Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Διαμαρτυρία για τις αποζημιώσεις έξω από τη γερμανική πρεσβεία

Κρατώντας κεριά, δεκάδες κάτοικοι του Διστόμου που ζουν στην Αθήνα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας, στη μνήμη των 218 προγόνων τους που σφαγιάθηκαν από τους Γερμανούς, ζητώντας από τους Έλληνες πολιτικούς να διεκδικήσουν τις γερμανικές αποζημιώσεις.
 
Η συγκέντρωση, που διοργανώθηκε μέσω Facebook από το γκρουπ "Δίστομο - Διεκδίκηση Γερμανικών Αποζημιώσεων", πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εκπνοή της προθεσμίας, σε περίπου μια εβδομάδα, για την υποβολή αιτήματος παράστασης του ελληνικού κράτους στη δίκη που θα διεξαχθεί στη Χάγη, ύστερα από έφεση που άσκησε το γερμανικό κράτος κατά της απόφασης ιταλικών δικαστηρίων υπέρ των κατοίκων του Διστόμου. Σύμφωνα με την απόφαση, η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει στους συγγενείς των θυμάτων 25 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους από το 1997.
Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση της Γερμανίας και απαιτούν από το ελληνικό κράτος να παραστεί στη δίκη της Χάγης. Οι συγκεντρωμένοι υπέγραψαν το ψήφισμα το οποίο και θυροκόλλησαν στο κτίριο της γερμανικής πρεσβείας. Το ψήφισμα ανέφερε:

  • "Εδώ ‘ναι το πικρό το χώμα του Διστόμου. 
  • Ω, εσύ διαβάτη, όπου πατήσεις να προσέχεις
  • Εδώ πονά η σιωπή, πονάει και η πέτρα κάθε δρόμου
  • Κι απ΄τη θυσία κι απ΄τη σκληρότητα του ανθρώπου...»
  • Γιάννης Ρίτσος
Οι κάτοικοι του Διστόμου παρίστανται σήμερα στη Γερμανική Πρεσβεία και διαδηλώνουν Ειρηνικά για το θέμα των Πολεμικών Αποζημιώσεων. Είμαστε εδώ κρατώντας ένα κερί στο χέρι για να τιμήσουμε τη μνήμη των 218 σφαγιασθέντων προγόνων μας.
Είμαστε εδώ για να σας θυμίσουμε οτι «η θυσία του ανθρώπου» είναι η δική μας λαμπερή ιστορία και οτι «η σκληρότητα του ανθρώπου» είναι η μαύρη σελίδα στη δική σας ιστορία.
Είμαστε εδώ για να σας υπενθυμίσουμε πως δεν μπορείτε να έχετε μόνο απαιτήσεις απο τους Έλληνες. Έχετε και ανεκπλήρωτα χρέη.
Μας χρωστάτε το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, το Κομμένο, την Κάντανο, το Χορτιάτη και άλλα 45 μαρτυρικά χωριά.
«Οι νέοι από το Δίστομο που ανάβουν απόψε ένα κερί έξω από την γερμανική πρεσβεία δεν το κάνουν για τα λεφτά της αποζημίωσης. Το κάνουν για την έμπρακτη αναγνώριση ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου που συντελέστηκαν στην κατοχική Ευρώπη.
Για να υπάρξει μετά από 67 χρόνια δικαίωση των σφαγιασθέντων."
Η Ομάδα Πολιτών «ΔΙΣΤΟΜΟ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ»
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...