Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Λαθραίο ένα στα δέκα τσιγάρα στην Ελλάδα

Σε πέντε εκατοµµύρια ευρώ υπολόγισε το ΣΔΟΕ τους διαφυγόντες δασµούς από τα τσιγάρα που εντοπίστηκαν στο «εργοστάσιο» στο Μενίδι. Αλλο µισό εκατοµµύριο είναι οι διαφυγόντες δασµοί από το φορτίο των 3 εκατοµµυρίων τσιγάρων που εντοπίστηκε πριν από δύο µέρες από λιµενικούς στο λιµάνι της Πάτρας. Για το 2010 το εκτιµώµενο ποσό από τους δασµούς που χάνονται αναµένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, σηµειώνοντας αύξηση 70% σε σύγκριση µε το 2009. «Τους πρώτους 9 µήνες του 2010 εντοπίσαµε στην Ελλάδα όσα λαθραία τσιγάρα είχαν βρεθεί την τριετία 2007-09», επισηµαίνει στέλεχος της διεύθυνσης Ασφαλείας του Λιµενικού.
Η Ελλάδα σταδιακά, όπως εκτιµούν οι διωκτικές αρχές, από χώρα transit µεγάλων φορτίων λαθραίων τσιγάρων µετατρέπεται και σε χώρα παραγωγής τους. Τα τσιγάρα που βρέθηκαν στο «εργοστάσιο» του Μενιδίου προορίζονταν για τις αγορές της Αγγλίας και της Γερµανίας. «Οι συσκευασίες που βρέθηκαν έχουν τα προειδοποιητικά µηνύµατα για την υγεία σε αγγλικά και γερµανικά. Εκεί το κάθε πακέτο λαθραίου Μarlboro πωλείται προς 7 ευρώ. Τα κέρδη των λαθρεµπόρων µόνο µε τις παρτίδες που κατασχέσαµε θα ξεπερνούσαν τα 350 εκατοµµύρια ευρώ», λέει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Οι 27 τόνοι καπνού, ψιλοκοµµένου και έτοιµου για τύλιγµα, που εντοπίστηκαν στο Μενίδι προέρχονται από ρωσική εταιρεία. Στην Ελλάδα έφτασε µε λαθραία εισαγωγή. «Ολο το φορτίο ήρθε οδικώς µέσω Βουλγαρίας, όπου πλέον λόγω Ε.Ε δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Πριν από 2-3 χρόνια θα ήταν αδύνατη η κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου στη χώρα µας», υποστηρίζουν στελέχη του Τµήµατος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής, που εντόπισαν το «εργοστάσιο».

Στις 5 µηχανές του κατασκευάζονταν αποκλειστικά Μarlboro, ενώ άγνωστος παραµένει ο «εγκέφαλος» της επιχείρησης. Για την ώρα καταζητούνται ένας έλληνας και ένας οµογενής από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ιδιοκτήτης και ενοικιαστής αντίστοιχα του κτιρίου όπου είχε στηθεί η παράνοµη επιχείρηση. Γενικά λαθραία Μarlboro είχαν καιρό να εµφανιστούν στην αγορά. Σε αυτό βοήθησε και µια µεγάλη επιχείρηση της ΟLΑF, µε τη συνδροµή της Ιντερπόλ, και των αστυνοµικών αρχών των κρατών - µελών της Ε.Ε. Η επιχείρηση Diabolo, όπως ονοµάστηκε, χρηµατοδοτήθηκε εν µέρει από τη Ρhilip Μorris Ιnternational, εταιρεία παραγωγής και του Μarlboro, µεταξύ των άλλων µε το ποσό του 1 δισ. ευρώ για το διάστηµα 2004-2015. Στα 2 πρώτα χρόνια της επιχείρησης κατασχέθηκαν 135 εκατοµµύρια λαθραία τσιγάρα.

«Για κάθε 1 δισεκατοµµύριο λαθραία τσιγάρα που κυκλοφορούν στην αγορά χάνονται περισσότερα από 200 εκατοµµύρια ευρώ από τους δασµούς», σύµφωνα µε σχετικές µελέτες της Ε.Ε.

