Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Σε ιδιώτες υπεργολάβους εφορίες, πολεδομίες, ΚΤΕΟ γα να μικρύνει το κράτος

Σχέδια για δραστικό περιορισμό του κράτους με τη μέθοδο της υπεργολαβίας καταστρώνει το υπουργείο Οικονομικών, που θεωρεί ότι ένα μεγάλο πλήθος υπηρεσιών μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών, Γιαννη Στουρνάρα, το δημόσιο θα σταματήσει να παρέχει εκείνες τις υπηρεσίες που μπορεί να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας.

Εξηγώντας τα σχέδια του ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα: «οι ορκωτοί λογιστές θα αναλάβουν δουλειές της Εφορίας, οι πολιτικοί μηχανικοί δουλειές της Πολεοδομίας, τα ιδιωτικά συνεργεία τις δουλειές των ΚΤΕΟ» και όπως λέει χαρακτηριστικά «αντίστοιχα θα κινηθούμε σε κάθε τομέα, όπου αυτό είναι εφικτό».

Στόχος του κ. Στουρνάρα είναι φυσικά «ο περιορισμός του Δημοσίου, με κάθε τρόπο, χωρίς να απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους». Οι απολύσεις κατά τον υπουργό Οικονομικών δεν είναι απαραίτητες ενώ όπως τονίζει αυτό είναι και «κόκκινη γραμμή» για τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Όπως εξηγεί ο υπουργός, αρκεί η τήρηση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις:

«Κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Με τη μέθοδο της πρόσληψης ενός υπαλλήλου για κάθε 10 αποχωρήσεις, προσλαμβάνονται 3000 κάθε χρόνο, συνεπώς ο αριθμός τους μειώνεται κατά 27.000 τον χρόνο. Δεν χρειάζονται απολύσεις. Και καθώς θα κλείνουν υπηρεσίες και οργανισμοί και θα περνάνε οι δουλειές τους σε ιδιωτικές εταιρείες, οι ανάγκες του Δημοσίου σε προσωπικό θα μειώνονται», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας και υπογραμμίζει πως «οι ανάγκες που θα δημιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις θα καλύπτονται με μετατάξεις υπαλλήλων από τις υπηρεσίες που έκλεισαν».

Ενοικιάζονται νοσοκομεία

Μια άλλη ιδέα που θα αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι η ενοικίαση τμημάτων νοσοκομείων του ΕΣΥ, ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε νησιά, τα οποία έχουν τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά δεν έχουν απασχόληση ή υπολειτουργούν.  Το σχέδιο βασίζεται σε ιδέα του καθηγητή Ιατρικής Γιάννη Τούντα, ο οποίος έχει εκπονήσει και σχετική μελέτη. Στόχος είναι η ενοικίαση των τμημάτων αυτών σε ξένα ασφαλιστικά ταμεία, πράγμα που θα φέρει εξοικονόμηση πόρων αλλά και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους συνταξιούχους ξένους τουρίστες που θα ενδιαφέρονταν για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...