Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Η έρευνα για τα 7.000.000 ύποπτα δολάρια

Υποπτες περιπτώσεις διακίνησης χρήματος στην Ελλάδα (περίπου 7.000.000 δολαρίων) από άγνωστες πηγές στην Ελβετία, μέσω off shore εταιρειών, διαπιστώνουν οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και ζητούν δικαστική συνδρομή για άνοιγμα του επίμαχου τροφοδότη λογαρισμού.
Παράλληλα συνεχίζουν τις προσπάθειες για την αποκάλυψη των κινήσεων των λογαριασμών άλλων οκτώ εμπλεκόμενων εταιρειών, σε Ελβετία, Ιταλία και Κύπρο.
Αν και από τα μέχρι τώρα ευρήματα δεν προκύπτει, ευθέως, ροή μαύρου πολιτικού χρήματος, εν τούτοις υπάρχουν «σκοτεινά σημεία» που πρέπει να διευκρινισθούν από τη δικαστική έρευνα.

Ενα από αυτά αφορά τη μεταφορά 7.000.000 δολαρίων προς την off shore εταιρεία Torcaso, η οποία είχε δοσοληψίες για ακίνητα με τη Μονή Βατοπεδίου.
Σύμφωνα με την έκθεση τρία ακίνητα στην Αθήνα (επί των οδών Κηφισίας 7, Κεφαλληνίας 45 και Κομνά Τράκα, και Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33), αγοράστηκαν το 1999 με κεφάλαια που προέρχονται από τραπεζικούς λογαριασμούς άγνωστου δικαιούχου στην Ελβετία. Συγκεκριμένα το τετράμηνο 1-11-1999 έως 7-3-2000 μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα μέσω Κύπρου, από λογαριασμό στη Morgan Stanley της Ζυρίχης, 6.700.000 δολάρια. Οι κυπριακές αρχές δεν έστειλαν παραστατικά με στοιχεία του αποστολέα.
Οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζουν ότι η αρχική προέλευση των κεφαλαίων μπορεί να διαπιστωθεί αν ζητηθούν, μέσω δικαστικής συνδρομής, από τις ελβετικές αρχές τα στοιχεία του δικαιούχου του τροφοδότη λογαριασμού της Torcaso. Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το ακίνητο της Αρεοπαγίτου κατέληξε πριν λίγους μήνες στον Ακη Τσοχατζόπουλο.
Επιταγή της Τράπεζας Κύπρου 300 εκατ. δρχ. (κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ), που εισπράχθηκε από τον Ν. Αντωνόπουλο (πωλητή), εξοφλήθηκε από την Torcaso το 1991, ως μέρος του τιμήματος για την αγορά. Το 2001 το ακίνητο πωλήθηκε στην εταιρεία Nobilis International αντί 136 εκατ. δρχ. (399.120 ευρώ).
Οπως αναφέρεται στην έκθεση, το «τίμημα της πώλησης δεν φαίνεται να πιστώθηκε σε οποιονδήποτε από τους προαναφερθέντες λογαριασμούς της Torcaso στην Ελλάδα ή στην Κύπρο». «Συνεπώς», συμπληρώνεται, «δεν μπορεί να διαπιστωθεί εάν πράγματι καταβλήθηκε το αναφερόμενο στο συμβόλαιο ως καταβληθέν τίμημα».
Σύμφωνα με στοιχεία της Κυπριακής Αρχής για το ξέπλυμα (ΜΟΚΑΣ), πραγματικός δικαιούχος της Torcaso μέχρι το 2003 ήταν ο Ν. Ζήγρας, για τον οποίο η Ν.Δ. ισχυρίσθηκε στη Βουλή ότι είναι συγγενής του Α. Τσοχατζόπουλου. Είναι άγνωστο εάν άλλαξε ο δικαιούχος, καθώς τα στοιχεία αυτά τηρούνται πλέον στο δικηγορικό γραφείο Αντης Τριανταφυλλίδης, που συνεργαζόταν με την εταιρεία και για να γνωστοποιήσουν απαιτείται απόφαση κυπριακού δικαστηρίου για άρση του απορρήτου. Η ΜΟΚΑΣ, σε συνεννόηση με την εφέτη-ειδική ανακρίτρια της υπόθεσης Ειρήνη Καλού κατέθεσε προσφυγή, η οποία δεν έχει ακόμη εκδικασθεί.
Το αντίτιμο της πώλησης των δύο ακινήτων πιστώθηκε σε λογαριασμούς του Γ. Σαχπατζίδη, επιχειρηματία από τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο δεν προκύπτει ότι αυτός είναι ο πραγματικός δικαιούχος ή ότι έχει οποιαδήποτε άλλη σχέση με την εταιρεία.
Ο κ. Σαχπατζίδης μάλιστα δέχθηκε σε προσωπικούς του λογαριασμούς περί τα 3.500.000 ευρώ από τη Μονή Βατοπεδίου και της επέστρεψε μέσω της εταιρείας του, GDS Αξιοποίηση Ακινήτων Α.Ε., μέσα σε δύο μήνες (Φεβρουάριος-Απρίλιος 2008), ποσό 1.460.000 ευρώ, «χωρίς αιτιολόγηση της συναλλαγής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα.
Αλλες εταιρείες που εμπλέκονται είναι η Paragon Consultants της Γενεύης, συμφερόντων του ιδίου, καθώς και η S.D.G.Sr.l, που κατέθεσε σε λογαριασμό του 3.500.000 ευρώ, μέσω της ιταλικής τράπεζας Biverbanca.
Οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος ζητούν από την ανακρίτρια δικαστική συνδρομή για να βρεθούν τα στοιχεία του πραγματικού δικαιούχου μιας άλλης εταιρείας, της Morelia Trading SA και του λογαριασμού της στην τράπεζα Credit Lyonnais (Suisse), μέσω του οποίου διακινήθηκε ποσό 420.000 δολαρίων προς την Torcaso.
Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών είναι και επτά εταιρείες που έχουν σχέση με τον όμιλο Πάπιστα (Πάπιστας Εμπορική, Αναπτυξιακή Εταιρεία Ακινήτων, Papistas Trading Ltd, Datacube ltd, Cuznose Ltd, Delvan Holdings LtD, Kimball Ltd).
Ο όμιλος Πάπιστα για την ανέγερση κτιρίου που στέγασε την ΥΠΕΕ Β. Ελλάδος πήρε δάνειο 13.500.000 ευρώ, αφού προσκόμισε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών ότι το ακίνητο πληροί, σε αντίθεση με άλλα, τις προδιαγραφές!
Ακόμη, εμπλέκεται σε «ασυνήθεις», σύμφωνα με την Τράπεζα τη Ελλάδος, συναλλαγές αγοραπωλησιών οικοπέδων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έγιναν την ίδια ημέρα και οδήγησαν σε διπλασιασμό του τιμήματος, χωρίς η διαφορά να καταλήγει στον ενδιάμεσο αγοραστή (Ιορδάνης Παπαϊωάννου). Οι ασυνήθεις αυτές συναλλαγές ερευνώνται από το υπουργείο Οικονομικών.
Σε κοινό λογαριασμό των Γ. Βουλγαράκη-Αικ. Πελέκη εντοπίσθηκαν 972.000 ευρώ (η συνολική αμοιβή για τα συμβόλαια των ανταλλαγών). Αξιος αναφοράς, σύμφωνα με την έκθεση, ο λογαριασμός της εταιρείας Lunsford Shipping Ltd, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που πιστώθηκε με 785.000 μετρητά και επιταγή 200.000 ευρώ (8/1/2008), από άλλον λογαριασμό του ζεύγους.ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...