Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Αποχώρησαν από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης οι συμβασιούχοι

Μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα αποχώρησαν από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης οι έκτακτοι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού που είχαν αναρτήσει πανό με τίτλο «Όχι στις απολύσεις», πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη του μνημείου.

«Το ‘ΟΧΙ’ αποκτά και μια ουσιαστική σημασία πλέον. Δεν μπορεί άνθρωποι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να απολύονται εν μία νυκτί», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτων Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, Νίκος Χασομέρης, ο οποίος κατήγγειλε την ηγεσία του υπουργείου για αδιαφορία.

Σε ερώτηση για τις συνέπειες τέτοιου είδους κινητοποιήσεων στη δημόσια εικόνα της χώρας, ο κ. Χασομέρης, απάντησε ότι «τα μάρμαρα από μόνα τους δεν λένε τίποτα. Κάποιοι άνθρωποι τα αναδεικνύουν. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να δουλέψει αυτό το μνημείο».

Η ομάδα των συμβασιούχων που ανάρτησε το πανό, εισήλθε στον Ιερό Βράχο από την παράπλευρη είσοδο, περίπου στις 10 το πρωί, χωρίς να γίνει αντιληπτή από τις αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούν τον χώρο.

Η είσοδος του μνημείου παρέμεινε ανοικτή, χωρίς να σημειωθεί ένταση.

«Έλλειψη σεβασμού»

Το Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε άμεσα την παρέμβαση εισαγγελέα και σε ανακοίνωση καταδικάζει την πρωτοφανή κίνηση ολιγάριθμων συμβασιούχων να ανέβουν στα Προπύλαια και να αναρτήσουν πανό, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του μνημείου.

Επιπλέον, καταλογίζει σε όσους συμμετείχαν στην κινητοποίηση, παντελή έλλειψη σεβασμού στην ιστορία και τους συμβολισμούς του μνημείου, αλλά και στις προσπάθειες και τους κόπους των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια.

Όσον αφορά στα αιτήματά τους, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τα εξής:

1. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εξασφάλισε την καταβολή των δεδουλευμένων με ειδική νομοθετική ρύθμιση, σε αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία που είχε περιοριστεί σε εμπαιγμούς και όχι σε λύσεις - γεγονός που οι συμβασιούχοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Η καταβολή των δεδουλευμένων βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα ολοκληρωθεί. Ήδη όλα τα απαραίτητα χρήματα βρίσκονται στην περιφέρεια και προχωρά με γοργούς ρυθμούς η καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ και στην Αθήνα έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή.

2. Για τη ρύθμιση του 24μηνου, είναι γνωστό ότι το θέμα θα ρυθμιστεί κεντρικά από την κυβέρνηση και με ειδική αναφορά σε κάθε κατηγορία ειδικοτήτων στο σύνολο του δημόσιου τομέα.

3. Όσον αφορά στο αίτημα των συμβασιούχων για μονιμοποίηση, υπενθυμίζεται πως αυτό αντιβαίνει την ισχύουσα νομοθεσία.

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από την πρώτη στιγμή, και μετά από σειρά συναντήσεων με εκπρόσωπους των συμβασιούχων, έδωσε τις παραπάνω σαφείς απαντήσεις. Οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και άσκησης πιέσεων που γίνεται μέσα από την εκμετάλλευση των μνημείων μας και την αμαύρωση της εικόνας της χώρας διεθνώς, κρίνεται από την κοινή γνώμη.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν

Οι συμβασιούχοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων είναι η ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου αλλά και η καταβολή των δεδουλευμένων 20 έως 22 μηνών.

Την Παρασκευή στις 2 μετά το μεσημέρι τα μέλη του Συλλόγου Συμβασιούχων θα συναντηθούν στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων. skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...