Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Αντί ανάκαμψης, πιο πολύ βαθαίνει η κρίση μετά το καλοκαίρι

Σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση θα βυθιστεί η ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες, αφού τα νέα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο, διαμορφώνουν ένα ζοφερό φθινόπωρο τόσο για επιχειρηματίες, όσο κυρίως για καταναλωτές, μισθωτούς και συνταξιούχους.Μπορεί η Κυβέρνηση να διατυμπανίζει τα πρόσκαιρα θετικά σχόλια των ελεγκτών της Τρόικας, των ξένων αναλυτών και την εξασφάλιση της δεύτερης δόσης του δανείου, όμως για τα μέτρα που έρχονται από Σεπτέμβρη κιόλας τηρεί… σιγήν ιχθύος.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Τα… μαντάτα μόνο ευχάριστα δεν είναι για τους Δημοσίους Υπαλλήλους, αφού οι μειώσεις μισθών σε πολλές κατηγορίες και σ’ όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους, θα αγγίξουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 20%! Οι ρυθμίσεις είναι απόρροια του ενιαίου μισθολογίου που θα εφαρμοστεί από το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ενώ θα καταργηθεί πλήθος επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ άλλα, ενώ οι υπερωρίες, θα μειωθούν κατά 10%!

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ Δ.Ε.Η.
Παράλληλα, πρωτόγνωρες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα πραγματοποιήσει η Δ.Ε.Η. από τον Σεπτέμβριο. Προβλέπονται αισθητές αυξήσεις στη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών, τους αγρότες, τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, εκτός από τους εμπορικούς καταναλωτές και τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, για τις οποίες θα ισχύσει ειδικό φθηνό τιμολόγιο.Αιτία για τις αυξήσεις είναι ο «εξορθολογισμός» των τιμολογίων, που προβλέπει το Μνημόνιο. Όπως σημειώνουν πηγές, οι τιμές του ρεύματος αναμένεται να εκτοξευτούν ως το 2013 σε επίπεδα τουλάχιστον 40%-50% πάνω από τις σημερινές!

ΤΑ ΑΓΑΘΑ

Σημαντικές θα είναι και οι ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά τους επόμενους μήνες. Βάσει των μέτρων του Μνημονίου, από την 1η Ιανουαρίου 2011 σειρά προϊόντων θα μεταπηδήσει από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%, κάτι που θα κάνει ακόμη πιο ακριβό το καλάθι της νοικοκυράς!Βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ τους τελευταίους μήνες, όπου σημειώθηκαν διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ, ανατίμησαν τα προϊόντα τους έως και 19%.Λόγω της ακρίβειας και πολλοί Ηπειρώτες έχουν πλέον στραφεί στα φθηνότερα προϊόντα, όπως αυτά της ιδιωτικής ετικέτας, αλλά και στη μείωση της κατανάλωσης.

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ…
«Μαχαίρι», όμως, αναμένεται ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, τα οποία στο εξής θα δίνονται με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης! «Οι Κυβερνώντας δεν μας διευκρινίζουν ποια είναι αυτά τα μέσα!».Πάντως, εκτιμήσεις κάνουν λόγο, ότι ένας στους δύο ανέργους που βρίσκεται στις λίστες του ΟΑΕΔ θα βγει από αυτές.Και η συγκεκριμένη περικοπή προβλέπεται ως όρος στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η Κυβέρνηση με την Τρόικα, ενώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.Σήμερα 184.709 άνεργοι παίρνουν ο καθένας 454,25 ευρώ το μήνα από τον ΟΑΕΔ ως επίδομα.

ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!
Στο μεταξύ, εκτίναξη της ανεργίας προβλέπεται για το 2011. Οι εκτιμήσεις ανώτατων Κυβερνητικών στελεχών κάνουν λόγο για ποσοστά - ρεκόρ 20% από το επόμενο έτος.Με τη λήξη της τουριστικής περιόδου αναμένεται νέα σημαντική αύξηση του ποσοστού των ανέργων και όπως σημειώνουν συνδικαλιστικοί φορείς δεν αποκλείεται η ανεργία να φθάσει ως το τέλος του έτους ακόμη και το 15%.

ΔΑΝΕΙΑ Ο.Ε.Κ.
Και μέσα σε όλα αυτά, φρενάρει τα σχέδια πολλών Ηπειρωτών η απόφαση του Υπουργού Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδου να παγώσουν τα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για το 2010.Υπενθυμίζεται, ότι έχει ανασταλεί η εφαρμογή όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων του οργανισμού για έξι μήνες ενώ οι δικαιούχοι με εγκεκριμένα δάνεια από το 2009 ή 2010 θα ικανοποιηθούν σε μικρό ποσοστό!

ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Σημαντικά προβλήματα στην δανειοδότηση όμως έχουν και πολλές μικροεπιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών για τα επόμενα δυο χρόνια πολλές επιχειρήσεις θα αποδεκατισθούν, κυρίως λόγω της άκαρπης προσπάθειάς τους να δανειστούν, για να εξασφαλίσουν ρευστότητα.Πρόσφατη έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως τέσσερις στους δέκα μικρούς επιχειρηματίες, έως τώρα, έχουν απευθυνθεί σε τράπεζες ζητώντας δάνεια, αλλά μονάχα ένας στους πέντε έλαβε την πίστωση που ζήτησε!Χαρακτηριστικό, τέλος, παράδειγμα είναι το Ταμείο Ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (το ΤΕΜΠΜΕ). Τα προγράμματα χορήγησης δανείων με κρατικές εγγυήσεις ναυάγησαν, με αποτέλεσμα να έχουν χορηγηθεί λιγότερα από 200 δάνεια σε όλη την Ελλάδα, ύψους μόνο 12 εκ. ευρώ.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...