Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Μέχρι και δεσμεύσεις καταθέσεων για φοροφυγάδεςΤης ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Το χαρτί της δέσμευσης των τραπεζικών καταθέσεων βγάζει το οικονομικό επιτελείο έναντι των μεγάλων φοροφυγάδων. Η εντολή που έχει ήδη δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι σαφής: όταν η φοροδιαφυγή ξεπερνάει τις 150.000 ευρώ τότε θα προχωρούν ακόμα και σε δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να μη χάσει το Δημόσιο τους κλεμμένους φόρους από τα κρυμμένα εισοδήματα ετών.

Γιατροί και άλλοι

Φορολογούμενοι που διάγουν πολυτελή ζωή βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών. Στους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου προστέθηκαν οι γιατροί της Γλυφάδας και της λεωφόρου Κηφισίας. Στο μάτι μπήκαν και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες μπαρ και κέντρων διασκέδασης, ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται με δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς και τους γνωστούς ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις και κατά τη συνήθη τακτική τους δηλώνουν εισοδήματα πλησίον του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.

Ο έλεγχος επεκτείνεται παράλληλα σε ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων, κατόχους πισίνων, off shore και γενικώς ομάδες, για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Αλλωστε, ο στόχος των εσόδων είναι υψηλός και φτάνει στο 1,2 δισ. ευρώ μόνο φέτος από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύσκεψη

Η πολιτική της κυβέρνησης εξετάστηκε εκτενώς και στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.

Η διαφθορά και η φοροδιαφυγή αποτελούν τους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης, η οποία πλέον οργανώνεται έναντι φοροφυγάδων και επίορκων δημόσιων υπαλλήλων. Το ΣΔΟΕ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η νέα Ανεξάρτητη Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, η ενίσχυση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Οικονομική Αστυνομία αναλαμβάνουν να αποκαλύψουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Και η κυβέρνηση προτίθεται να μας έχει συνεχώς ενήμερους επί των αποτελεσμάτων αυτών, ενώ σχεδιάζουν και ανάλογη διαφημιστική καμπάνια.

«Οταν η φοροδιαφυγή ξεπερνά τις 150.000 ευρώ θα δεσμεύονται οι τραπεζικές καταθέσεις». Αυτό αναφέρει η εντολή του Γ. Παπακωνσταντίνου προς τις υπηρεσίες του υπ. ΟικονομικώνΗ αρχή αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Οικονομικών να ανακοινώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία (και όχι ονόματα) φοροφυγάδων. Τις δεκάδες των φορολογουμένων που στέλνονται στη Δικαιοσύνη, τα δεκάδες καταστήματα που θα κλείσουν, τους χιλιάδες ιδιοκτήτες των κρυφών πισίνων, τους χιλιάδες μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που φοροδιαφεύγουν κυρίως μέσω off shore.

13 μέτρα

Τα «13» μέτρα-φόβητρα που ενεργοποιούνται έναντι φοροφυγάδων και επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, συμπληρωματικά των τεκμηρίων και του «πόθεν έσχες», είναι:

1Δέσμευση των καταθέσεων και της ακίνητης περιουσίας τους.

2 Φυλάκιση τουλάχιστον δύο μηνών για όσους δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβή φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις, τιμολόγια κ.λπ.) και τριών μηνών σε περίπτωση υποτροπής που μπορεί να φθάσει μέχρι και 5 χρόνια, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα.

3 Κλείσιμο επιχείρησης μέχρι 1 μήνα για μη έκδοση αποδείξεων και 6 μήνες για όποιον δεν συμμορφωθεί και υποτροπιάσει.

4 Κάθειρξη 10 ετών στους λαθρεμπόρους.

5 Καταλογισμός προστίμων εντός 10 ημερών από το νέο ΣΔΟΕ.

6 Με επιταγές ή μέσω τραπεζών οι συναλλαγές αξίας 3.000 ευρώ (1.000 ευρώ για αγροτικά).

7 Ηλεκτρονική ενημέρωση υπουργείου για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιτηδευματιών, Δημοσίου, φορέων κ.λπ.

8 Μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών η εξόφληση συναλλαγών άνω των 3.000 ευρώ.

9 Εξόφληση μέσω τράπεζας, με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή επιταγή, φορολογικών στοιχείων αξίας 1.500 ευρώ και άνω.

10 Εφεση εντός 30 ημερών αντί 6μήνου από όσους δεν αποδέχονται τις εκθέσεις ελέγχου και καταλογισμού προστίμων.

11 Στα 1.200 ευρώ από 880 ευρώ το πρόστιμο για μη έκδοση κάθε φορολογικού στοιχείου.

12 Απώλεια αφορολογήτου για φοροφυγάδες.

13 Απαραίτητα συνδυαστικά μέτρα είναι η χρηματική ποινή 10.000-500.000 ευρώ και η προσωποκράτηση για επίορκους εφοριακούς και τελωνειακούς. Ενώ δόθηκε κίνητρο καταγγελίας επίορκων εφοριακών και τελωνειακών με αμοιβή ίση με το 25% των προστίμων που θα επιβάλλονται στον υπάλληλο. *


400 εκατ. ευρώ η είσπραξη τετραμήνου από ληξιπρόθεσμες οφειλές


Ο αγώνας δρόμου φαίνεται να αποδίδει ως προς την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς μετρούν εισπράξεις 400 εκατ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του έτους, με ετήσιο στόχο 1,2 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών έπιασε δουλειά η ειδική ομάδα είσπραξης ληξιπροθέσμων, της οποίας ηγείται στέλεχος από τον τραπεζικό κλάδο, που προσελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, για να «τρέξει» τα ληξιπρόθεσμα ως προς το σκέλος των καθοδηγήσεων και των αποφάσεων. Το έργο έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας υπάλληλοι του υπουργείου, οι οποίοι αποστέλλουν τα ειδικά σημειώματα ρύθμισης των οφειλών, που συνολικά ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, και βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τους οφειλέτες του Δημοσίου, προκειμένου να τους πείσουν για τα οφέλη της νέας ρύθμισης και δη για τα όσα αντιμετωπίζουν σε περίπτωση μη εξόφλησης. Η εντολή είναι ξεκάθαρη: Να είναι αμείλικτοι έναντι όσων έχουν περιουσία και εισοδήματα.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του γεν. γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Δ. Γεωργακόπουλου, οι οφειλέτες που θα ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα (έως 31.12.2009) χρέη τους μέχρι τα τέλη Μαΐου τυγχάνουν απαλλαγής μέχρι 80% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Οσοι δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση, θα υποστούν τα επαχθή αναγκαστικά μέτρα του υπουργείου Οικονομικών από την 1η Ιουνίου, που φθάνουν μέχρι την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους, ενώ θα προχωρήσουν και σε πλήρη έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης με άνοιγμα ακόμα και τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να πετύχουν την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων.
ΕΛ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...