Σύµφωνα µάλιστα µε εκτιµήσεις της Ευρωπαϊκής Συνοµοσπονδίας Λιανοπωλητών Τσιγάρων, ένα στα δέκα πακέτα τσιγάρων που αγοράζονται στην Ελλάδα είναι λαθραίο. Το λαθρεµπόριο τσιγάρων ή «κοντραµπάντο» στη γλώσσα των λαθρεµπόρων γνώρισε την πρώτη του άνθηση στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘70. Το κουµάντο στην ευρωπαϊκή αγορά το έκανε η ιταλική Μαφία, και οι έλληνες ναυτικοί θεωρούνταν από τους καλύτερους στην πιάτσα για να «πιλοτάρουν τις “µάνες”», τα µότορσιπ που όργωναν τη Μεσόγειο και µετέφεραν τα λαθραία. Η αναβίωση
Η αύξηση της τιµής των τσιγάρων σε 8-10 ευρώ ανά πακέτο στις χώρες της Ε.Ε ξανακάνουν το λαθρεµπόριο τσιγάρων µια εξαιρετικά κερδοφόρα επένδυση για το οργανωµένο έγκληµα. «Το κόστος του πακέτου για τις εταιρείες κυµαίνεται από 70 λεπτά έως ένα ευρώ. Ολο το υπόλοιπο είναι φόροι. Για το οργανωµένο έγκληµα το πακέτο κοστίζει λιγότερο από 50 λεπτά. Οταν λοιπόν πουλάει το πακέτο 7 ευρώ στην Αγγλία και τη Γερµανία και 2,5 ευρώ στην Ελλάδα και την Ιταλία, το κέρδος είναι τεράστιο» επισηµαίνει στέλεχος της Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ στα «ΝΕΑ».

Σταδιακά στο παιχνίδι των λαθραίων τσιγάρων µπήκε και η Κίνα, όπου πλέον κατασκευάζονται τα περισσότερα λαθραία τσιγάρα. Εκτός από τις γνωστές µάρκες οι λαθρέµποροι κατασκευάζουν και δικές τους µάρκες. Τα τσιγάρα Camelot , Camelford, Jin Ling αποτελούν σήµα κατατεθέν των κοντραµπατζήδων και γνωρίζουν άνθηση στις αγορές του Μεγάλου Βασιλείου και της Γερµανίας, καθώς η τιµή τους είναι η µισή από αυτή που κοστίζει ένα κανονικό πακέτο.

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Για κάθε 1 δισ. λαθραία τσιγάρα χάνονται περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ από τους δασµούς

Υψηλόβαθµοι αστυνοµικοί στο «µεγάλο κόλπο» της Χαλκιδικής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Κουκουµάκας

ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚ Ο-Ι κατηγορούνται ότι παρείχαν κάλυψη σε ένα από τα µεγαλύτερα κυκλώµατα λαθρεµπορίας τσιγάρων που εξάρθρωσαν οι διωκτικές αρχές στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής και τη Θεσσαλονίκη σφραγίστηκαν δύο πλήρως οργανωµένα εργαστήρια παρασκευής τσιγάρων. Εως αργά χθες είχαν συλληφθεί περί τους 20 ανθρώπους, ανάµεσα στους οποίους σύµφωνα µε πληροφορίες ο διευθυντής Ασφάλειας Χαλκιδικής, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Τµήµατος Κασσανδρείας κι ένας συνάδελφός τους που υπηρετεί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατηγορούνται ότι παρείχαν κάλυψη στη συµµορία. Οι διαφυγόντες δασµοί από τη µεγάλη κοµπίνα υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 5 εκατ. ευρώ. Η εξάρθρωση
Οι διωκτικές αρχές βρέθηκαν στα ίχνη του κυκλώµατος την περασµένη άνοιξη, ύστερα από φωτιά που ξέσπασε σε αποθήκη στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, κοντά στις αγροτικές φυλακές. Η φωτιά αποκάλυψε τη λειτουργία ενός µικρού εργαστηρίου παρασκευής τσιγάρων, ωστόσο οι ιδιοκτήτες είχαν εγκαταλείψει τον χώρο.

Εκείνη την περίοδο, µε αφορµή και την υπόθεση της Χαλκιδικής, έφτασαν στις ελληνικές αρχές πληροφορίες από τη Γερµανία, σύµφωνα µε τις οποίες λαθρέµποροι παρασκεύαζαν τσιγάρα και έκαναν µεγάλες εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης.

Αστυνοµικοί της Ασφάλειας και υπάλληλοι του ΣΔΟΕ έθεσαν υπό πολύµηνη παρακολούθηση υπόπτους σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.

Οπως προέκυψε, οι ιδιοκτήτες του µικρού εργαστηρίου που είχε καταστραφεί από την πυρκαγιά, εγκαταστάθηκαν λίγο καιρό αργότερα σε µια κοντινή αποθήκη. Εκεί µετέφεραν µεγάλη ποσότητα καπνού από τη Βουλγαρία καθώς και ακριβά µηχανήµατα τυποποίησης τσιγάρων και συνέχισαν ανενόχλητοι τη δράση τους.

Το πολυµελές κύκλωµα χρησιµοποιούσε ως βοηθητικό χώρο µια δεύτερη αποθήκη στο Δερβένι Θεσσαλονίκης, ενώ τα µέλη του διακινούσαν τα λαθραία τσιγάρα µε δεκάδες φορτηγά.

