Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ του ιδανική. Με τη θάλασσα να απλώνεται στα πόδια του, το πράσινο να το περιβάλλει και τον Υμηττό να το προστατεύει, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά «Κωνσταντίνος Καραμανλής», που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ΄70, βρίσκεται σε μια από τις πιο προνομιούχες περιοχές της Αθήνας. Το τοπίο σχεδόν ειδυλλιακό, όχι όμως και η εικόνα που παρουσιάζει ο «Αγιος Κοσμάς», όπως είναι γνωστός στην ελληνική, αθλητική καθομιλουμένη.Εξι χρόνια μετά την αναβάθμισή του με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο «Αγιος Κοσμάς» αντί για ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο που να εξυπηρετεί τόσο τον υψηλό αθλητισμό όσο και ερασιτέχνες αθλητές έχει μετατραπεί διαχρονικά σε ένα ξέφραγο αμπέλι και σε εστία παραγωγής μικρών και μεγάλων σκανδάλων. «Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις βρωμάει», λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο της Ελλάδας που απλώνεται σε μια έκταση 550 στρεμμάτων.Απόδειξηοι κλήσεις,την περασμένη εβδομάδα,σε απολογία για κακουργηματικές πράξεις 30 μελών πρώην διοικήσεων του ΕΑΚΝ!
Από τις... πέτρες που βρωμάνε στον «Αγιο Κοσμά» είναι αυτές των ξενώνων που δημιουργήθηκαν εν όψει των Ολυμπιακών του 2004 προκειμένου να φιλοξενήσουν τους κορυφαίους έλληνες αθλητές/τριες που προετοιμάζονταν στα νεότευκτα (τότε) προπονητήρια του στίβου, της άρσης βαρών, της γυμναστικής, αλλά και στις εγκαταστάσεις ιστιοπλοΐας. Εξι χρόνια αργότερα, ένα ιδιότυπο καθεστώς ανομίας βασιλεύει στους ξενώνες του «Αγίου Κοσμά», όπου εμφανίζονται να φιλοξενούνται αθλητές που έχουν τιμωρηθεί για ντόπινγκ, άλλοι που έχουν τερματίσει την αθλητική καριέρα τους ή δεν είναι πλέον στις εθνικές ομάδες, αθλητές που διαμένουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή και στο εξωτερικό! Υπάρχουν μάλιστα φόβοι ότι αρκετά δωμάτια χρησιμοποιούνται από άσχετους που τα έχουν παραλάβει από τους πρώην ενοίκους τους, χωρίς να γνωρίζει τίποτε η διοίκηση του Κέντρου. Η κατάσταση αυτή υποχρέωσε τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού κ. Πάνο Μπιτσαξή να επιστήσει την προσοχή της νέας διοίκησης για το πρόβλημα και να καθορίσει ως άμεση προτεραιότητα την επίλυσή του, σε επίσκεψη που έκανε στον «Αγιο Κοσμά» στα τέλη Αυγούστου.
Χωρίς εσωτερικό κανονισμό
Ο πρώτος γρίφος που καλείται να λύσει η νέα διοίκηση- εγκαταστάθηκε στα μέσα του καλοκαιριού, ενώ μέχρι τότε στο τιμόνι του αθλητικού κέντρου βρίσκονταν οι διορισμένοι από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- είναι να ανακαλύψει ποιοι πραγματικά διαμένουν στα 118 δωμάτια των ξενώνων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 14 σουίτες και 5 λυόμενα. Ο άγραφος νόμος, αφού εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας δεν υφίσταται, ήταν να δίνονται τα δωμάτια σε πρωταθλητές έπειτα από αντίστοιχες εισηγήσεις των ομοσπονδιών και ενίοτε ύστερα από εντολές υπουργών. Ετσι οι διοικήσεις του ΕΑΚΝ δεν είχαν έλεγχο επί των ξενώνων, ενώ η κατάσταση είχε αρχίσει να ξεφεύγει σιγά σιγά και από τα χέρια των ομοσπονδιών, οι οποίες πρακτικά δεν μπορούσαν να διαχειρίζονται τα δωμάτια και τις σουίτες.
Πάνω σε αυτό το έδαφος αναπτύχθηκαν «παραμάγαζα», αλλά και ιδιοκτησιακές συμπεριφορές που οδήγησαν ακόμη και σε περιπτώσεις αθλητών που αρνούνταν να μετακομίσουν από το δωρεάν... θερμοκήπιο του «Αγίου Κοσμά». Αλλωστε ποτέ δεν υπήρξαν συγκεκριμένα και διατυπωμένα κριτήρια για το ποιοι έχουν το δικαίωμα να φιλοξενούνται στους ξενώνες του αθλητικού κέντρου.
Ετσι ακόμη και σήμερα εμφανίζονται να κατέχουν δωμάτια αλλά και σουίτες αθλητές και κυρίως πρώην πρωταθλητές που είχαν τιμωρηθεί για υποθέσεις ντόπινγκ, όπως οι του στίβου Κατερίνα Θάνου (τιμωρήθηκε το 2004), Φανή Χαλκιά (τιμωρήθηκε το 2008), Αθανασία Τσουμελέκα (τιμωρήθηκε το 2009), Τάσος Γκούσης (τιμωρήθηκε το 2008),Μαρία Παπαδοπούλου (τιμωρήθηκε το 2005) ή ο πρώην πρωταθλητής της άρσης βαρών και νυν προπονητής της Εθνικής Κύπρου Βίκτωρ Μήτρου (τιμωρήθηκε το 2008).
