Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα «Αλληλεγγύη»


Την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης από τη Ν.Δ η «Αλληλεγγύη» έλαβε 3.000.000 ευρώ,προκαλώντας την αντίδραση άλλων ΜΚΟ!!!
http://downloads.naftemporiki.gr.edgesuite.net/photonews/2009/03/23/20142_normal.jpg
Η πρόσκληση προς τους επισκέπτες της ιστοσελίδας της οργάνωσης «Αλληλεγγύη» συνεχιζόταν και χθες, τρεις ημέρες μετά την απόφαση για την εκκαθάριση της εταιρείας. «Γίνε τώρα εθελοντής - Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις», αναβόσβηνε η «ετικέτα» της πρώτης σελίδας, στοwww.solidarity.gr
 
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας ύστερα από 8 χρόνια λειτουργίας «κατέβασε ρολά», καθώς τα ελλείμματα και τα χρέη ανάγκασαν την Ιερά Σύνοδο να αποφασίσει να προχωρήσει σε εκκαθάριση. Η ιδέα της σύστασης της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» ξεκίνησε μετά την ίδρυση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών. 
 
Η ΥΔΑΣ με στελέχη της προετοίμασε εξάλλου το 2002 την ίδρυση της «Αλληλεγγύης» που εμφανίστηκε ως πρωτοβουλία τού τότε αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.Η ΜΚΟ της Εκκλησίας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε αρπάζοντας κυρίως από το 2004 και μετά τη μερίδα του λέοντος από τα προγράμματα του υπουργείου Εξωτερικών. 
 
Την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., δηλαδή το διάστημα 2004-2007 η «Αλληλεγγύη» φαίνεται, σύμφωνα με στοιχεία να έλαβε μόνο από την ΥΔΑΣ περίπου 3.000.000 ευρώ, προκαλώντας την αντίδραση άλλων ΜΚΟ.Το πρώτο γραφείο της «Αλληλεγγύης» βρισκόταν στο Κολωνάκι. Ενα δυαράκι στον ημιώροφο μιας πολυκατοικίας. Εκεί δούλευαν 3-4 υπάλληλοι με επικεφαλής τον Δημήτρη Φουρλεμάδη
 
Εχοντας σπουδάσει Ιατρική στη Ρουμανία και με προσωπικές γνωριμίες στην ιεραρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης επελέγη προσωπικά από τον Χριστόδουλο για να αναλάβει τη διεύθυνση της εκκλησιαστικής ΜΚΟ, η οποία αν και εξασφάλισε πολλά χρήματα αλλά και την προσφορά εθελοντικής εργασίας για 8 χρόνια, έφτασε στην εκκαθάριση.
 
Σε λιγότερο από δύο χρόνια, από το δυαράκι η «Αλληλεγγύη» μετακόμισε σε ιδιόκτητα γραφεία ενός εξαώροφου κτιρίου στην Κυψέλη. Και το 2006, δε, σε πολυτελή γραφεία που προκάλεσαν την απορία πολλών επισκεπτών τους. «Πού βρήκαν τόσα χρήματα;» αναρωτιούνταν πολλοί, ενώ λίγοι γνώριζαν ότι τα περισσότερα έργα γίνονταν κατ' αρχήν με τη συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών και άλλων υπουργείων, όπως του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εργασίας. Και οι λίγοι υπάλληλοι ξεπέρασαν τους 100.
 
Σε μία πενταετία η ΜΚΟ της Εκκλησίας δημιούργησε -πάντα με τη χορηγία του κράτους- υποδομές, έργα και προγράμματα που πολλοί θα ζήλευαν. Τη «Στοργή», για τις κακοποιημένες γυναίκες, τη «Μέριμνα», για τη φιλοξενία συγγενών και συνοδών ασθενών στην Αθήνα, την «Αγάπη», ένα ίδρυμα στην Κομοτηνή για πρόσφυγες και παλιννοστούντες, και την «Πρόνοια» για τετραπληγικά παιδιά. Δημιούργησε επίσης την «Ανακούφιση» στον Πειραιά και ένα οικοτροφείο που ονόμασε «Επανένταξη». 
 
