Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Σπάραξαν καρδιές στην κηδεία του 15χρονου

«Ολοι μαζί να κλείσουμε το παράθυρο στην τρομοκρατία που δεν γνωρίζει πατρίδα, χρώμα ή θρησκεία». Με την ευχή ο 15χρονος Χαμιντουλά να είναι το τελευταίο θύμα των τρομοκρατών, «των εχθρών της ανθρωπότητας» όπως τους αποκάλεσε ο συντετριμμένος πατέρας του 15χρονου, Μοχάμεντ Αλί, αποχαιρέτησε για τελευταία φορά τον γιο του που έχασε τη ζωή του από έκρηξη βόμβας στις 28 Μαρτίου στα Πατήσια. 

Σε μια σεμνή τελετή γεμάτη συγκίνηση και ανθρώπινο πόνο, οι γονείς του αδικοχαμένου Χαμιντουλά και φίλοι της οικογένειας απηύθυναν χθες το πρωί στις 10.00 στο Κοιμητήριο Καισαριανής το «ύστατο χαίρε» στον άτυχο 15χρονο. Η τελετή ξεκίνησε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα με την απόλυτη σιωπή να σπάει από το μοιρολόι των γονιών πάνω από το σκεπασμένο με τη σημαία του Αφγανιστάν και γεμάτο φωτογραφίες του Χαμιντουλά φέρετρο. Ενα ξύλινο φέρετρο φτωχό και ταπεινό, όπως άλλωστε φτωχή και ταπεινή ήταν και η ζωή τους. Μέλη της αφγανικής κοινότητας τριγύρω κρατούσαν αφίσες με τη φωτογραφία του. 

Η μητέρα του 15χρονου Αφγανού, Ζάχρα, εμφανώς ταλαιπωρημένη από τα τραύματά της και σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, πλησιάζει το φέρετρο θέλοντας απεγνωσμένα να βρεθεί κοντά στο 15χρονο παιδί της που έχασε τόσο άδικα. Σπαράζοντας μιλάει στον μικρό Χαμιντουλά. Ελάχιστοι καταλαβαίνουν τι λέει, όλοι όμως καταλαβαίνουν τη γλώσσα της ψυχής και συμμερίζονται τον πόνο της μάνας. Η συγκίνηση μεγαλώνει όταν δεκατρία μικρά παιδιά της αφγανικής κοινότητας με δάκρυα στα μάτια απευθύνουν με αγγελική φωνή τον τελευταίο χαιρετισμό στον Χαμιντουλά στο ταξίδι του για την «κοινωνία των αγγέλων». 

Με τη μητέρα να αγκαλιάζει απαρηγόρητη το φέρετρο του μικρού Αφγανού, ο πατέρας του μίλησε από καρδιάς στους παρευρισκομένους. Με συγκίνηση ανέφερε πως όταν θα φτάσει το φέρετρο με τη σορό του γιου του στην Καμπούλ, θα τον υποδεχτούν γυναίκες ομοεθνείς του για να τον συνοδευόσουν στην τελευταία του κατοικία. Ευχαρίστησε την ελληνική κοινωνία για τη συμπαράστασή της και με δύναμη ψυχής πρότεινε να δημιουργηθεί φιλανθρωπικό ταμείο για τα θύματα της τυφλής βίας των τρομοκρατών. «Θα μπορούσε στη θέση του παιδιού μου να ήταν οποιοδήποτε παιδί» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκ μέρους της πολιτείας στην κηδεία του 15χρονου Αφγανού παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Γρηγόρης Τασούλας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου. Σε δηλώσεις του μετά την τελετή ο κ. Βούγιας τόνισε ότι η ελληνική πολιτεία συμπαρίσταται στην οικογένεια και ευχήθηκε το τραγικό αυτό γεγονός να αποτελέσει μια νέα αρχή για την ελευθερία της ελληνικής κοινωνίας, που θα επιτευχθεί με τη δραστική αντιμετώπιση της τυφλής βίας. 

Εκπροσωπώντας την οικογένεια, ο διερμηνέας των Αφγανών δήλώσε στην «Espresso» πως κύριο μέλημα των γονέων μέσα στην οδύνη τους είναι η κόρη τους, που κινδυνεύει να χάσει το φως της. 


ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑΣ

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...