Στην κατηγορία των «καταληψιών» των ξενώνων εμφανίζονται να είναι και αθλητές που είτε έχουν αποχωρήσει ουσιαστικά από την ενεργό δράση είτε δεν ανήκουν πλέον στις εθνικές ομάδες των αθλημάτων τους. Η ακοντίστρια Μιρέλα Μανιάνι έχει πάρει διαζύγιο με την αγωνιστική δράση από το 2005, όχι όμως και από τη σουίτα που διαθέτει στον «Αγιο Κοσμά». Εκτός αγωνιστικής δράσης βρίσκεται επίσης εδώ και χρόνια και ο χρυσός ολυμπιονίκης των καταδύσεων Θωμάς Μπίμης, ο οποίος εμφανίζεται να έχει κατάλυμα.
Ακόμη, ο εκ μεταγραφής από τη Γεωργία τζουντόκα Γκεόργκι Βαζαγκασβίλι, αφού δεν κατάφερε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας να διακριθεί βρίσκεται εκτός υψηλού αθλητισμού, αλλά εντός των ξενώνων του «Αγίου Κοσμά»! Εκτός των ταπί ή εκτός εθνικής ομάδας βρίσκονται εδώ και καιρό οι παλαιστές Γιώργος Μπούκης, ΞενοφώνΚουτσιούμπας και Σταυρούλα Ζυγούρη που φαίνονται στη λίστα όσων καταλαμβάνουν δωμάτια στους ξενώνες του «Αγίου Κοσμά».
Πέραν όμως αυτών των περιπτώσεων πολλά ερωτήματα υπάρχουν και για αθλητές που συνεχίζουν την αγωνιστική τους δράση, αλλά ούτε ζουν ούτε προπονούνται στην Αθήνα. Ο πρωταθλητής του κανόε καγιάκ Χρήστος Τσιακμάκης εμφανίζεται χρεωμένος με δωμάτιο στον «Αγιο Κοσμά», αλλά ο ίδιος ζει και προπονείται στη Γερμανία, ενώ το προπονητικό κέντρο για το κανόε καγιάκ βρίσκεται στο ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά! Ο ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης όπως και ο ολυμπιονίκης της γυμναστικής Δημοσθένης Ταμπάκος είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης!
Εκτός όμως των... επωνύμων ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια περιήγηση στον χώρο των λιγότερο διάσημων αθλητών. Εκεί μπορεί να βρεις κανείς περιπτώσεις όπως της βαδίστριας Δέσποινας Ζαπουνίδου, η οποία εδώ και έναν χρόνο έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και τον Ολυμπιακό για να επιστρέψει στην πατρίδα της στην Αριδαία, αλλά υπάρχει πάντα στη λίστα των ξενώνων του «Αγίου Κοσμά». Επιπλέον, αθλητές που δεν ανήκουν στην εθνική ομάδα του στίβου ή σε κάποια κατηγορία του σχεδιασμού του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος έχει τη μερίδα του λέοντος των καταλυμάτων του «Αγίου Κοσμά», καθώς στη χρέωσή του υπάρχουν 24 δωμάτια και 6 σουίτες. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η άρση βαρών με 13 δωμάτια και 2 σουίτες, ενώ ακολουθεί η γυμναστική με 13 δωμάτια και μία σουίτα, η ιστιοπλοΐα με 9 δωμάτια και 2 σουίτες ( Σοφία Μπεκατώρου , Νίκος Κακλαμανάκης ), το τζούντο με 7 δωμάτια και μία σουίτα, ενώ δωμάτια έχουν ακόμη η πάλη, η πυγμαχία, οι καταδύσεις, το κανόε καγιάκ, το τένις και το μπιτς βόλεϊ.
Το φαινόμενο των «καταληψιών» αθλητών/τριών στους ξενώνες του «Αγίου Κοσμά» είναι μια μόνο πρακτική έκφραση του σημαντικότερου προβλήματος που έχει να κάνει με την απουσία εδώ και χρόνια οποιουδήποτε σοβαρού συστήματος ελέγχου στο εν λόγω αθλητικό συγκρότημα.Αποτέλεσμα; Ουδείς γνωρίζει ποιοι πραγματικά διαμένουν στους ξενώνες, αλλά κι αν όσα συμβαίνουν πίσω από τους τοίχους τους ανταποκρίνονται σε ένα αθλητικό κέντρο.Πολύ περισσότερο που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φύλαξης του κέντρου.Η περιφρούρησή του έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία που διαθέτει όμως μόλις τρεις υπαλλήλους ανά οκτάωρο για να φυλάξουν έναν χώρο 550 στρεμμάτων!
Ετσι είναι πολύ συχνά τα φαινόμενα κλοπών από ξένους εισβολείς.Πριν από λίγους μήνες μάλιστα αθλητές του τζούντο είχαν καταδιώξει και είχαν συλλάβει δύο αλλοδαπούς που είχαν εισβάλει στους ξενώνες και είχαν προσπαθήσει να κλέψουν.Σε ένα παρόμοιο επεισόδιο είχε εμπλακεί και η Φανή Χαλκιά,η οποία είχε κυνηγήσει και είχε πιάσει επίδοξους κλέφτες.Φυσικά,το ανδραγάθημα της τιμωρημένης τότε για ντόπινγκ Χαλκιά δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παραμονή της στους ξενώνες...
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=361219&ct=5&dt=17/10/2010#ixzz12duvm4gG
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!