Λειτούργησε «κέντρα ημέρας» και κινητές ομάδες ψυχικής υγείας. Από τα παραπάνω λειτουργούν μόνο τέσσερα ιδρύματα. Η «Αλληλεγγύη» εμφανίστηκε να υλοποιεί την κατασκευή του σχολείου που καταστράφηκε ολοκληρωτικά, από Τσετσένους τρομοκράτες, στο Μπεσλάν της βόρειας Οσετίας, τον Σεπτέμβριο του 2004. Εκεί είχαν χάσει τη ζωή τους δεκάδες μαθητές.
 
Mέχρι και μακέτα του έργου είχε βγει, που όμως ποτέ δεν έγινε πράξη.Εμφανίστηκε να δραστηριοποιείται σε χώρες όπως Αιθιοπία, Αλβανία, Αρμενία, Αφγανιστάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ερυθραία, Ζιμπάμπουε, Ιορδανία, Ιράκ, Καζακστάν, Λίβανο, Μαυροβούνιο, Νότια Αφρική, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Ρουμανία, Σερβία και Κόσοβο, Συρία, Τσεχία και στην περιοχή της ΝΑ Ασίας. 
 
Ολες αυτές οι δραστηριότητες, που άλλες ολοκληρώθηκαν και άλλες έμειναν στη μέση προκάλεσαν τους «ανταγωνιστές». Ετσι η «Αλληλεγγύη» βρέθηκε στο στόχαστρο πολλές φορές για σειρά πρωτοβουλιών όπως για την έκδοση εβδομαδιαίας free press εφημερίδας, με τον τίτλο «Αλληλέγγυος Πολίτης». 
 
Για όλες τις πρωτοβουλίες τόσο μητροπολίτες όσο και «ανταγωνιστικές» ΜΚΟ άσκησαν κριτική και ζήτησαν πολλές φορές... τον λογαριασμό.Το 2005 με αφορμή το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία, η ΜΚΟ βρέθηκε στο στόχαστρο άλλων οργανώσεων. Τότε είχαν γίνει καταγγελίες από εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ότι αντί για τον αναγκαίο ρουχισμό, στα κιβώτια της «Αλληλεγγύης» βρίσκονταν... στρινγκ και γούνες. Στις καταγγελίες έσπευσαν να απαντήσουν εκπρόσωποι της «Αλληλεγγύης». 
 
Η αντίστροφη μέτρηση για την ΜΚΟ της Εκκλησίας ξεκίνησε όταν τον Απρίλιο του 2007 βρέθηκαν 340 τόνοι σάπιων κοτόπουλων σε αποθήκες ψυγείων. Τα κοτόπουλα είχαν αγοραστεί μέσω ενός προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών. Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας δεν ολοκληρώθηκε στις προθεσμίες που είχαν προβλεφθεί. Τα χρήματα στη συνέχεια ζητήθηκαν έντοκα, ενώ όταν τον Ευριπίδη Στυλιανίδη διαδέχτηκε στο υπουργείο ο Θόδωρος Σκυλακάκης δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Και παρά το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε πως το υπουργείο Εξωτερικών ζητούσε τα χρήματά του πίσω, σε ενημερωτικό σημείωμα της «Αλληλεγγύης» τον Ιανουάριο του 2008 αναφερόταν: «Αξίζει να επισημάνουμε ότι η υπουργός κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σε πρόσφατη συνάντησή της με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αναγνωρίζοντας τις αγαθές προθέσεις της "Αλληλεγγύης", διαβεβαίωσε τον ίδιο προσωπικώς ότι το περί ου ο λόγος θέμα θα διευθετηθεί από εκείνη κατά τρόπο δίκαιο και ευνοϊκό για την εταιρεία μας». Με λίγα λόγια «έχουμε συμφωνήσει» με το υπουργείο Εξωτερικών.
 
Υστερα απ' όλα αυτά και ενώ η διεύθυνση της ΜΚΟ στη μετά Χριστόδουλο εποχή δεν πέτυχε τους στόχους της, το έλλειμμα έφτασε ή παρέμεινε στα 12.000.000 ―. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι τι θα γίνει με τα χρήματα που οφείλει η Εκκλησία στο ΥΠΕΞ και σε τι εξυπηρετεί η ίδρυση των δύο νέων ΜΚΟ: «Αγάπη» που θα έχει έδρα την Ιερά Σύνοδο και «Αποστολή» που θα εδρεύει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...