Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η κακοκαιρία παρέλυσε τη χώρα

Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν όλη τη χώρα με τα προβλήματα να έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να επιδεινωθεί από το βράδυ της Τετάρτης και να συνεχιστεί μέχρι και νωρίς της Παρασκευής.
Ήδη αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου έχουν σημάνει συναγερμό με τη Πυροσβεστική να δέχεται κλήσεις για άντληση υδάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Νοσοκομείο Σωτηρία στην οδό Μεσογείων έχει πλημμυρίσει.
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Ελευσίνα και την Ηλιούπολη από όπου έχουν γίνει δεκάδες κλήσεις για πλημμύρες σε υπόγεια ενώ και μέσα στο νοσοκομείο Σωτηρία πλημμύρισε ένα υπόγειο και γίνεται άντληση των υδάτων από συνεργείο της Πυροσβεστικής.
Επίσης στο γήπεδο του Αιγάλεω αναβλήθηκε ο αγώνας Ηλιούπολη-Ολυμπιακός για το κύπελο Ελλάδος, ενώ στην οδό Αθηνάς 49 ξέσπασε πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα σε ισόγειο υποκατάστημα του ΟΤΕ, η οποία αντιμετωπίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με την Τροχαία, κυκλοφοριακές δυσχέρειες εξαιτίας της βροχής εμφανίζονται στην Κατεχάκη στο ρεύμα προς Ηλιούπολη, στη Βουλιαγμένης πριν την Εθνάρχου Μακαρίου, στην Κηφισού κοντά στο σταθμό των ΚΤΕΛ και στην Αθηνών - Κορίνθου από πλατεία Καραϊσκάκη μέχρι το Αιγάλεω.
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Πειραιώς όπου νωρίτερα είχε κλείσει  στα δύο ρεύματα, από την οδό Χαμοστέρνας έως την Πέτρου Ράλλη, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων.
Παράλληλα και η Θεσσαλονίκη έχει πνιγεί από τις ισχυρές βροχοπτώσεις με το Κεντρικό Λιμεναρχείο να έχει εκδόσει έκτακτο δελτίο με το οποίο ενημερώνει ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να επικρατήσουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία και  στο βόρειο Αιγαίο.
Σοβαρά προβλήματα από τις καταρρακτώδεις βροχές αντιμετωπίζει σήμερα και ο νομός Ηλείας με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε απέραντα ποτάμια. Μάλιστα, στο Βαρθολομιό, τμήμα του τοπικού ποταμού Πηνειού υπερχείλισε και τα νερά έφτασαν στα πρώτα σπίτια, ενώ ένας οδηγός αυτοκινήτου εγκλωβίστηκε από τα ορμητικά νερά, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της πυροσβεστικής για τη διάσωσή του.
Τα ισχυρά φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα βαθμιαία θα εξασθενίσουν και την Πέμπτη  θα περιοριστούν σταδιακά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και θα εξασθενίσουν. Ιδιαίτερα για την Αττική καταιγίδες, πιθανώς ισχυρές προβλέπονται το μεσημέρι.
Παράλληλα, από το βράδυ της Τέταρτης θα επικρατήσουν βορείων διευθύνσεων άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, 8 μποφόρ θα επικρατήσουν και στο υπόλοιπο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, ενώ σε ορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας δεν αποκλείεται να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το διήμερο αυτό και τους συστήνει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
*Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
*Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους στις ανωτέρω περιοχές.
*Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
*Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
Η Τροχαία συμβουλεύει: Τι μπορώ να κάνω αν χρειαστεί να μετακινηθώ οδηγώντας σε περίπτωση κακοκαιρίας με αυτοκίνητο; 
 * Να φροντίσω το όχημά μου να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
 * Να χρησιμοποιώ πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κλπ.).
 * Να φορώ πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
 * Να ενημερώνομαι για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσω.
 * Να ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.
 * Να φροντίζω ώστε να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο με αρκετά καύσιμα.
 * Να μειώνω ταχύτητα και να αφήνω αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορώ να σταματήσω με ασφάλεια.
 * Να μη φρενάρω απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπώ της πορείας μου. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργώ και όταν πρόκειται να επιταχύνω ή να στρίψω.
* Να έχω αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνομαι πιο εύκολα αντιληπτός, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
* Να διατηρώ τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός μου πάντα καθαρούς.
* Να οδηγώ με χαμηλή ταχύτητα για να έχω τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός μου.
* Να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν διασχίζω γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
* Αν οδηγώ σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγω τους χιονισμένους χωματόδρομους.
* Να έχω στο νου μου ότι ενδεχομένως χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσω το όχημά μου όταν οδηγώ σε παγωμένο δρόμο.

Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά μου:
* Να μην προσπαθήσω να «γκαζώσω» για να απεγκλωβιστώ, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
* Να μετακινήσω δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξω το χιόνι από τους τροχούς.
* Να ειδοποιήσω αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
* Να παραμείνω στο αυτοκίνητό μου και να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι.

Σε περίπτωση που αποκλειστώ:
* Παραμένω στο αυτοκίνητό μου και φροντίζω να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.
* Τοποθετώ στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό μου από τις διασωστικές ομάδες.
* Εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...