Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Σε τροχιά παραγραφής η υπόθεση Βατοπεδίου ενώ η Εκκλησία συνεχίζει να πλουτίζει

Δίκη των Βατοπεδινών στο Εφετείο ΡοδόπηςImage by PIAZZA del POPOLO via FlickrΣε παραγραφή των ποινικών ευθυνών για τους πολιτικούς που διώχθηκαν από τη Βουλή οδεύει η υπόθεση Βατοπεδίου. Σύμφωνα με το Έθνος, η ανάκριση των πρώην κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ που θα ξεκινήσει σύντομα αναμένεται να είναι τυπική, καθώς η παραγραφή των αδικημάτων έχει επέλθει προ πολλού. Παράλληλα η Εκκλησία διατηρεί περιουσίες δισεκατομμυρίων, για την ιδιοκτησία των οποίων ανταγωνίζεται με Δημόσιο και τοπικούς φορείς.

Μετά τις γιορτές αναμένεται να ξεκινήσει η ανακριτική διαδικασία των πρώην κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ Α. Κοντού, Π. Δούκα και Ε. Μπασιάκου που διώχθηκαν ποινικά για την υπόθεση Βατοπεδίου από τη Βουλή πριν από μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους στις κατηγορίες έχει επέλθει ήδη παραγραφή, επομένως το πιθανότερο είναι να γίνει μία σύντομη ανακριτική διαδικασία και ο ανακριτής και το αρμόδιο 5μελές δικαστικό συμβούλιο να μη διατάξουν περαιτέρω διερεύνηση. Κατά πάσα πιθανότητα θα επιβεβαιώσουν την παραγραφή και την αδυναμία παραπομπής των κατηγορουμένων στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η τροχιά παραγραφής είχε ξεκινήσει επί Κ. Καραμανλή, όταν ο πρωθυπουργός διέλυσε πρόωρα τη Βουλή. Στην προσπάθεια να αποφευχθεί η παραγραφή προτάθηκε να υπολογίζεται ως χρόνος διάπραξης των υπουργικών αδικημάτων ο χρόνος του αποτελέσματός τους και όχι ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος, κάτι που απορρίφθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Εάν τώρα όντως προκύψει παραγραφή, η εφέτης-ανακριτή θα συνεχίσει τη δικαστική διερεύνηση για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, συμβολαιογράφους, μοναχούς κτλ.
Σημαντικό ρόλο στην παραγραφή παίζει και το είδος των διώξεων των υπουργών που κατηγορούνται για απιστία. Οι αξιόποινες πράξεις συνέβησαν το 2006. Από τότε έχουν συμβεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις και δύο θητείες και σύμφωνα με το Σύνταγμα το αξιόποινο εξαλείφεται εάν δεν ασκηθεί σε βάρος του βουλευτή ποινική δίωξη μέχρι τη λήξη της Β’ συνόδου της Βουλής που είναι η αμέσως επόμενη από εκείνη στη διάρκεια της οποίας τελέστηκαν τα αδικήματα.
Ωστόσο εάν οι υπουργοί διώκονταν για ηθική αυτουργία (και όχι συνέργεια) στην απιστία, θα λαμβάνονταν υπόψιν και τα πιο πρόσφατα συμβόλαια του 2008 ως ευθύνη τους. Επιπλέον εάν διώκονταν για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δράση, κατηγορία για την οποία κρίθηκε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία, η παραγραφή δε θα είχε επέλθει.
Παράλληλα, παρά τα σκάνδαλα, η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί τα προνόμια και την τεράστια περιουσία της. Μετά το Βατοπέδι πολλοί παράγοντες της Εκκλησίας φοβήθηκαν μήπως αυτό τους στοιχίσει περιουσίες δισεκατομμυρίων, κυρίως εκτάσεις-φιλέτα, τις οποίες διεκδικούν Δημόσιο και τοπικοί φορείς. Οι μονές δεν αρκούνται σε αυτά που έχουν και διεκδικούν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα επιπλέον, με απίθανα τεχνάσματα.
Τουλάχιστον ο απόηχος του Βατοπεδίου οδήγησε τη Δικαιοσύνη σε κάποιες πιο δίκαιες αποφάσεις, αν κρίνουμε από το παράδειγμα του Αγίου Όρους που πρώτη φορά έχασε μεγάλη υπόθεση που είχε κερδίσει πρωτόδικα, σχετικά με παραλιακό φιλέτο στο δήμο Σιθωνίας στη Χαλκιδική, που μοιραζόταν μεταξύ κατοίκων και Δημοσίου. Δυστυχώς όμως τα περιστατικά όπου η Εκκλησία έχει το πάνω χέρι είναι περισσότερα.
Για παράδειγμα το Άγιο Όρος λαμβάνει επιδοτήσεις για αμφιλεγόμενες «γεωργικές γαίες» στη Χαλκιδική, όπως και πολλές άλλες μονές. Η μονή Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο μετέτρεψε ολόκληρη πλαγιά με βοσκοτόπια σε ιδιωτική έκταση. Η Μονή Τοπλού στην Κρήτη σκόπευε να χτίσει τουριστικά χωριά σε κατοικημένες εκτάσεις της. Οι μονές Πετράκη και Πεντέλης στην Αθήνα συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερες περιουσίες. Οι μονή Μεγίστης Λαύρας στην Αλλόνησο μίσθωσε σε κτηνοτρόφους την Κυρά Παναγιά, το μικρό νησάκι στο αρχιπέλαγος της Αλοννήσου, ενώ μονή στην Πάτμο απέκτησε πολυάριθμα μετόχια διάσπαρτα στο Αιγαίο.
Η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας που είχε γίνει πριν 20 χρόνια έχει πολλά προβλήματα και ελλείψεις, ενώ οι φορολογικές ελαφρύνσεις ήταν εξωφρενικές, με απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και μεταβίβασης ακινήτων όπως και χαμηλή φορολογία στα έσοδα από την εκμετάλλευσή τους. Ο φορολογικός νόμος του περασμένου Μαρτίου βέβαια κατάργησε την ολοσχερή απαλλαγή της Εκκλησίας από τον φόρο περιουσίας και επέβαλε κάποιες νέες φορολογίες σε ακίνητα και δωρεές.
tvxs
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...