Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Διαμαρτυρία ιδιοκτητών καφέ και εστιατορίων για τον αντικαπνιστικό νόμο

Την αντίθεσή τους στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στα κέντρα εστίασης και αναψυχής, εξέφρασαν σήμερα οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Υγείας.

Οι συγκεντρωμένοι επανέλαβαν τη θέση της Ομοσπονδίας τους ότι «όπου η προσέλευση πολιτών είναι υποχρεωτική, να υπάρχει απαγόρευση και όπου είναι προαιρετική, να μπορούν να επιλέγουν».

Οι καταστηματάρχες με συνθήματα, όπως «όπου υπάρχει καπνός... επιλέγουμε», εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το νόμο, ενώ προχώρησαν και σε συμβολικό κάψιμο των αδειών των καταστημάτων τους. Εκπροσωποί τους συναντήθηκαν με τον ΓΓ του υπουργείου Υγείας Αντώνη Δημόπουλο.

Το υπουργείο σύμφωνα με ανακοίνωση «συνεχίζει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους» και εντείνει τους ελέγχους.

Δεν υπάρχει βούληση για την επίλυση του προβλήματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού καφέ-μπαρ- Δημήτρης Αρβανίτης, προσθέτοντας ότι ο νόμος οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό τις επιχειρήσεις τους και γι' αυτό αρκετοί είναι αυτοί που δεν τον εφαρμόζουν. «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των μη καπνιστών σε χώρους εστίασης και αναψυχής όπου ο καπνός δεν επιτρέπεται, αλλά και το δικαίωμα των καπνιστών όπου ο καπνός δεν απαγορεύεται», είπε ο κ. Αρβανίτης.

Στη συνέχεια, οι καταστηματάρχες, φορώντας μαγειρικούς σκούφους και χτυπώντας τύμπανα και μαγειρικά σκεύη πραγματοποίησαν πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

«Για την προστασία της υγείας των πολιτών το υπουργείο Υγείας συνεχίζει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, γνωρίζοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν φαινόμενα πλημμελούς ελέγχου», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνει ότι για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου γίνονται ενέργειες συντονισμού των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και κατατίθεται εντός των ημερών τροπολογία για τη συμμετοχή του Σώματος Επιθεωρητών Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στους πρωτοβάθμιους ελέγχους.

«Το κάπνισμα θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα διεθνώς και στη χώρα μας ως μείζων παράγοντας κινδύνου της δημόσιας υγείας και βασικός παράγοντας πρόκλησης παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιοαναπνευστικά νοσήματα.

Για τους ίδιους λόγους, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ξεκινήσει προγράμματα αγωγής υγείας στα σχολεία της χώρας για την πρόληψη του καπνίσματος σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, προστίθεται, τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος των νοσοκομείων του ΕΣΥ, τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και τα δημοτικά ιατρεία συνεχίζουν και επεκτείνουν τις δράσεις πρόληψης και διακοπής καπνίσματος στους δήμους και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Έπειτα από πρόταση του υπουργείου Υγείας, αναμένεται διυπουργική συνάντηση με σκοπό την αποτίμηση της εφαρμογής του νόμου.
www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...