Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Κατέβασαν ρολά 1.300 περίπτερα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΠΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
Κύμα λουκέτων σαρώνει τα περίπτερα όλης της χώρας τους τελευταίους μήνες, αφού ο κλάδος δεν άντεξε τις απανωτές φορολογικές αυξήσεις που σημειώθηκαν στα τσιγάρα και στα καπνικά είδη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα των περιπτερούχων να σημειώνουν «βουτιά» που ξεπερνά το 60% στα καπνικά είδη, ενώ στα υπόλοιπα προϊόντα που πωλούνται στα περίπτερα η μείωση του τζίρου υπερβαίνει το 30%.
Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι περιπτερούχοι είναι τεράστιο, όπως λένε οι εκπρόσωποί τους, και πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος (ΟΠΚΕ), που εκπροσωπεί 44 σωματεία της χώρας, σε πρόσφατη συνέλευσή της αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, κηρύσσοντας 48ωρη πανελλαδική απεργία για τις 9 και 10 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, μέλη της ομοσπονδίας θα πραγματοποιήσουν στις 8 Σεπτεμβρίου απεργία πείνας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συρρίκνωση των ποσοστών στα κέρδη των περιπτερούχων, εξαιτίας των φορολογικών επιβαρύνσεων στα είδη καπνού.
Λύγισαν
Σύμφωνα με στοιχεία των ομοσπονδιών και των κατά τόπους σωματείων, από το Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν κατεβάσει ρολά περίπου 1.300 περίπτερα σε όλη τη χώρα, αφού οι ιδιοκτήτες τους λύγισαν από τις φορολογικές επιβαρύνσεις που επέβαλε η κυβέρνηση στα τσιγάρα και είδη καπνού, οι οποίες οδήγησαν στην καθίζηση του τζίρου και των πωλήσεων. Παράλληλα, οι περιπτερούχοι «γονάτισαν», όπως λένε, και από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, του ΦΠΑ, αλλά και των υψηλών ενοικίων. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των περιπτέρων σε όλη τη χώρα αγγίζει τα 15.000.
Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη κατά το παραπάνω διάστημα έβαλαν οριστικά λουκέτο 91 περίπτερα. Στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα λειτουργούν 555 περίπτερα, ενώ συνολικά στο νομό ο αριθμός τους ανέρχεται σε 712. Τεράστιο είναι το πρόβλημα και στη Θεσσαλία, καθώς το τελευταίο πεντάμηνο έκλεισαν συνολικά 280 περίπτερα.
«Καθημερινά κυνηγάμε στο πεζοδρόμιο το μεροκάματο, αλλά δε μένει πλέον ευρώ στην τσέπη μας. Οι αυξήσεις στα είδη καπνού λύγισαν τον κλάδο μας και τους τελευταίους μήνες σημειώνεται βροχή λουκέτων. Από το Μάρτιο μέχρι πρόσφατα έκλεισαν στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης 91 περίπτερα. Οι υπέρογκες αυξήσεις που σημειώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες στις τιμές των τσιγάρων, περίπου 60 με 70 λεπτά το πακέτο, «γονάτισαν» τον κλάδο μας, καθώς έφεραν μεγάλη πτώση στην κατανάλωση», είπε ο Γιάννης Γεωργιάδης, πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου Περιπτερούχων Θεσσαλονίκης.
Εκπρόσωποι της ΟΠΚΕ ανέφεραν στον «Α» ότι με τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει διεκδικούν από το υπουργείο Οικονομικών την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των καπνικών ειδών και τη λήψη άμεσων μέτρων για να μην αφανιστεί ο κλάδος τους. «Σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει τους τελευταίους μήνες περίπου 1.300 περίπτερα. Αν δε ληφθούν μέτρα για τον κλάδο μας, θα αφανιστούμε και θα μπει ταφόπλακα σε χιλιάδες επιχειρήσεις», επισήμανε ο Κώστας Κόγιας, πρόεδρος της ΟΠΚΕ.
Παράλληλα, οι περιπτερούχοι αποφάσισαν να στραφούν και εναντίον των καπνοβιομηχανιών, που προτίθενται να μειώσουν τη λιανική τιμή των τσιγάρων, προσφεύγοντας το επόμενο διάστημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να διερευνήσει την ύπαρξη ή όχι εναρμονισμένων πρακτικών.
aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...