Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Απάτη με πλαστά ένσημα στο ΙΚΑ Ιωαννίνων!

Στην κατάσχεση μεγάλου αριθμού εγγράφων και σκληρών δίσκων ηλεκτρονικών υπολογιστών από λογιστικά γραφεία και γραφεία εργολάβων οικοδομών προχώρησαν χθες το πρωί άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ που βρέθηκαν στα Γιάννινα από την Πέμπτη, προκειμένου να ελέγξουν τις καταγγελίες που είχαν περιέλθει σε γνώση της υπηρεσίας σχετικά με μία μεγάλη απάτη που διαπιστώθηκε με πλαστά ένσημα του ΙΚΑ.
 
Ο οργανισμός ζημιώθηκε με πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ από την καλοστημένη απάτη, για την οποία αναμένονται ανακοινώσεις από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντός των ημερών. 
 
Ωστόσο σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες οι άνδρες της Δίωξης όχι μόνο επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες που είχαν περιέλθει σε γνώση της υπηρεσίας και του ΙΚΑ, αλλά έβγαλαν και άλλα «λαβράκια» για τα οποία δεν είχε υπάρξει προηγουμένως καμία σχετική ανακοίνωση ή πληροφορία.
 
Η βασική διαπίστωση πάντως σχετίζεται με την κομπίνα που είχαν στήσει επιτήδειοι στην πόλη μας, που πωλούσαν ένσημα σε οικοδόμους, μεταξύ των οποίων και πολλοί αλλοδαποί μετανάστες, για ημερομίσθια σε οικοδομές, τα οποία όμως υπερέβαιναν τον ανώτατο αριθμό των ενσήμων, που προβλέπονται από τις διατάξεις. 
 
Τα ένσημα αυτά αποστέλλονταν ηλεκτρονικά, όπως υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πλην όμως το ΙΚΑ δεν εισέπραττε ούτε ένα ευρώ. Όταν ήρθε η ώρα του ελέγχου, διαπιστώθηκε, ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει και ακυρώθηκαν τα επιπλέον ένσημα, όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει.
 
Η κομπίνα είχε, όπως εικάζουν στελέχη του ΙΚΑ αλλά και αστυνομικοί, δύο παραμέτρους. Αφενός το κέρδος που προσπόριζαν οι «εγκέφαλοι» της απάτης, κρατώντας στην τσέπη τους τα χρήματα των ενσήμων που πλήρωναν οι εργάτες – ενδιαφερόμενοι και αφετέρου την εξυπηρέτηση των δεύτερων που με τον τρόπο αυτό, μπορούσαν να εξασφαλίσουν είτε τις προϋποθέσεις για να ανανεώσουν το βιβλιάριο ασθενείας του ΙΚΑ είτε να δικαιούνται το επίδομα και το δωρόσημο είτε ακόμη – για μετανάστες - να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής, αποδεικνύοντας ότι εργάζονται.

Η άκρη του νήματος

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, όταν η διοίκηση του ΙΚΑ Ιωαννίνων διαπίστωσε μετά από σχετικό έλεγχο, ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις οικοδομών, είχαν μπει πολλαπλάσια ένσημα από τον ανώτατο αριθμό των προβλεπομένων ημερομισθίων για μία οικοδομή, που δεν ξεπερνά τα 600.
 
Μάλιστα, στη μία από τις δύο περιπτώσεις που εντοπίστηκε αρχικά και η οποία κίνησε τις υποψίες των τοπικών υπευθύνων, είχαν μπει ηλεκτρονικά, 3500 ένσημα(!) σε μία οικοδομή, όταν ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 600 με μία δυνατή προσαύξηση του 10 ή το πολύ του 20%.
 
Στο ΙΚΑ κλήθηκαν να καταθέσουν κάποιοι από εκείνους που εμφανίζονταν, ότι έχουν εργαστεί και επιβεβαίωσαν, ότι αγόρασαν τα ένσημα αυτά, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις, που κάποιοι δεν ήξεραν καν που βρισκόταν η οικοδομή, όπου εμφανίζονταν μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης Ενσήμων να έχουν εργαστεί.
 
Ο έλεγχος στο ΙΚΑ γίνεται εκ των υστέρων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν πληρωθεί τα ένσημα, για να δοθεί η ασφαλιστική ενημερότητα και φυσικά για να καλυφθούν οι ασφαλισμένοι του οργανισμού. 
 
Μετά τη διαπίστωση της απάτης που είχε στηθεί ενημερώθηκε η κεντρική διοίκηση, ενώ λόγω του ότι αντίστοιχες κομπίνες σε μικρότερο ή και μεγαλύτερο βαθμό εντοπίστηκαν και σε άλλες επαρχιακές πόλεις, κλήθηκε να αναλάβει τις έρευνες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που έφτασε και στα Γιάννινα, εντόπισε τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών και χθες το πρωί έκανε έφοδο σε γραφεία εργολάβων – κατασκευαστών και λογιστών και κατέσχεσε έγγραφα και σκληρούς δίσκους.

Ιστορίες για γέλια και κλάματα

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έγιναν από την τοπική διοίκηση του ΙΚΑ, διαπιστώθηκαν και μερικές φαιδρές, αλλά απόλυτα ενδεικτικές της «τρύπας» του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής των ενσήμων. 
 
Εντοπίστηκε στα Γιάννινα εργολάβος, που υπέβαλλε ηλεκτρονικά την ΑΠΔ για μία οικοδομή στην περιοχή της Ελεούσας, στην οποία όμως δεν γινόταν εργασίες, καθώς δεν είχε βγει ούτε καν η οικοδομική άδεια! 
 
Παρότι φυσικά δε γινόταν καμία εργασία στο οικόπεδο, ο εργολάβος είχε καταθέσει ηλεκτρονικά εκατοντάδες ημερομίσθια, εισπράττοντας προφανώς το αντίτιμο των ενσήμων από τους ασφαλισμένους, που ήθελαν για τους δικούς τους λόγους να φαίνεται πως έχουν συμπληρώσει ικανό αριθμό ενσήμων…

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...