕΒΑΘ, πού πήγε στο βαθμό που μπορεί να ξεκαθαριστεί γιατί αν δεν μπορεί κι αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί κι αυτό αφορά Εισαγγελέα, χρήζει διερεύνησης. Όταν υπάρξουν διοικήσεις εκεί που πρέπει να υπάρξουν, θα το δούμε. Δεν υπήρξε απάντηση στην ερώτηση πού πήγαν αυτά τα χρήματα. Αυτοί που είχαν ευθύνη της ΣΕΒΑΘ και διαχειρίστηκαν αυτά τα χρήματα έχουν την πολιτική ευθύνη ν’ απαντήσουν».
7 Μαρτίου 2010: Ο Σωκράτης Ξυνίδης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά
Πέρασε το κατώφλι της εισαγγελίας Ξάνθης ο Σωκράτης Ξυνίδης σχεδόν ένα χρόνο πριν, καταθέτοντας Μηνυτήρια Αναφορά προκειμένου μέσω της εισαγγελικής διερεύνησης και στο όνομα της διαφάνειας να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν αναφορικά με τη διαχείριση των χρημάτων της ΑΤΕ που δόθηκαν στη ΣΕΒΑΘ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου: «Το μαχαίρι θα μπει στο κόκαλο. Η κοινωνία της Ξάνθης, ο κάθε φορολογούμενος πολίτης δικαιούται να μάθει τι γίνανε τα λεφτά. Η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης…», επισημαίνει ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας Όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εξέλιξη γύρω από το θέμα παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» αναζητήθηκαν στοιχεία όμως αντ’ αυτών βρέθηκαν κατεστραμμένοι σκληροί δίσκοι! Κι ως προς αυτό ήταν ενήμεροι στην ΑΤΕ.
Η ΑΤΕ είχε τη διαχείριση των χρημάτων, διατείνεται ο Γιάννης Ράπτης
«Απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο», υπονοεί ο κ. Γιάννης Ράπτης που ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της ΣΕΒΑΘ την τετραετία 2004 – 2008 δηλώνοντας: «Εμείς δεν είχαμε καμιά σχέση με τα χρήματα…Τη διαχείριση όλη την είχε η ΑΤΕ μέσω του υποκαταστήματος της στην Ξάνθη. Δίναμε τα παραστατικά και η ΑΤΕ έκανε τις πληρωμές των υποχρεώσεων μας…Όσο για τους σκληρούς δίσκους αυτά είναι ανοησίες…εγώ τα άφησα όλα κανονικά. Η ΣΕΒΑΘ έκλεισε γιατί είχε μεγάλο κοστολόγιο παραγωγής. Έφταιξε επίσης και η διεθνής συγκυρία με τον κινέζικο τοματοπολτό που δεν μπορούσαμε ν’ ανταγωνιστούμε. Παρότι βοήθησε πολύ και ο κ. Κοντός και ο κ. Μηλιάκος δεν γινόταν τίποτε»! Απ’ την πλευρά του ο κ. Κοντός αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στο «Ε», για το θέμα αυτό παρότι ο ίδιος είχε εμπλοκή με την έγκριση της χρηματοδότησης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
piazzadelpopolo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!