Οι παρακολουθήσεις
Οι αστυνοµικοί που παρακολουθούσαν επί µήνες τις τηλεφωνικές συνοµιλίες των υπόπτων, διαπίστωσαν ότι στο κύκλωµα εµπλέκονται συνάδελφοί τους και µάλιστα υψηλόβαθµα στελέχη της Διεύθυνσης Χαλκιδικής. Οι συγκεκριµένοι αστυνοµικοί είχαν ζητήσει να χειριστούν οι ίδιοι τη δικογραφία για τη φωτιά στην πρώτη αποθήκη, αίτηµα το οποίο φυσικά απορρίφθηκε ευγενικά από τους αξιωµατικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που έκαναν τις παρακολουθήσεις.

Από νωρίς χθες αστυνοµικοί και υπάλληλοι του ΣΔΟΕ παρουσία δικαστικών πραγµατοποίησαν εφόδους σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, συλλαµβάνοντας περί τους 20 ανθρώπους, Ελληνες και Βούλγαρους, ανάµεσα στους οποίους τέσσερις αστυνοµικοί.

Στις δύο αποθήκες κατασχέθηκε µεγάλη ποσότητα καπνού, µηχανήµατα, πλαστογραφηµένες ταινίες τσιγάρων και φορτηγά. Η ογκώδης δικογραφία θα διαβιβαστεί σήµερα στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.
ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Ανάµεσα στους 20 που συνελήφθησαν είναι και 4 αξιωµατικοί της Αστυνοµίας
Τα «στρατηγεία» σε Μενίδι και Ασπρόπυργο

ΤΟ ΜΕΝΙΔΙ και ο Ασπρόπυργος έγιναν τα στρατηγεία των νέων κοντραµπατζήδων, ενώ το λαθρεµπόριο τσιγάρων απέκτησε νέους δυνατούς παίκτες, οµογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Η Ελλάδα συνεχίζει και τη δεκαετία του 90 να αποτελεί σταθερό σταθµό για το λαθρεµπόριο τσιγάρων. Οι διαδροµές διαφοροποιήθηκαν λόγω του εµφυλίου στη Γιουγκοσλαβία και πλέον το νούµερο ένα λιµάνι για τα λαθραία είναι της Αµµοχώστου, που ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό. «Είναι λιµάνι που βρίσκεται στην κατεχόµενη ζώνη της Κύπρου, δεν υπάρχει καµία αστυνοµική συνεργασία, συνεπώς είναι το ιδανικό λιµάνι για κάθε είδους παράνοµη ενέργεια», σηµείωσαν στελέχη της ΟLΑF, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την καταπολέµηση της απάτης που έστησε πολυετή επιχείρηση για τον εντοπισµό φορτίων παράνοµων τσιγάρων. Οι Ρώσοι επιπλέον στέλνουν τσιγάρα πλέον και στο Ντουµπάι, το λιµάνι του οποίου γίνεται ένας από τους σηµαντικότερους διαµετακοµιστικούς σταθµούς για τα λαθραία. Η Ελλάδα γίνεται χώρα τράνζιτ και τα λιµάνια Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Πύλου σταθεροί προορισµοί για τα «πατάδικα» που αναχωρούν από την Αµµόχωστο και την Αλεξάνδρεια. Τα τσιγάρα φορτώνονται πλέον σε νταλίκες και µέσω Πάτρας και Ηγουµενίτσας περνούν στη Δυτική Ευρώπη.
Το δίκτυο της Μεσογείου και οι «πιάτσες»

ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ του 80 η µαφία έχει αποφασίσει να ασχοληθεί µε περισσότερο επικερδείς εγκληµατικές ενέργειες και οι έλληνες κοντραµπατζήδες βρίσκονται να κάνουν το κουµάντο στη Μεσόγειο. Τα λιµάνια της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζουν να είναι βασικός σταθµός για τους λαθρεµπόρους ενώ σε αυτά προστίθεται και το λιµάνι της Αµµοχώστου και της Αλεξάνδρειας. Στην Τουρκία και την Αίγυπτο φτιάχτηκαν µεγάλες µονάδες παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, τα οποία συνήθως καταλήγουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπου το πακέτο των τσιγάρων κόστιζε τότε 3-5 ευρώ. Στην Ελλάδα η πτώση της Σοβιετικής Ενωσης φέρνει χιλιάδες παλιννοστούντες στην πατρίδα των προγονών τους και µαζί µεγάλες ποσότητες από λαθραία Μarlboro, Καρέλια και Ασσος που πωλούνται σε Οµόνοια, Σύνταγµα, Αριστοτέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...