Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Χτύπησε φλέβα χρυσού το ΣΔΟΕ!

Σημαντικές υποθέσεις λαθρεμπορίου χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων αλλά και λαθραίων τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών εξιχνίασε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και οι τελωνειακές υπηρεσίες, όπως ανακοινώθηκε. Μάλιστα, σε μια από τις υποθέσεις αυτές οι ελεγκτές απειλήθηκαν ακόμη και με πυροβόλο όπλο από τους παραβάτες.

Πιο συγκεκριμένα, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ διενήργησαν τη Δευτέρα έλεγχο σε επιχείρηση εμπορίας πολύτιμων μετάλλων στον Ασπρόπυργο. Οι φορείς της επιχείρησης και άλλοι (προφανώς ιδιωτικοί σεκιούριτι και μπράβοι) «με βία αλλά και υπό την απειλή πυροβόλου όπλου προσπάθησαν να εκφοβίσουν τους εντεταλμένους για τον έλεγχο υπαλλήλους και να αποτρέψουν τον έλεγχο», όπως ανακοινώθηκε σχετικά. Τελικά, οι υπάλληλοι προέβησαν στην κατάσχεση ποσοτήτων 24,647 κιλών χρυσού και 390,40 κιλών αργύρου, ενώ τα πρόσωπα που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τον έλεγχο συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν ενώπιον του αρμοδίου Εισαγγελέα με αυτόφωρη διαδικασία. Ήδη κινείται η διαδικασία αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης. Οι κατασχεθείσες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων θα παραδοθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ ακόμα κατασχέθηκε πλήθος ανεπισήμων έγγραφων στοιχείων, που βρέθηκαν στο χώρο της επιχείρησης, καθώς και επισήμων που βρέθηκαν σε γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.

Σε άλλη υπόθεση, το Τελωνείο Θεσσαλονίκης εντόπισε πέντε εμπορευματοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα. Το πρώτο προέρχονταν από την Κίνα και σύμφωνα με το δηλωτικό περιείχε αμαξάκια για τη μεταφορά παιδιών. Το δεύτερο, επίσης από την Κίνα, θα έπρεπε να περιέχει πλαστικά δοχεία. Το τρίτο, προερχόμενο από λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με το δηλωτικό περιείχε χαρτοπετσέτες. Το τέταρτο, επίσης από τα Αραβικά Εμιράτα, έπρεπε να έχει ενδύματα. Το πέμπτο τέλος, προερχόμενο από λιμάνι της Μαλαισίας, σύμφωνα με το δηλωτικό περιείχε είδη οικιακής χρήσης. Στο σύνολο στα πέντε εμπορευματοκιβώτια βρίσκονταν 42 εκατ. τεμάχια τσιγάρα, ενώ οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται σχεδόν στα δέκα εκατ. ευρώ.

Σε άλλη υπόθεση, στο τελωνείο Κήπων, σε έλεγχο που έκανε σε φορτηγό αυτοκίνητο με τουρκικές πινακίδες, εντοπίστηκαν κρυμμένα σακ βουαγιάζ 14 δέματα που περιείχαν ναρκωτική ουσία ηρωίνης, συνολικού μεικτού βάρους 8,3 κιλών. Τα ναρκωτικά και το φορτηγό κατασχέθηκαν. Ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει, και μετά από καταδίωξη εντός ελληνικού και τουρκικού εδάφους, συνελήφθη εντός του τουρκικού τελωνειακού χώρου, ενώ ενημερώθηκε και ο Εισαγγελέας Αλεξανδρούπολης.

Τέλος, η ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Θεσσαλονίκης, κατά τον έλεγχο σε εταιρία στο Ν. Ημαθίας, δέσμευσε 3.336 φιάλες αλκοολούχων ποτών που έφεραν ταινίες φορολόγησης Βουλγαρίας, ενώ δείγματα αποστάλθηκαν για χημική εξέταση στο Γενικού Χημείου του Κράτους. Όπως προέκυψε από τον έλεγχο των στοιχείων, δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες τελωνειακές διαδικασίες. Το σύνολο των διαφυγόντων φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων εκτιμούνται περίπου στα 600.000 ευρώ.
STAR.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...