Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Αποφασισμένοι να επαναφέρουν τα σταχτοδοχεία οι εστιάτορες

Οι εστιάτορες δηλώνουν ότι θα επαναφέρουν τα σταχτοδοχεία στα καταστήματα του κλάδου, καθώς και ότι θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των αντιδράσεων μετά τις 17 Οκτωβρίου οπότε λήγει η διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας για το νόμο κατά του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους.

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων σε κοινή συνεδρίαση με την ολομέλεια των προέδρων των πρωτοβάθμιων σωματείων - μελών της, με θέμα τη λήψη απόφασης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τις συνέπειες στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ομόφωνα, αποφάσισε:

- Να συνεχίσει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2010 τη διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας για την αναστολή της εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου μέχρι την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

- Εξουσιοδότησαν το ΔΣ της ΠΟΕΣΕ να καλέσει τα μέλη της μετά την εκπνοή του χρόνου (17/10/10) να επαναφέρουν τα σταχτοδοχεία στα καταστήματα του Κλάδου και να αποφασιστεί η κλιμάκωση των αντιδράσεων.

Ο νόμος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος θα εφαρμοστεί διεμήνυσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Τιμοσίδης, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις καταστρατηγείται.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ε. Νασιώκα, ο κ. Τιμοσίδης ανέφερε ότι με βάση τους ελέγχους που διενεργούνται σε όλη τη χώρα από την αρχή του μήνα που ξεκίνησε η γενική απαγόρευση του καπνίσματος, τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Όπως σημείωσε, ενώ στους δημόσιους χώρους το μέτρο λειτουργεί, σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, μπαρ) δεν συμβαίνει το ίδιο αν και είναι καλύτερη η κατάσταση στα εστιατόρια.

Ο υφυπουργός Υγείας γνωστοποίησε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί και ενημερώνει το υπουργείο για την πορεία εφαρμογής του νόμου.

Από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής επεσήμανε πως ιδίως στην περιφέρεια, στις καφετέριες καπνίζουν οι πάντες, ενώ η δημοτική αστυνομία (όπου αυτή υπάρχει) θεωρεί πάρεργο την εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με τον κ. Νασιώκα, υπάρχουν πολλοί δήμαρχοι που αποφεύγουν να εφαρμόσουν το νόμο για λόγους πολιτικού κόστους εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ζήτησε δε να μην συμβεί κι αυτή την φορά ότι έγινε με την αλλαγή της κυβέρνησης και των υπουργών.

Ο κ. Τιμοσίδης παραδέχθηκε ότι όντως οι δημοτικοί άρχοντες «κάνουν τα στραβά μάτια» για να μην στενοχωρήσουν τους πολίτες όμως πρέπει - είπε - εκείνοι που διεκδικούν την ψήφο του πολίτη να δίνουν το παράδειγμα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει.

Έδωσε μάλιστα στοιχεία ερευνών σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας κατέχει την πρωτιά στο κάπνισμα, ενώ τα παιδιά από 11 έως 15 ετών καπνίζουν, συστηματικά σε μεγάλο ποσοστό. Επίσης ανέφερε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την χρήση αλκοόλ ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Επανέλαβε ότι σύντομα θα εξαγγελθεί ένα πρόγραμμα για την δημιουργία 17 κέντρων απεξάρτησης σε όλη τη χώρα, εξάμηνης διάρκειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...