Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Φορολογική καταιγίδα στην καρδιά του καλοκαιριού

Έτοιμα να αποσταλούν σε εκατομμύρια πολίτες είναι τα «ραβασάκια» της εφορίας, τα χαράτσια που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσα σε λίγους μήνες.

Τα φορολογικά «χτυπήματα» αφορούν περίπου 7 στους 10 πολίτες, πολλοί από τους οποίους, αντιμετωπίζουν προβλήματα για την εξόφληση των φόρων όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν τα χρήματα λόγω της αυξημένης ανεργίας, των μειώσεων των μισθών, των συντάξεων και της διατήρησης τιμών των προϊόντων στα ύψη.

Όσοι λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας τις επόμενες εβδομάδες και με δεδομένο ότι τελευταία προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 16η Ιουλίου για τις ηλεκτρονικές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πρόσθετος φόρος που θα προκύψει σε αυτούς που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό μπορεί να πληρωθεί σε τρεις δόσεις.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τρίτεκνες οικογένειες που διαπιστώνουν με το πάτημα του κουμπιού για την ηλεκτρονική αποστολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι πρέπει να πληρώσουν τριπλάσιο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ από 23.500 που ίσχυε για το 2011.

Τα «χαράτσια» όμως δεν τελειώνουν εδώ. Το επόμενο που έρχεται είναι το ΕΕΤΗΔΕ για τα ακίνητα που πέρυσι πληρώθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Για εφέτος ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών αν θα περιληφθεί εκ νέου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή τελικά θα το στείλουν οι εφορίες.

Αυτό διότι η ΔΕΗ λόγω του χαρατσιού διαπίστωσε ότι 500.000 πελάτες της όχι μόνο δεν πλήρωσαν το χαράτσι αλλά και την κατανάλωση ρεύματος. Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να στείλουν το ΕΕΤΗΔΕ στους πολίτες μέσω των εφοριών και να παρακάμψουν τη ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ ο νόμος προβλέπει για εφέτος πέντε δόσεις με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Λόγω όμως του ότι έχει καθυστερήσει η αποστολή, δεν αποκλείεται να αλλάξει και ο αριθμός των δόσεων.

Πάντως αυτή τη στιγμή έχουν σταλεί στις εφορίες τα ονόματα των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν εξόφλησαν το ΕΕΤΗΔΕ μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται οι ΔΟΥ να ξεκινήσουν να αποστέλλουν μαζικά σημειώματα με την απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων σε όσους δεν ανταποκριθούν άμεσα στην πληρωμή του αναγραφόμενου ποσού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...